Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De twitterende wijkagent is ondertussen een bekend fenomeen. Honderden wijkagenten in heel Nederland houden buurtbewoners via Twitter op de hoogte van waar ze mee bezig zijn en krijgen tips en vragen terug. De rol van de politie in de wijk wordt zichtbaarder en burgers voelen zich meer betrokken. Waar blijven de twitterende wijkmanagers van de gemeente?


Het voorbeeld van de twitterende wijkagent

Niet alleen de wijkagenten zelf zijn enthousiast over het gebruik van Twitter, diverse korpsleidingen hebben zelfs programma's ingesteld om het gebruik te stimuleren. Ook de reacties van wijkbewoners zijn positief. Er ontstaat meer begrip en uitwisseling tussen burger en overheid en het helpt de agenten ook praktisch in hun werk. Wie wil dat nu niet?

Maar wijkagenten zijn niet als enige actief in de wijk. In diverse gemeenten zijn ook wijkmanagers aangesteld om overzicht te krijgen wat er speelt in de wijk en contact te houden met bewoners en ondernemers. De voordelen die de wijkagenten ervaren, kunnen ook voor de wijkmanagers gelden. Een voorbeeld om te volgen, lijkt me.


De wijkmanager staat dicht bij de bewoner
Een zoektocht op internet levert een aantal twitterende wijkmanagers op en wat discussies op de site van het LPB. Maar als ik op Twitter kijk, is de lijst twitterende wijkagenten een stuk langer. Waarom zijn er nog zo weinig wijkmanagers actief op Twitter (of anderzins online)? En hoe kunnen we dat stimuleren? Tijd voor actie!

De wijkmanager is de brug tussen de vaak anonieme gemeente die in de wijk verbeteringen wil realiseren en de bewoners die betrokken zijn bij hun wijk en willen weten wat er in hun omgeving wordt gedaan. Net zoals de wijkagent kan de wijkmanager de bewoners via korte berichten op de hoogte houden en tegelijkertijd aanspreekbaar zijn.


Ervaringen van twitterende wijkmanagers?
Twitter is natuurlijk niet het enige middel daarvoor. Denk ook aan Buurtlink of aan de site van de wijkvereniging. Op Pleio kunnen bewoners of gemeenten gratis hun eigen interactieve deelsite openen. Maar Twitter is wel laagdrempelig en de wijkagenten hebben het nut ervan bewezen. Tweets kunnen ook makkelijk in een wijksite getoond worden.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van wijkmanagers die nu al actief zijn, bijvoorbeeld in Zoetermeer, in Amersfoort of in Den Bosch. Welke meerwaarde halen ze eruit voor hun werk? Wat zijn de reacties van buurtbewoners? Welke tips hebben ze voor hun collega's? Ik hoop dat zij hun ervaringen hieronder willen delen.


Tijd voor actie: meer wijkmanagers op Twitter!
Hoe kunnen we meer wijkmanagers op Twitter krijgen en op die manier de overheid beter zichtbaar en benaderbaar maken? Wie heeft ideeën? Ik begin in ieder geval in mijn eigen wijk (in Leiden) en hou jullie hieronder op de hoogte. Wie doet er mee?

 

Nawoord: wil je het niet van mij aannemen, maar horen van een twitterende wijkambtenaar? Lees dan dit!


Weergaven: 2043

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Davied, ik woon in Zoetermeer. Er zijn daar geen twitterende wijkagenten en bij mijn weten ook geen twitterende wijkmanagers. Een volledige lijst van twitterende wijkagenten is beschikbaar als Twitterlist.
Juist in Zoetermeer heb ik er wel een paar gevonden. Zie dat lijstje op Twitter.com

Davie, ik ben coordinator Dorpsgericht werken in de gemeente Drimmelen en twitter ook. Mijn functie is vergelijkbaar met die van wijkmanager. Voor deze functie worden verschillende benamingen gebruikt. Dat is wellicht mede de oorzaak waarom jij nog niet veel twitterende wijkmanagers hebt gevonden. Ik had overigens mijn twitteraccount nog niet vermeld op het LPB. Heb ik meteen aangepast.

Ik ben overigens op dit artikel attent gemaakt door een bericht van een wijkagent waar ik jaren geleden contact mee heb gekregen in het kader van buurtpreventie.

Lilian, leuk van je te horen en dank voor de uitleg. Kun je nog iets meer vertellen over jouw ervaringen met Twitter e.d. in je werk? Krijg je reacties vanuit de wijk? Heb je ook online contact met de wijkagent en/of andere partijen in de wijk?
Ik twitter om aan te geven dat er activiteiten zijn zoals bewonersavonden, preventieve activiteiten enz. Er komen nog niet veel reacties uit de dorpen, maar dat kan ook komen omdat we vanuit de gemeente nog in een beginstadium zitten met twitteren. Ik twitter privé, maar wel over mijn werk, is voorlopig de afspraak. Dat betekent dat ik het ook nog niet echt bekend kan maken bij de bewoners, wat ik wel heel jammer vind. Ik merk wel als ik een dorp vaker twitter, er ineens mensen uit dat dorp mij gaan volgen. Soms komen er dan ook reacties. Tot nu toe merk ik vooral reacties van collega's, die dan b.v. ook op een informatieavond willen komen. En reacties van wijkagenten uit andere gemeenten. Heb inmiddels daardoor ook al een paar persoonlijke gesprekken gehad.

Dat klinkt als een nuttige start. Hopelijk kun je je bazen ermee overtuigen!  ;-)

Ga ik zeker proberen, want ik zie zeker een meerwaarde in twitteren.

In de gemeente Nijmegen ben ik afgelopen jaar begonnen met een Twitter en Facebook account voor het stadsdeel Nijmegen West. Het is een groot succes en vanaf dit jaar gaan we ook in de andere stadsdelen aan de slag. Er is geprobeerd vanuit de bewoner te denken en hebben daarom besloten een account te maken die zowel door de Wijkbeheerder (coördinator openbare ruimte) en de Wijkmanager (sociaal maatschappelijk) wordt beheerd.

 

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001586194804

http://twitter.com/#!/NMGNwest

 

Gr. Ewart van der Putten

Wijkbeheerder Oud en Nieuw West Nijmegen (Openbare Ruimte)

Projectleider Wijkaanpak (Wijkmanagement)

Mooi voorbeeld. Jullie hebben ervoor gekozen om geen persoonlijke account te maken, maar op functie. Wat waren jullie overwegingen daarbij?

De wijkbeheerder/manager wisselt geregeld van persoon; een account op functie is daarom meer continu dan een persoonlijke account. Overigens kan een wijkmedewerker daarbij wat persoonlijks inbrengen, ook omdat die functie zo duidelijk aan een persoon gekoppeld is (zichtbaar in wijknieuwsbrief, website etc). Voorwaarde is dat het professioneel blijft.

Er zijn ook onpersoonlijke accounts waar d.m.v. een code wordt aangegeven wie er aan het woord is. Bij @pvda gebruikt met bijv. ^p als Pieter aan het woord is (of zo).
Hi Davied, voelen burgers zich meer betrokken door de Twitterende wijkagenten?

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden