Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

We hebben een beeldbank met prachtige foto's, maar die wordt steeds groter. Ik ben op zoek naar een handig hulpmiddel waarmee we onze foto's doorzoekbaar kunnen maken. Een database waarin je kunt zoeken op tags, naam van de fotograaf en waarin je dan meteen de gebruiksvoorwaarden kunt vinden lijkt me heel handig, maar is misschien ook wel erg duur. Hoe doen jullie dat?

Weergaven: 169

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Ingrid,

Kijk en informeer eens bij bijvoorbeeld de beeldbank Noord-Holland: http://www.beeldbank-nh.nl/

Voor een voorbeeld van het zoeken kun je eens kijken bij http://search.creativecommons.org/

Verder zijn er voor beeldbanken (Zoek op Media Asset Management) ook opensource oplossingen te vinden: http://www.opensourcedigitalassetmanagement.org/ Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen wanneer je zelf beschikt over goede systeembeheerders.

Hallo Ingrid,

Vanuit archieven en erfgoedinstellingen werken we daarbij meestal met speciale software voor beeldbanken. Waar aan de ene kant in de back-office het materiaal beheerd kan worden in een database. En waar aan de andere kant een zoek/presentatie-interface met een beeldbankviewer die geïntegreerd wordt op de website van de instelling zelf. Bij het Nationaal Archief werken we met Memorix Maior (van Picturae) waarmee je op onze site kan zoeken via http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken. Binnen de gemeente Stichtse Vecht heeft ook het RHC Vecht en Venen ook een dergelijke toepassing op hun site http://www.rhcvechtenvenen.nl/collectie?mizig=101&miadt=386.

Daarnaast zou je wat meer 'out of the box' kunnen denken door gebruik te maken van een fotosite als Flickr. Een klein de van onze fotocollectie bieden we ook daar aan: https://www.flickr.com/photos/nationaalarchief. Maar die selectie werkt daarin meer als een etalage voor internationaal gebruik. Qua functionaliteit biedt een conventionele beeldbank meer opties op het gebied van zoeken op fotograaf, trefwoord (tag) of datum.

Tot slot hebben inmiddels ook een relatief grote dataset op Wikimedia Commons staan https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Nationaal_A... wat weer als beeldbank fungeert voor Wikipedia. Een groot deel van die beelden op Wikimedia Commons wordt hergebruikt in artikelen op Wikipedia. Omdat een groot deel van het online gebruik loopt via Google en Wikipedia is het voor ons ook interessant om daar met ons beeldmateriaal te zijn. Daarbij moet je wel goed letten op het auteursrecht en de licenties. Wikimedia werkt alleen meer materiaal wat gelicenseerd is met een zogenaamde open (creative commons) licentie.

Groeten,

Tim de Haan

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden