Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Bij de gemeente Groningen experimenteren we sinds begin februari van dit jaar met Obi4Wan: een nederlandse webmonitoring tool die - volgens eigen zeggen - dagelijks 300.000 bronnen raadpleegt op basis van ingegeven zoektermen. Dus niet alleen berichten op Twitter. In Groningen kiezen we bewust ervoor om eerst te 'monitoren' voordat we aan echte 'webcare' gaan doen.
Welke tools - betaalde en/of onbetaalde - gebruikt jouw organisatie? En wat zijn je ervaringen? Wij zijn erg benieuwd naar goede én slechte ervaringen. Ik hoop dat je die met me wilt delen!

Weergaven: 2121

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In Almere gebruiken we nu nog Hootsuite, voornamelijk voor het monitoren. We zetten al wel de eerste stappen op weg naar webcare en ben net zo benieuwd als jij naar ervaringen van anderen (zowel voor monitoring als ook voor webcare).

dankje Irma. Hopelijk deel je de ervaringen met mij en anderen.

Ja hoor, de ervaringen deel ik graag! Nu doen we nog niet zo heel veel. Hootsuite wordt gevolgd door twee personen (waarvan ik er een ben) van de afdeling Communicatie. Soms komen we iets tegen waarvan we vinden dat het nuttig kan zijn voor bepaalde diensten of personen dat ze er vanaf weten en dan geven we het door. We missen ook een heleboel, want het monitoren gaat op basis van beschikbaarheid. En op Hootsuite kijken we alleen naar Twitter, dus dat is ook beperkt.

We willen webcare graag professioneel gaan aanpakken en plannen nu bedrijfsbezoeken om te kijken hoe anderen dat doen. Zo gaan we al naar de NS en UWV. Daarbij is naast Communicatie ook ons KCC betrokken, want het 'care-deel' zal door het KCC afgehandeld worden. Naast visie en beleid zijn we dus ook heel benieuwd naar de verschillende tools.

Overigens hebben wel al wel 'geoefend' met webcare bij groot wegonderhoud. Via een speciaal account (@werkaandedreven) communiceerden we en werden vragen beantwoord. Hiervoor was Hootsuite perfect. Dit experiment werd dan wel weer volledig door Communicatie gedaan en nog niet door het KCC.

Bij het ministerie van IenM gebruiken we diverse tools. In de eerste plaats de betaalde tool Coosto (coosto.nl). Daarnaast ook bv Hootsuite en enkele eigen ontwikkelde tools voor hele specifieke taken.

We hebben voorafgaand aan de keuze voor Coosto meerdere (Nederlandse) monitoringsproducten bekeken. Wat voor ons cruciaal was bij de keuze: de dekking & betrouwbaarheid maar zeker ook dat het moest aansluiten bij onze werkprocessen.

Bij sommige tools moet je bijvoorbeeld vooraf onderwerpen vaststellen en begint het systeem daarna pas met verzamelen van uitingen (tweets, comments, facebook posts etc). Dat is knap onhandig. Zou jij bijvoorbeeld al vooraf hebben kunnen zien dat begin januari zoekwoorden als Tolbert ineens heel belangrijk zouden worden?

Coosto houdt gewoon altijd alles bij zodat je op ieder moment kunt zoeken, ook op woorden die je vooraf niet had bedacht.

Daarnaast is het erg belangrijk om de claims van monitoringssystemen te toetsen. Een claim met "speciale eigen technologie" om juist Nederlandse tweets te filteren bleek bij nadere inspectie niet meer te zijn dan de -niet geheel betrouwbare- standaard taalfilter van Twitter zelf.  Makkelijk te checken door te zoeken op bv. ING. Krijg je tweets uit Indonesië/Maleisië mee dan weet je dat het de taalfilter van Twitter zelf is :-)

Dank voor je uitgebreide reactie. Goede tip om te kijken naar de mate waarop een tool kan inspelen op een actuele situatie.

hallo Harro,

heeft IENM ook al eens gekeken naar tools Meltwater buzz??

goeie tool ( internetionaal )die mi meer ziet dan coosto ( alleen nederlandse sites)

Na eindje Engagor te hebben gebruikt, zijn wij overgestapt naar Tracebuzz wegens betere prijs/kwaliteitsverhouding.
Voor het posten gebruiken wij Hootsuite. Deze laatste heeft blijkbaar ook uitgebreide mogelijkheden om te tracen.

En als gratis tool biedt social mention wel een oplossing.

Maar essentieel zijn niet de tools die je gebruikt, wel de acties die je onderneemt om de conversaties aan te gaan.

 

Dank Stefaan, ben wel benieuwd naar de statistieken en waar jullie de webmonitoring in de organisatie hebben geplaatst. Of beschikt iedere medewerker over de tools om te reageren/ aan webcare te doen? 

Ha Gilbert,

Dat klinkt interessant! Ik ben zelf een onderzoekje aan het doen naar de verschillende tools. zie http://ddvprogramma.posterous.com/onderzoek-naar-tools-webmonitorin...

Bij EL&I wordt veel gewerkt met Coosto en Finchline.

Hoi Theo, ik vermoedde al dat wij niet de enige waren die het 'speelveld' van webmonitoring tools in beeld wilden krijgen. Ik weet dat in april nog een tool de lucht in gaat: MagPipe van Howardshome.

Hi GIlbert,

De RDW (te Veendam en Groningen) gebruikt Tracebuzz. Tracebuzz heeft eerst de techniek goed geregeld en zet nu steeds meer stappen om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. Daartoe hebben ze bijvoorbeeld ook een gebruikerspanel. De RDW gebruikt Tracebuzz alleen nog voor webmonitoring. Tracebuzz biedt ook een webcaremodule, maar die gebruiken we nog niet. Onze ervaring is dat hem niet in de tooling zit (met Googlediensten zijn we ook al een eind gekomen), maar met de bereidheid iets met de resultaten te doen.

Hoi Koen, dat laatste intrigeert me. Bedoel je dat de RDW wel monitort maar niets doet met de bevindingen? Lijkt me toch een uitgelezen kans om de dienstverlening te verbeteren/ aan kwaliteitsverbetering te doen. Dank voor je reactie.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden