Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Enkele weken geleden plaatste vng magazine een artikel over twitteren en ambtenaren. Het artikel is geschreven door een medewerker van caop. Een tweep wees mij op het artikel en ik plaatste mijn reactie op de vng website onder het artikel. Helaas constateer ik dat mijn reactie niet geplaatst is. Een reden van het uitblijven van de plaatsing heb ik ook niet ontvangen. Vandaag heb ik opnieuw mijn reactie geplaatst. Misschien dat het als nog door de redactie heen komt.
Toch wil ik mijn reactie op het artikel graag alvast hier met jullie delen.

Het artikel komt enigszins achterhaald op mij over. De verwijzing naar de gedragscode van Heemstede is begrijpelijk. Deze gedragscode is echter in strijd met wet- en regelgeving. Ik heb dit in eerdere artikelen via InGovernment en blogs via iBestuur besproken.
Daarnaast is het scheiden van zakelijk en privé op internet een onhoudbare zaak. Enkele ambtenaren hebben hier al mee geëxperimenteerd. De gebruikte voorbeelden betreffen niet de ambtenaren waarvoor het artikel bedoelt lijkt te zijn. Inmiddels zijn er meer dan genoeg voorbeelden waar volgens de overheidswerkgever een ambtenaar uit de bocht ging en er geen goed vangnet aanwezig was. Fouten mogen volgens deze voorbeelden niet gemaakt worden.

Een ander punt is het koppelen van integriteit aan uitingen via sociale media. Integriteit en vrijheid van meningsuiting zijn juridisch niet hetzelfde. Het een is een norm en het ander een grondrecht. Dat grondrechten minder aantastbaar zijn hoeft waarschijnlijk geen nadere uitleg.

Voor een medewerker van het CAOP vind ik het een gemiste kans dat in het artikel geen aandacht aan de AGFA (Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren) wordt gegeven. Dat zou het vangnet voor de rijksambtenaar moeten zijn.
Voor een vangnet van de ambtenaar probeer ik te zorgen via mijn adviezen, blogs en presentaties. Het geven van rugdekking, goede afspraken hoe om te gaan met experimenteren zonder de inhoud te bepalen en het informeren over de juridische kaders vind ik van groot belang. En dat alles vanuit een positieve grondhouding zonder in een kramp te schieten of ambtenaren angst aan te praten zodat zelfcensuur de boventoon voert.

Het artikel vraagt wel aandacht voor een belangrijk issue en daar ben ik blij om.

Weergaven: 95

Hierop reageren

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden