Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Dag allen,

Op dit moment zijn we bij de gemeente Rotterdam druk in de weer met participatie. Als trainee bij informatiemanagement heb ik voorbeelden bij elkaar gezocht en heb ik literatuuronderzoek gedaan. Zo heb ik ook de boeken van Davied gelezen (erg interessant en leuk om te lezen!).

Er is op dit moment nog geen goed overzicht van wat wij eigenlijk allemaal al wel doen met participatie en waar dit wordt ingezet. Aan mij de taak om op het digitale vlak hier een start in te maken. Op dit moment kan ik niet veel specifieker worden en dat is juist de uitdaging in mijn opdracht.

Op dit moment ben ik bezig met een beslisboom om vast te stellen wanneer we participatie kunnen inzetten, welke kenmerken de samenwerking heeft etc. Hiervan zijn gelukkig goede voorbeelden op Internet te vinden.

Mijn vraag is heel open: hoe zouden jullie dit aanpakken? Volgens mij moet ik eerst weten wanneer participatie inzetbaar is voordat ik de juiste tools kan opsommen (vandaar eerst de beslisboom). Daarnaast is het natuurlijk niet traditionele OF digitale participatie, maar vaak een combinatie van.

Mocht er info missen, vragen en/of opmerkingen zijn, dan zie ik deze graag verschijnen.

Weergaven: 567

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Martijn, 

Ter inspiratie hierbij de link naar het artikel dat ik heb geschreven (en dat vorige week is gepubliceerd) voor Frankwatching over een concreet en ook succesvol (burger)participatieproject. Dat was expliciet een combinatie van fysieke en digitale participatie. 

Met groet, 

Wessel de Valk

Beste Wessel, ik was op zoek naar voorbeelden binnen gemeenten van eparticipatie- tools en lees in het artikel dat de gemeente Lingewaard gebruik maakte van een samenwerkingsplatform. Weet jij welke dat was?

groeten,

Sandra Sluijter (Gemeente Utrecht)

Heb je de Participedia van Utrecht al geraadpleegd?

Als je participatie veel meer ziet als "samen probleemoplossen" dan kan het model van de Kennistafel helpen om van resultaatgericht samen te werken. De gedachte is dat aan het begin van de (langwerpige) tafel het probleem ligt, dat aan het einde omgezet is in een geaccepteerde en werkende oplossing. Ronde tafels (en sociale media) hebben de neiging om te vrijblijvend te zijn, waarbij het probleem op de tafel blijft liggen.

De vraag wanneer  je wel of niet participatie inzet is door de burgers al beantwoord. Volgens mij is de trend dat we van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie gaan. Om op je eerste vraag terug te komen, wat heb ik nodig voor participatie: gezond verstand, twee A'4 tjes en vooral collega's die het vanuit hun hart onderschrijven, je kunt heel veel bedenken en opschrijven, maar het valt of staat met het geloof er in door iedereen, van communicatieadviseur tot projectleider, vakspecialist en degene die als eerste de telefoon aanneemt bij de gemeente.

Beste Martijn

Ken je de rapporten "Loslaten in vertrouwen" en het "Cahier loslaten in vertrouwen" van de Raad voor het openbaar Bestuur en het rapport "Vertrouwen in burgers" van de WRR? Ik zit, als burger en bestuurslid, in de Denktank Burger Overheid. We onderzoeken een aantal burgerinitiatieven. Die initiatieven passen niet altijd in de beleidsstukken van de overheid, maar als overheid moet c.q. wil je er wel wat mee. Hoe ga je daar als overheid dan vervolgens mee om? En inderdaad Brandt, dan gaat het meer de kant op van overheidsparticipatie dan van burgerparticipatie. Dit betekent dat de overheid niet alleen werkt met de traditionele participatieladder om burgers te betrekken bij het beleid. De burger neemt steeds vaker het initiatief en de overheid kan vervolgens kiezen welke rol ze hierbij vervult. De ROB introduceert de overheidsparticipatietrap. De treden van de overheidsparticipatietrap zijn: Loslaten, faciliteren, stimuleren, regisseren en reguleren.
Vanuit informatiemanagementoogpunt is interessant welke overheidsinformatie, als open data, een toegevoegde waarde heeft voor de burger en andersom aan welke informatie de overheid behoefte heeft om te kunnen aanhaken bij de initiatieven. Ook hierbij kan het beeld van de overheidsparticipatieladder ondersteunen.

Hartelijke groet, Marijke Deurloo

Dag allemaal,

Hartstikke bedankt voor de input. Ik heb weer wat leesvoer waar ik mee aan de slag ga.

@Davied, ja de Participedia was ik al tegengekomen, maar bedankt!
Als ik/we weer een stap verder zijn kom ik graag bij jullie terug, fijn weekend alvast.

Beste martijn,

Je kunt ook nog eens kijken op www.dordrecht.nl/web20 en (onderdeel daarvan) www.dordrecht.nl/participatiewijzer.

Groet, Peter

Dag Martijn,

Bovenstaande link van Wessel biedt een mooi overzicht hoe je participatie vanuit de gemeente zou kunnen aanpakken. Het initiatief blijft dan echter bij de gemeente.

De vraag is of we niet steeds meer toe gaan (en moeten) naar participatie nieuwe stijl: het faciliteren van initiatieven uit de samenleving en de gemeentelijke organisatie daar waar nodig op inrichten.

Het platform www.BUURbook.nl stimuleert dit. Door bewoners een platform te bieden hun initiatieven te plaatsen en het stimuleren van zelforganisatie en onderlinge samenwerking tussen bewoners en alle andere partijen die samen willen werken aan de stad.

Hiermee is nu een instrument voorhanden waar de gemeente kan aanhaken op initiatieven van bewoners in plaats van andersom of haar initiatieven gemakkelijk kan delen met bewoners om te vragen wat ze hiervan vinden.

De kracht zit 'm in transparantie, kennisdeling en het ruimte bieden aan onverwachte invalshoeken en verrassende combinaties vanuit de netwerksamenleving.

BUURbook is 3 maanden geleden gestart in Rotterdam. We zijn nu met alle Rotterdamse deelgemeenten in gesprek over concrete samenwerking. De deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek kijkt in elk geval nieuwsgierig mee wat er gebeurt in hun wijk heb ik begrepen. Het gebruik van het instrument BUURbook is nu dus nog passief. De volgende stap is dat ze ook zelf plannen op BUURbook plaatst en deel gaat nemen aan discussies. Dat is een kwestie van tijd.

Succes met je inventarisatie!

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden