Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Log in op omooc.nl en bekijk het college

Maarten Hajer

College 4

DENKEN OVER DE TOEKOMST

In het vierde deel van de online collegereeks Waar is de overheidsmanager van? dat 11 april jongstleden van start is gegaan, houdt Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht zich bezig met de toekomst. Lastig, want de toekomst is onvoorspelbaar. En toch moet hij als wetenschapper proberen die toekomst wetenschappelijk voorspelbaar te maken. Tenslotte willen investeerders duidelijkheid over wat er mogelijk gaat gebeuren met hun investeringen en willen bestuurders weten wat technologische innovatie zoals zelfrijdende auto’s betekent voor de toekomst. 
Volgens Hajer moeten wij ons niet richten op technologische gadgets als 3D-printers en robotisering, maar op het centraal stellen van de ‘stel dat’-vraag. Stel dat we sociale ongelijkheid in de stad kunnen verminderen? Stel dat we ervoor kunnen zorgen dat mensen dichterbij kunnen wonen en werken? Dit zijn voorbeelden waarbij het publiek opdrachtgeverschap centraal staat waarbij de overheid de vragende partij is en aanbieders zich meer richten op het publieke probleem in plaats van het ontwikkelen van een dienst of product. Het vergt een andere manier van werken van de overheid.

Het online college van Hajer is de vierde uit de collegereeks Waar is de overheidsmanager van? Het eerste college werd verzorgd door Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het Jaar. In haar college legt uit wat zij verstaat onder een voortreffelijke overheidsmanager. Aan de hand van een aantal manager tools geeft Jorritsma aan wat een goede overheidsmanager nodig heeft. 

Het tweede college werd verzorgd door kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd innovatiecentrum AIR met het videocollege Nu of nooit meer relevant. Boekholt-O’Sullivan stelt dat elke organisatie, elke beroepsgroep ingrijpend zal gaan wijzigen of zelfs zal verdwijnen als niet elke dag nagedacht wordt over wat de technologische innovaties voor consequenties zullen hebben voor hoe we ons werk moeten, kunnen en willen doen. 

In het derde college laat Ad Verbrugge, filosoof en auteur van Staat van verwarring, het offer van liefde, ons stilstaan bij de vraag ‘Gelooft u in wat doet?’. Een confronterende vraag, zeker als je het betrekt op iets groters als het publieke goed waar je voor werkt. Hij neemt ons mee in de zoektocht naar de wisselwerking en samenwerking tussen bestuurders en ambtenaren en de rol die politiek en ambtenarij hierin zouden moeten nemen. Het wordt tijd dat we gaan nadenken over een fundamenteel andere manier over wat we doen als overheid waarbij we geen moment het publieke en gemeenschappelijke belang uit het oog verliezen. 


Bekijk het college. Log in op omooc »
 

Over omooc

 Sprekers

Omooc is de oplossing voor bestuurders en managers in de publieke sector. In korte tijd borgen en voeden wij de professie met de laatste inzichten en ontwikkelingen. Als deelnemer kun je in jouw eigen tijd en tempo deelnemen aan de online colleges. Deze serie bestaat uit acht colleges die na lancering (elke maandag vanaf 12.00 uur) via omooc.nl zijn terug te kijken. De komende weken is het de beurt aan:

  • 09 mei: Van klachten kun je leren (Arre Zuurmond)
  • 23 mei: Botsen zonder ongelukken (Roel in ’t Veld en Albert Jan Kruiter)
  • 30 mei: De handelingssnelheid bij de overheid kan zoveel hoger (Marloes Pomp)
  • 06 juni: De smeltende piramide (Farid Tabarki)

Wat vind jij?

Discussieer mee op omooc: Het is van belang om goed na te denken over de technologie in de toekomst. Vooral voor overheidsmanagers. Wat zou volgens jou de rol van de overheid moeten zijn om zich in dit spel te positioneren?

Lees meer suggesties

Log in op omooc.nl voor de aanvullende lees en kijk suggesties per videocollege. 

Volgende week

Arre Zuurmond
College 5. Van klachten kun je leren
Inhoud: Een organisatie omvormen voor een echt maatschappelijk verschil.   

Arre Zuurmond is de Gemeentelijke Ombudsman voor Amsterdam, Almere, Zaanstad, Diemen, Landsmeer, Waterland, de Stadsregio Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In 2005 richtte hij de Kafkabrigade op. Met de Kafkabrigade heeft Zuurmond methoden ontwikkeld om op basis van concrete situaties waar burgers (maar ook bedrijven en later ook professionals) die vastzitten in de bureaucratie geholpen worden uit die klem te komen. Vanuit het adagium ‘niets is zo praktisch als een goede theorie’ vertaalt hij de visie op de toekomst van het Openbaar Bestuur in concrete projecten en activiteiten.

Weergaven: 97

Hierop reageren

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden