Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Welke site, boek of tip mag niet ontbreken in het tijdschrift.ambtenaar20.nl?

Zoals eerder aangekondigd zijn we bezig om een tijdschrift op te stellen voor innovatieve en initiatiefrijke ambtenaren en daar hebben we jouw hulp bij nodig! Wil je meer weten over doel en doelgroep, lees dan deze blog. We beginnen met één nummer!

 

Als we met ons netwerk zo'n tijdschrift op poten willen zetten, dan hebben we allerlei deskundigheid nodig: interviewers, redacteuren, fotografen, eindredacteurs, vormgevers, etc. Wil je meehelpen, of ken je iemand, word dan lid van de samenwerkgroep.

 

Jouw tip, site of boek!

Het tijdschrift is bedoeld om collega's verder te helpen voor wie een 2.0-werkwijze veel meerwaarde zou kunnen bieden, maar die nu nog niet weten waar ze moeten beginnen. Met dit tijdschrift willen we die collega een handvat bieden. Weet je wie ik bedoel? Beantwoord dan deze vragen:

  • Welke tip of handigheid zou je die collega mee willen geven?
  • Welk boek zou je hem/haar aanbevelen (behalve Ambtenaar 2.0 natuurlijk)?
  • Welke site moet vooral niet vergeten worden?

 

De beste en leukste tips gebruiken we voor een rubriek in het tijdschrift. Daar wil je jouw tip toch in terugzien? Geef 'm dan hieronder door!

 

 

 

Weergaven: 165

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik zou zeggen #ROWE - 'Why work sucks and how to improve it', Cali Ressler & Jody Thomson (Tip Willem Kossen) óf 'Rework' - Jason Fried
Ik ken het niet. Misschien kun je vast een boekbespreking schrijven? ;-)
Boek: Easycratie van Martijn Aslander en Erwin Witteveen.
'New rules for the new economy' van Kevin Kelley. Niet te dik, wel een must-read! Meer (alles) alhier: http://www.kk.org/newrules/contents.php
In ieder geval Connect! De impact van sociale netwerken op organisaties en leiderschap, Van Menno Lanting, ISBN 978-90-470-0306-09.
Verder: We-Think, Delen - creëren - innoveren van Charles Leadbeater, ISBN 978-90-5261-734-3.
"De kracht van de zwerm. Zelfsturing in de organisatie" van Jaap van Ginneken mag ook niet ontbreken, iSBN 978-90-470-0170-6.
Een eyeopener voor mij waren ook twee boeken over hoe wij anders zijn gaan denken door het internet:
"Het ondiepe. Hoe onze hersenen omgaan met internet" van Nicholas Carr, 2011 ISBN 978-94-90-574130,
En
"Alle slechte dingen zijn goed voor je. Waarom de populaire cultuuur ons slimmer maakt" van Steven Johnson, 2005 iSBN 978-90-29-079938.

site: http://codeforamerica.org/

Code for America enlists the talent of the web industry into public service to use their skills to solve core problems facing our communities. We help passionate technologists leverage the power of the internet to make governments more open and efficient, and become civic leaders able to realize transformational change with technology.

 

site: http://oreilly.com/

O'Reilly spreads the knowledge of innovators through its technology books, online services, magazines, research, and tech conferences.

 

site: http://twit.tv/

Wekelijkse videopodcast waar technologie nieuws besproken wordt.

Hallo Davied,

Ik zat te denken aan het boek Lean voor Dummies van Natalie J. Sayer/Bruce Williams (let op: neem de NL-talige versie). Lean is een mooie techniek om de dienstverleningsprocessen tegen het licht te houden en je af te vragen:

- wat doen we in dit proces?

- waarom doen we dit eigenlijk zo?

- hoe kan het korter en sneller voor de klant (zonder kwaliteitsverlies)?

- hoe doe ik meer met minder (= efficiencywinst)?

- en uiteraard: wat merkt de klant hiervan?

Ik ga hier zelf binnenkort ook mee aan de slag in mijn gemeente en wil ook graag ervaringen uitwisselen met andere gemeenten. Misschien "Wie wil een paar spaken ruilen voor in mijn wiel?" als kop voor het artikel in het tijdschrift? ;-)

Dit boek geeft een goede indruk van wat Lean is en hoe wij dit ook binnen de overheid als middel (dus niet als doel) kunnen inzetten, zonder dat je meteen "Lean-specialist" moet worden.

Overigens: Lean denken raakt ook de cultuur van je organisatie: daarom zou het goed zijn om het boekje Onze ijsberg smelt! van John Kotter/Holgar Rathgeber daarnaast - met een glimlach - te lezen.

Groeten van Bert Kuijer

Twee reacties via Twitter:

peterkeurJul 01, 4:11pm via Twitter for Mac

@davied '10 rules for the new economy' van Kevin Kelley. Niet te dik, wel een must-read!

 Show Conversation

 

Mijn tip: er is een al een aantal strategische boeken en sites genoemd, maar in tijden van informatieoverload is een praktische site die onderwerpen uit twitter en facebook combineert tot een prettig, leesbare krant: www.paper.li.

Bijkomend leuk voordeel: je wordt uitgever van je eigen onderwerpen, waar andere lezers zich op kunnen abonneren.

Voor iPhone en iPad is er de fijne magazine app: Flipboard.

Er komt ook een rubriek Apps 2 have waar de apps inkomen! En flipboard moet daar zeker bij idd ;-)
Belangrijk lijkt mij dat je heus niet aan alles hoeft mee te doen: kies iets wat bij past, probeer het, stop er weer mee als het niet bevalt. En je hebt echt niet meer verstand nodig van een computer dan weten wat een username en wachtwoord is en kunnen klikken met je muis. Verlaag de drempel voor mensen om mee te doen. Als je een kind voor het eerst buiten de deur laat eten begin je ook niet met sushi...

RSS

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden