Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Beste allemaal,

Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar de inzet van wijkwebsites van de gemeente Dordrecht. Ik ben aan het onderzoeken of bewoners en maatschappelijke organisaties behoefte hebben aan een wijkwebsite en hoe we ze daarop kunnen krijgen. Wat willen bewoners/maatschappelijke organisaties zien/vinden? 

Ik vroeg mij of andere gemeenten ook wijkwebsites hebben en wat de ervaringen zijn? Worden ze goed bezocht? Wat bieden andere gemeenten aan? Wat levert het de gemeente op? Hoe wordt dit intern georganiseerd (webredactie, wijkverslaggevers)?, is er vooraf onderzoek gedaan?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties en/of opmerkingen. 

Groet, Maikel van der Nat

Weergaven: 796

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Haarlem is bezig om wijkwebsites te realiseren in Pleio. Ik zal Dirk Jan even wijzen op je vraag.

Dankje Davied!

Zie : 
Binnenkort krijgen alle bewonersgroepen eigen pagina's op onze geme...  in de LinkedIn groep Ambtenaar 2.0. Dordrecht (!?), Groningen,...

 

Een citaat:  "Ik denk aan de Limburgse Digidorpen van(uit) het project 'Digidorp Limburg' >  
http://www.digidorplimburg.nl/ en (tip !) kijk eens naar de antwoorden op een eerdere vraag van Annie Maessen op de Ambtenaar 2.0 Ning : Ning als lokale community >  
http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/ning-als-lokale-community..."

Dag Joost, bedankt voor de informatie en verwijzing. 

De gemeente Zoetermeer heeft veel ervaring met wijkgericht werken. Zie www.zoetermeer.nl/wijken. Daarnaast stonden we samen op de Overheid&ICT beurs met WijkplanOnline. Dat is een Vrije Software applicatie die de projecten in de wijk in kaart brengt en waarbij de ketenpartners ook zelf gegevens bijhouden. Volgende week meer info op de site naar aanleiding van vragen van gemeenten om mee te doen. En in juni presentaties bij Zoetermeer. Ik hou je op de hoogte.

Hi Marcel, bedankt voor de informatie. Overzichtelijke wijkwebsites! 

Ha Maikel,

Als inwoner van Apeldoorn weet ik dat alle wijken en dorpen een eigen website hebben. Dit wordt technisch ondersteund vanuit de gemeente en bijgehouden door de vrijwilligers uit de wijkraden.

http://www.dorpsenwijkraden-apeldoorn.nl/

Daarnaast ben ik vanuit Stichting GemGids (samenwerkingsverband overheidsorganisaties) betrokken bij de gezamenlijke ontwikkeling van "open data beheer tool" waarmee overheidsregistraties samen met hun ketenpartners (wijkcentrums) en burgers allerlei gegevens kunnen bijhouden en via open standaarden kunnen ontsluiten. Zou heeft de gemeente Deventer met haar wijkaanpak de afgelopen 2 jaar alle burgerinitiatieven in de wijkaanpakronde in deze omgeving geregistreerd en ontsloten. Via deze URL http://objectdesk.gemgids.nl/Publication/Site/129 kun je de voortgang van alle taakgroepen van burgers uit Deventer volgen. In deze omgeving wordt het proces van idee / melding, tot de vorming van een taakgroep en de realisatie bijgehouden.

Door het gebruik van verschillende publicatievormen is de data bijvoorbeeld ook als RSS-feed ( http://objectdesk.gemgids.nl/Publication/Feed/129 ) te benaderen en kun je deze in andere omgevingen hergebruiken. Zo kun je de data openen in bijvoorbeeld Google Maps (op je mobiele telefoon) https://maps.google.nl/maps?q=http:%2F%2Fobjectdesk.gemgids.nl%2FPu...

Succes met je onderzoek verder!

Ik ben als inwoner van Nijmegen gebruiker van de wijkwebsite Nijmegen Oost, waarop informatie staat over de wijk. Als projectleider Wonen zonder Zorgen in Den Bosch ben ik betrokken bij het opzetten van een virtueel dorpsplein, een intiatief van de lokale wijkraden. Dit gaat verder dan alleen een website, verenigingen, dorpen en bedrijven kunnen ook besloten groepen formeren, mensen kunnen diensten aanbieden etc. Mijn ervaring met beide vormen is dat het lastig is om het boven een bepaalde schaal uit te tillen. Je hebt een aantal actieve gebruikers, een aantal actieve kijkers en dan heel veel mensen die af en toe een bezoekje brengen. Voor het virtuele dorpsplein is het belangrijk dat we een zodanige massa krijgen dat het noodzakelijk wordt om er bij te zijn. Daar zijn we dus nog niet. En we worstelen met de vraag hoe we dat moeten doen. We hebben een aantal actieve ambassadeurs die mensen erbij probeert te betrekken maar het gaat langzamer dan gehoopt.

 

Dag Thea,

Bedankt voor je informatie. Hebben jullie onderzoek gedaan onder de doelgroep over wat zij willen zien op het virtuele dorpsplein? Het zit hem namelijk in de kern, alles moet vraaggericht zijn. Waarom moet het voor bewoners noodzakelijk zijn om op de website te zitten? Ik merk namelijk dat gemeenten of andere initiatiefnemers zelf graag wijkwebsites willen maar de vraag is, willen bewoners dat ook? Hebben jullie doelen? Wat willen de lokale wijkraden met de site bereiken? Ik ben erg benieuwd. 


 

Dag Henk,

Wat een mooie wijkwebsite zeg. 

Hoe loopt die interactie over de sociale media? Zijn bewoners echt interactief bezig met de gemeente? 

Dag Maikel, De gemeente Groningen heeft 26 wijken (van de 42) gefaciliteerd/geholpen met een eigen onafhankelijke gebruikersvriendelijke wijkwebsite. Daarnaast hebben wij voor de gemeentelijke informatie over projecten en plannen ook 42 wijkpagina's aangemaakt met wijkgebonden informatie. Deze pagina's vullen gaat wat moeizaam maar kom nu wel op gang (andere manier van (samen)werken). Kijk eens op www.gemeente.groningen.nl/mijnwijk. Daar vind je ook de doorlinken naar de wijkwebsites van de wijken en buurten.

Je kunt me altijd bellen 0613072923 of mailen voor meer informatie.

Groet, Rolinda Ferwerda

Dag Rolinda,

Ik heb de wijkwebsites van Groningen bekeken. Hoe worden die pagina's gevuld? Wie beheert het? De wijkorganisaties? Bedankt voor je reactie! Mag ik je contactgegevens meenemen voor eventueel vervolgonderzoek? Mijn onderzoek is bijna ten einde. 

Groet, Maikel van der Nat

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden