Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Er is geen business model voor gratis draadloos WIFI in binnensteden?

Het antwoord daarop is absoluut ja. Er is geen business model te verzinnen voor gratis draadloos WIFI op zich. Steden haken dan ook af of schuiven het - ook gegeven de huidige situatie - op de langere termijn. Eerder hebben betaalmodellen al bewezen niet te werken. `en modellen waarin je alleen gratis op Internet kan als je een abonnement hebt bij Ziggo of zo werkt alleen maar voor een kleine groep.

Maar als we het nu eens omdraaien? Want als op gratis draadloos Internet geen business model past, wil dat nog niet zeggen dat er geen business model is waar waar gratis draadloos Internet wellicht heel goed op past! Door het dus te combineren met een model waar wel geld mee te verdienen valt en waar draadloos Internet absoluut een toegevoegde waarde heeft.

Wij hebben een dergelijk business model nu ontwikkeld rond  'stadsmedianetwerken' bestaande uit een reeks van aan elkaar gekoppelde digitale beeldschermen op binnen- en buitenlocaties in de stad in combinatie met websites, mobiele toepassingen, sociale media en andere digitale kanalen. Bij binnenlocaties moet u denken aan gemeentegebouwen, stations, winkels, leegstaande etalages. Bij buitenlocaties aan pleinen, winkelstraten en toegangswegen ('digitale stadspoorten' noemen we dat - in plaats van die lelijke kabelkrant palen die je nu zo nu en dan ziet).

Omdat al deze locaties door ons van WIFI kunnen worden voorzien kan zo een draadloos netwerk aangeboden worden voor inwoners en (met (ook buitenlandse!) bezoekers van de stad.

De informatie op de schermen bestaat uit door een plaatselijke redactie gefilterde gemeentelijke informatie, lokale en nationale nieuwsfeiten, aankondigingen van evenementen, informatie over toerisme en attracties, door ingezetenen geproduceerde content (video’s, foto’s), interactieconcepten en boodschappen van met name lokale ondernemers en instellingen (waarmee terugverdienmodellen gecreëerd worden).

In augustus gaat ons digitale stadsmedianetwerk in Heerlen van start. Op 11 plekken komen binnen- en buitenschermen. Daar lag al een gratis draadloos Internet netwerk die buiten goed werkt. Door nu ook WIFI op binnenschermen te plaatsen kan de gratis Internet ervaring ook binnen (stadhuis, bibliotheek, theater) aangeboden worden.

Kortom, er zijn voor bepaalde zaken misschien wel geen business modellen, maar dat wil nog niet zeggen dat met een beetje creativiteit er wel bepaalde business modellen zijn voor die zaken die juit wel goe passen!

Ik hoor graag of er meer ideeën zijn!

Nicolaas

Weergaven: 1363

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hua Hin in Thailand heeft al gratis WIFI in de hele stad. 't Kan dus wel.

Beste Hans,

Er zijn meerdere steden die gratis WIFI aanbieden. Bij ons bijvoorbeeld is dat Heerlen. Leiden voor zover dat nog bestaat heeft ook een gratis WIFI netwerk. Maar daar zijn het pure kostenposten (voor de gemeente of een stichting meestal) en zit er geen verdienmodel in. Dat bedoel ik eigenlijk met bovenstaand artikel

Weet jij of dat in Hua Hin wel het geval is? Dank alvast voor het antwoord!

Groet,

Nicolaas

De verdienmodellen die eind jaren '90 opgang deden bestonden altijd uit drie veronderstellingen:

  1. er zou wel geld verdiend kunnen worden met advertenties op een begeleidende website
  2. gebruikers kregen beperkte snelheid en bandbreedte gratis en zouden dan wel willen bijbetalen om sneller Internet te krijgen
  3. Na verloop van tijd zouden lokale bedrijven en instellingen steeds meer (betaald) gebruik gaan maken van een dergelijk netwerk.

De investeerders (een combi van gemeente, bedrijfsleven en ISP) investeerden dan en het aanleggen van het netwerk.

Ik ken geen voorbeelden waar dit inderdaad zo gelukt is. In veel gevallen ging het model zelfs failliet (USA).

Groet,

Nicolaas

Bij mijn weten is Roermond bezig om met name voor bezoekers / toeristen een WiFi netwerk aan te leggen. Als +, toegevoegde waarde voor de binnenstad (en het outlet ?). Steeds vaker lees ik dat bezoekers van een vliegveld of bijvoorbeeld een verblijfsaccommodatie (zoals een hotel of B&B) ontevreden zijn wanneer er geen vrij toegankelijk / open WiFi wordt aangeboden. Ik vind het een goed idee om WiFi te zien zoals de openbare weg. Hoe openbaar en over de beschikbaar te stellen bandbreedte kun je vervolgens twisten...

Winkelcentrum Roercenter heeft in ieder geval al free WiFi > http://www.roercenter.nl/ (scroll naar beneden of kies Actueel).

Hoeveel geld wordt er aan citymarketing, stadspromotie, de VVV, etc. besteed zonder directe opbrengsten !? Free WiFi ligt hier deels tegenaan. Maar juist ook het bieden van een goede virtuele infrastructuur zoals je ook goede openbare wegen aanbiedt als gemeente.

Bedankt Joost!

Ik heb even met Citymanagement gebeld en wer doorverwezen naar BIZ. Is nog in de tekentafelfase dus wellicht kunnen we helpen.

Inderdaad zijn modellen waar mensen moeten betalen voor Internet access in de openbare ruimte verleden tijd. Stadsgidsen en sites over steden bevatten tegenwoordig zelf vaak ook een sectie hoe en waar je zoveel mogelijk aan gratis Internet kan komen als je op reis bent: roaming kosten infographic

Bedoel je met 'geld voor city marketing etc. zonder direct opbrengsten'  dat zo'n draadloos netwerk er ook nog wel bij kan/moet als publieke voorziening? 

on ons model proberen we juist te zoeken hoe je toch een kostendekkend model kan maken voor dit soort zaken.

Dat bedoel ik inderdaad. Nicolaas. Overigens zonder te weten hoe de kosten voor het één en ander zich tot elkaar verhouden en in hoeverre ondernemers en publieke instellingen in het centrum genegen zijn free WiFi als zodanig te zien en mede te willen financieren.

Dat jullie in Heerlen de infrastructuur benutten om schermen binnen en buiten van informatie te voorzien vind ik een goede zaak. Wordt de informatie ook interactief aangeboden? Wachten tot iets voorbijkomt is namelijk niet meer van deze tijd vind ik. Vergelijk / (ik) denk aan de systemen die makelaars soms hebben waarbij je het scherm staande op de stoep (buiten) in de etalage (binnen) kunt bedienen. Of is het een idee / misschien mogelijk om de schermen tegelijk via een website aan te bieden middels een QR code bij het scherm. Dan kunnen gebruikers met hun smartphone of ander WiFi of 3G toestel zoals een tablet meteen meekijken en gaan bladeren ! Veel succes met jouw / jullie projecten en ideeën !

Is jouw bedrijf Crossmint de (mede)exploitant van het Heerlense WiFi netwerk 'Heerlen Live' en / of verantwoordelijke voor het onderhoud ? Of beperkt jouw / jullie (?) betrokkenheid zich tot het onderzoek HeerlenLive! ? In hoeverre is MediaManage betrokken ? Of is dit alles (mede) gerelateerd aan Eumedia ?

Gerelateerd

- Schermennetwerk in augustus van start;
- Heerlen start proefproject met digitale schermen.

Meer... gerelateerd :
- Limburger.nl : Schermen in Heerlen;
- Twitter : @eumedianet;
- website : EuMediaNet:
- Lucas Vroemen (LinkedIn, Twitter: @lucasvroemen);
- Nicolaas Pereboom (LinkedIn, Twitter : @nicolaas).

Tenslotte : Twitter: @Heerlenlive

Bedankt en jazeker, de schermen zullen ook op verschillende manieren interactief gemaakt worden: mobiel, sensoren, maar ook touch etc.

En inderdaad valt ons project in Heerlen onder HeerlenLive.

Groet,

Nicolaas

Mooi dat jullie diverse vormen / wijzen van interactie gaan toepassen ! / testen ? Staan die ergens online beschreven ? Zo ja, graag links ! :-)

Ik heb nog even verder gekeken:

- Onderzoek naar wifi-netwerk in Eijsden-Margraten (ben jij / zijn jullie betrokken?);
- Is gratis stadswifi dood in Nederland?;
- Over misselijke telecomproviders en gratis WiFi in Zeeland;
- Gratis wifi Heerlen heeft 'app store-model';
- openWiFispots, Free Public WiFi, Hotspotsvinden,... (geen van alle 'up-to-date').

Is inderdaad EuMediaNet.

Nicolaas

Barcelona heeft ook een wifi netwerk voor de binnenstad, dit wordt ingezet voor de eigen gemeentelijke diensten (stadswachten met smartphones, sensornetwerken voor slimme led verlichting ect) en tegelijkertijd beschikbaar gesteld aan de bewoners die op die manier weer allerlei gemeentelijke diensten of interacties kunnen doen (zien waar stadsfiets beschikbaar is, melding doen van zwerfvuil ect). Barcelona stimuleert bedrijven, via het open geven van gemeentelijke (sensor) data hier diensten voor te ontwikkelen. Ofwel, dat wifi netwerk is een randvoorwaarde voor tal van andere diensten en bedrijvigheid. Ook een zienswijze, en hierdoor misschien wel een business case van te maken? 

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden