Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De Douane heeft het voornemen te starten met een pilot Google Apps bedoeld voor de kenniswerkers. Ook DWR kent geen voorbeelden binnen de Rijksoverheid van gedocumenteerde ervaringen met Google Apps ( bv een pilot). Wie wel? Of heb je bewust voor een ander platform gekozen? En zo ja, waarom?

Groet,

Nancy van der Vin

 

Weergaven: 567

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Nancy,
Wij voeren op dit moment de pilot 'de twitterende flat' uit waarin we werken met Google Wave en een aantal google apps. Deze pilot is bedoeld om bewoners in wijken beter te verbinden met professionals (medewerkers gemeente, politie, corporaties, welzijn etc
De keuze voor google Wave is vanwege de filosofie; je gaat naar een document, film e.a. kennisbronnen toe, in plaats van het gericht/ongericht rond te mailen. Als je meer wilt weten hoor ik het wel.
Groeten,
Yung
Interessant Yung. Wanneer verwacht je de eerste resultaten?
Hoi Mike,
goede vragen maar het gaat te ver om daar via 2.0 op in te gaan. Er is natuurijk wel over nagedacht. Hoi Nancy
Hoi Mike,
goede vragen maar het gaat te ver om daar via 2.0 op in te gaan. Er is natuurijk wel over nagedacht. Hoi Nancy
Beste Nancy,

Binnen het Ministerie van Economische Zaken ken ik een zeer beperkte toepassing van Google apps. Het wordt daar voor 1 dossier gebruikt om samen met VNG, MKB-Nederland en VNO-NCW te werken aan het beantwoorden van vragen en het tonen van pilotlocaties, het gaat daarbij echter slechts om 5 gebruikers. Het eindresultaat is te zien op http://www.biz-nl.nl.

De omgeving is opgezet en ingericht door MKB Servicedesk. Ik heb er zelf kort mee gewerkt en was tevreden over de functionaliteit. Het vergt wel een andere manier van werken en denken over samenwerken. Dat gaf in het begin de meeste verwarring. Mensen zijn in mijn ervaring erg geneigd hun inbox te beschouwen als geheugen en onderhanden werk voorraad.

PS Ik las vandaag wel dat Google de beveiligingsmogelijkheden aan het opschroeven is, zie hier.
Ook de Douane werkt veel met de genoemde organisaties dus ook interessant om met hen naar GA te kijken als platform. Ik weet dat Google de beveiligingsmogelijkheden aan het opschroeven is. Dat is ook van belang al is het maar voor het interne draagvlak. Groet Nancy
Techniek moet altijd ondersteunend zijn aan de organisatiedoelstelling van het project. Mijn eerste vraag is dus: wat is het doel van deze pilot? Google Apps (bestaande uit oa Mail, Video, Docs, Sites etc) kan verschillende doelstellingen ondersteunen. Veilig en onbeperkt toegang tot mail met 70% lagere kosten dan met Microsoft of Groupwise? Of snel teamsites op zetten zonder daarbij de IT afdeling in te moeten zetten. Wil je samen met andere (vaak op fysiek andere plaats aanwezige) collega's werken aan documenten. Of wil je instructiefilmpjes maken die alleen maar voor interne medewerkers te zien zijn? Kortom er zijn verschillende redenen waarom je met een of meerder Google Apps wil werken.

De redenen waarom je een platform kiest zijn altijd gelijk (minder integratie, sneller implementatie, vaak minder training). Jouw vraag gaat over waarom je dan Google als platform kiest. Daar zijn vele discussies over (ook op LinkedIn), maar je kan ze samenvatten onder: sterk gericht op de gebruiker in plaats van het proces (meer 2.0 van 1.0), significant goedkoper (Cloud Computing verplaats problemen van de IT afdeling naar de leverancier), sterk gebruik van Open Standaarden en Open Source en vooral innovatief.


http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/wie-heeft-ervaring-de-brede#
Dank voor jouw reactie. Ik ben het eens met jouw visie. Om jouw vragen kort te beantwoorden: het gaat vooral om mobiel en op afstand samenwerken. Waar we naar zoeken is ervaringen binnen de Rijksoverheid maar het klopt dus dat die er nog niet veel zijn! Groet Nancy
Enkele middelbare scholen hier in de regio hebben Google apps in gebruik genomen en het management en de docenten zijn zeer tevreden heb ik onlangs van een oud-collega vernomen. Uitrol naar meer scholen wordt voorbereid begreep ik. Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat er meer ervaringen in onderwijs-land zijn. Ik zou niet alleen 'binnen de Rijksoverheid' kijken. Succes met de pilot.
Goede tip om naar het onderwijs te kijken, bedankt! Groet Nancy
In april is op Webwereld een artikel verschenen over de haken en ogen die Google Docs heeft op het gebied van privacy. Misschien ook interessant om in het achterhoofd te houden.
Bedankt voor tip. Belangrijk artikel vooral omdat het goed zicht geeft op de context waarbinnen we aan de slag zijn met het Nieuwe werken en het Nieuwe organiseren. Ik heb de link daarom ook doorgetwitterd, thx!

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden