Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Nadelen vermenging persoonlijke en beroepsidentiteit op internet

In de nieuwe manier van werken wordt het steeds gebruikelijker om zowel in je privétijd als op je werk je onder je eigen naam (en functie) op het web te begeven. Zo bouw je één, of als je heel erg zorgvuldig bent in je scheidslijnen twee, reputaties op in verschillende communities. Dit lijkt me zo z'n nadelen hebben. De meer obvious zijn natuurlijk:
  • In je werk aangesproken worden op privé-meningen
  • Privé aangesproken worden op dingen die je voor je werk moet doen
  • Op moeten passen dat je geen dingen zegt die als toezegging van je organisatie kunnen worden uitgelegd
Ik wilde daar echter nog een nadeel aan toe voegen, met de vraag wat jullie hier van denken / wat er aan gedaan kan worden:
  • Wanneer je van baan wisselt of ontslagen wordt ben je niet direct je 'beroepsmatige' reputatie kwijt.
Dat betekent dat:
  • een ambtenaar die is ontslagen zich voor kan blijven doen als iets wat hij (met reden?) niet meer is
  • het moeilijk is om van baan te veranderen als de organisaties waar je voor werkt duidelijk herkenbare online-conflicten hebben (als je je bij de ene organisatie herkenbaar hebt uitgesproken vóór een infrastructureel project en in de volgende er tégen moet zijn is dat een stuk duidelijker te zien als vroeger)

Weergaven: 772

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

poeh, interessant punt. Ik begrijp de nadelen, maar wat is precies je vraag rondom deze kwestie? Hoe anderen hier daarmee omgaan?

De eerste drie punten die je noemt zijn zaken waar je volgens mij rekening mee moet houden. Het is een niet te voorkomen gevolg van je online begeven, zowel prive als voor je werk. Ik blijf de hoop houden dat mijn werkgever integer weet om te gaan met prive-informatie van mij die online te vinden is. En dat mensen in staat zijn het verschil te blijven zien tussen een prive- en een werk-uitspraak. Dat heeft toch te maken met hoe je met elkaar omgaat, of dat nu online of offline is.

Het eennalaatste punt is misschien iets waar een afdeling P en O richtlijnen voor zou kunnen opstellen (of onderdeel maken van de ambtseed). En het laatste punt moet je toch kunnen uitleggen? Ik zou denken dat dat geen belemmering hoeft te zijn. Blijft natuurlijk het feit, dat je toekomstige werkgever tegenwoordig meer mogelijkheden heeft om vantevoren al uit te zoeken 'wat voor mens je bent'.

ben benieuwd naar reacties van anderen.

hartelijke groet,

Alinda Zuidema
Het gaat mij niet om een specifieke vraag, meer om de discussie an sich. Het lijkt me dat je na moet denken over dit soort dingen voor / zonder dat ze daadwerkelijk optreden. Sowieso deel ik je optimisme wat betreft de meeste mensen en common sense, maar ethische vraagstukken gaan toch ook over de gevallen waarin het wel fout gaat of kan gaan.

Wat betreft het uitleggen, voor de wat minder genuanceerde internetgebruiker/belangengroep/community kan het toch aanvoelen als verraad als je van partij wisselt. Dat kan je functioneren behoorlijk moeilijk maken, of wat dat betreft een instantie nog eens doen nadenken over het besluit je aan te nemen.
Hoi Marieke, Interessant discussie die ik nu pas lees.

Elke werkende individu heeft verschillende rollen: bijv. werkfunctie, ouder, deelnemer ~van een groep, lid van vereniging, liefhebber van iets..... In de fysieke wereld zijn dit vaak gescheiden werelden.
Vaak herken je je collega niet als ze ze privé tegenkomt, toch!

Door internet en gebruik van sociale media worden de grenzen tussen de werelden steeds virtueler.
Zo lang je duidelijk bent vanuit welke rol (perspectief) je iets iets zegt/chat/blogt is er vaak niet aan de hand.

Als de rollen elkaar beïnvloeden wordt het lastiger. Stel je bent lid van PvdA, werkzaam voor LNV en je bent vanuit partij-ideologie helemaal niet eens met het beleid. In een partij-bijeenkomst kan je redelijk veilig je mening verkondigen, toch! Maar stel je voor dat tijdens deze bijeenkomst er een filmpje wordt gemaakt dat op Youtube wordt geplaatst. Hoe ga je dan om met je rol? En wat als je op je werk vragen krijgt over blogs die via sociale media zijn geplaatst nav. het fimpje.
Is dat laatste een probleem van de medewerker, of een communicatie-probleem van de werkgever?

Overigens zou ik de discussie anders insteken. Je begint met de bril van nadelen. Terwijl ik bij vooral je eerste drie punten niet meteen zie hoe dat een nadeel is. En er zijn ook elementen, die in de discussie thuis horen denk ik, die hier niet staan zoals de mens zichtbaar maken in de organisatie, de medewerker als ambassadeur etc.

Wellicht is het mogelijk om de vraagstelling neutraal in te steken? Iets over hoe de zichtbaarheid verandert en hoe de grens werk en privé niet meer zo te handhaven is (context-collaps in het algemeen overigens). En welke vragen dat oproept voor: gedrag van organisaties, gedrag van medewerkers, professionele identiteit, professionele waarden etc.
kan me vinden in de insteek die hiervoor wordt geopperd (is het trouwens gebruikelijk om hier te jij-en en je-en en elkaar meteen bij de voornaam te noemen?): het hoeven inderdaad geen nadelen te zijn.

Ik snap je toevoeging van het laatste wel: dat je bijvoorbeeld een belangengroep wat uit te leggen hebt, maar of dat met je online identiteit te maken heeft? Ook als het niet zichtbaar is op het web, ben je misschien wel een toelichting verschuldigd.
Ik had bewust geen al te neutrale insteek genomen, uit angst dat de thread dan zo breed wordt dat het moeilijk is de discussie concreet te houden. Een inventarisatie van vragen die dit onderwerp oproepen lijkt me zinnig, maar een iets te ambitieuze doelstelling voor een enkele forumthread (al kan ik daar ongelijk in hebben natuurlijk).

Ik had het als nadelen in de markt gezet omdat de voordelen vanzelf wel blijken, maar de nadelen soms pas gemerkt worden wanneer je er weinig meer aan kan doen. Een voordeel waar je niet aan had gedacht is een mooie verrassing...

@ Alinda: Online heeft zo z'n voor en nadelen - de drempel voor zaken als scheldpartijen en bedreigingen ligt wat lager, je naam wordt minder gemakkelijk vergeten en je reputatie is sneller te belasteren, maar daar staat dan weer tegenover dat je mensen niet fysiek tegen komt.
Het lijkt mij dat dit een aspect is van sociale veiligheid. Vooraf stil staan bij sociale veiligheid is belangrijk. Achteraf is er op internet nog maar weinig tot niets aan te doen. Ik schrik wel eens van het gemak waarmee men zegt "Begin maar gewoon zonder al te veel na te denken".

Sociale veiligheid heeft sterk te maken met het type communicatie medium wat men gebruikt. Kiezen voor een communicatie medium met maximale sociale veiligheid heeft weer nadelen op andere aspecten. In overzicht_communicatie_matrix wordt dit zichtbaar.

Helaas is deze informatie alleen iets voor de toekomst, als preventie. Niet als oplossing voor de huidige situatie.
Sociale veiligheid is natuurlijk sowieso een issue op internet, maar als het te maken heeft met je identiteit als professional raakt het ook gelijk aan zaken als baanveiligheid en inkomen...

Ik had overigens ook bewust de andere kant aanstippen, waarbij het de organisatie is die er last van heeft, niet de werknemer. Een ex-werknemer wordt toch nog steeds gezien als een expert als het over jouw organisatie gaat en kan (bewust of onbewust, terecht of onterecht) een hoop schade aanrichten.
Dat maakt de belangen van de professional en de belangen van de organisatie hier op één lijn liggen. Dat maakt oplossingen al veel eenvoudiger. Er is geen belangen conflict.

Blijft over bewustwording, deze discussie draagt daar zeker toe bij. En uiteraard kennis over het fenomeen. Echte bewustwording maakt dat men op zoek gaat naar en echte interesse heeft in relevante kennis.

Goed dat je deze discussie gestart hebt Marieke.
Interessante discussie, maar bovenstaande beschrijving van identiteiten die niet te scheiden zijn en in elkaar overlopen, geeft precies de oplossing aan volgens mij. Wees gewoon jezelf, 1 identiteit, waarbij het best mogelijk is dat als je in een bepaalde context opereert (werk, prive, politiek, verenigingsleven), je op verschillende manieren uit. Zelf opereer ik ondermeer als BZK-ambtenaar, Ambtenaar 2.0 en D66-lid/steunfractielid. Iedereen mag me wat mij betreft in elke context overal op aanspreken. Nog nooit echt grote problemen mee gehad. Wel leg ik me zelf beperkingen op mbt vermenging van rollen (die beperk ik zo nodig) of stel ik me terughoudend op als dit bijvoorbeeld past bij mijn positie als (BZK) ambtenaar. Maar het is zeker een interessant vraagstuk, ik hoop dat nog vele anderen reageren met hun invalshoeken en ervaringen.
Een herkenbare discussie, die volgens mij vooral te maken heeft met je persoonlijke congruentie (sorry, net bezig met cursus persoonlijke effectiviteit). Feitelijk komt het erop neer dat je je ook online voordoet zoals je bent en daarbij rekening houdt met de mogelijke gevolgen van je activiteiten online. Net als iedere andere (oplettende) burger is het belangrijk dat je je informatie zorgvuldig deelt.

Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik mijn privéleven behoorlijk offline hou en de zakelijke activiteiten in social media toch wat strategisch insteek - brengen en halen van nuttige en voor mij nieuwe informatie. Netwerken opbouwen, dat soort dingen. Misschien beperk ik mezelf daarmee, maar het is een insteek die voor mij prettig werkt en waarin ik op een veilige manier de resultaten voor mijn organisatie kan halen.
Als ik ga zwemmen heb ik een zwembroek aan, als ik ga dansen een pak. Iedereen mag van mij weten, dat ik, tijdens het zwemmen, wel eens dans. En iedereen mag weten tijdens het dansen dat ik wel eens zwem. Iedereen accepteert dat één persoon verschillende activiteiten kan ontplooien.

Maar het wordt zeer ongepast gevonden als ik ga zwemmen met een pak, en misschien wel nog ongepaster dat ik op de dansvloer sta in een zwembroek, al is het nog zo heet.

De kleding is een ongeschreven regel die voor iedereen zeer duidelijk en herkenbaar is.

Online ontbreekt dit vrijwel. Dat is een gegeven en kan niet, of nauwelijks ondervangen worden door een zinnetje als "Ik schrijf hier nu als ...". Dat komt in de praktijk niet over bij de lezer.

Marco jij lijkt daar een praktische oplossing voor gevonden te hebben met twee typen "kleding". Zakelijk online en privé offline. Dat blijkt voor jou prettig te werken. Prima.

Ik ben benieuwd naar wat anderen daar voor een praktisch oplossing voor hebben gekozen.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden