Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Informatie

Amsterdam 2.0

Over web 2.0 initiatieven bij de gemeente Amsterdam

Webpagina: http://www.amsterdam20.nl
Locatie: Amsterdam
Leden: 81
Meest recente activiteit: 9 Jul 2014

Discussieforum

RSS

Bezig met laden... Feed laden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Amsterdam 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Martijn van Exel op 18 November 2010 op 15.28
Marc,

Bedankt voor de tip & ik heb me meteen aangemeld! Alper heb ik laatst ontmoet. Ik deel zijn enthousiasme voor dit thema, hopelijk kunnen we samen optrekken om een stap verder te komen. Het is enorm belangrijk dat het zowel van binnenuit als van buitenaf wordt aangevallen!
Reactie van Marc Schoneveld op 18 November 2010 op 14.55
Hi Martijn, tijdens het Open Innovatie Festival in Amsterdam wordt een sessie gegeven over OpenData op vrijdag 3 december gegeven door Alper Cugun. Kom je langs? Mijn stille hoop is dat er voldoende ambtenaren en andere leuke mensen in de zaal zitten om dit onderwerp weer een stap verder te brengen. Het #OIF020 programma vind je op: www.amsterdam.nl/openinnovatie

Geef het gerust door aan iedereen die er mogelijk interesse in heeft!
Reactie van Martijn van Exel op 17 November 2010 op 13.47
Is hier nog iemand? Het lijkt zo stil! Waar hangt 2.0-wijs Amsterdam uit? Ik ben aan de slag met overheid 2.0 vanuit het perspectief van open data: breng data van de overheid naar buiten, zodat de burger de interactie aan kan gaan. Die interactie kan vele vormen aannemen. De beste manier om te laten zien wat voor impact open data kan hebben is met dit filmpje van zes minuten:

A Case for Open Data in Transit from Streetfilms on Vimeo.


Het filmpje gaat over OV-data. Dat is niet zuiver overheidsdata, althans niet in Amsterdam. Maar wel een aansprekend voorbeeld dat direct betrekking heeft op de burger.

Een mooie manier om hiermee aan de slag te gaan is door middel van een GovCamp: een bijeenkomst waarin vertegenwoordigers van de (lokale) overheid, creatieve burgers en mensen die vanuit hun expertise een bijdrage kunnen leveren aan het bedenken van echte oplossingen die je met open data kunt bereiken. Een GovCamp is informeel en hands-on. Iedere deelnemer doet actief mee. Het resultaat kan een concreet idee zijn, met de mensen al bij elkaar die het mogelijk kunnen maken. Het kan zelfs al een eerste versie van een product zijn: een website die open data inzichtelijk visualiseert, een mobiele app om uit te vinden naast wat voor soort boom je staat.. Het hangt heel erg van de deelnemers af.

Mijn doel is om in de eerste helft van 2011 zo'n GovCamp te organiseren. Dat kan ik niet alleen (en ik sta ook niet alleen). Wie wil hier over meedenken en -praten?
Reactie van Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat op 6 Februari 2009 op 19.29
Opening Buurtleven.nl
Vanmiddag heb ik de opening van Buurtleven.nl bij burgemeester Cohen op de Dappermarkt bijgewoond. Het was een kleurrijke gebeurtenis.

Interviews
Ik heb video-interviews gemaakt. De meningen over nut en haalbaarheid van het project lopen uiteen.
Een Surinaamse dame was enthousiast. Zij zag grote kansen voor onderlinge ontmoeting. Een jonge autochtoon vond het niks want digitale ontmoetingen zijn nep-ontmoetingen in zijn ogen. Andere bezoekers onderstreepten het belang van goede informatie over het bestaan en de mogelijkheden van de website. Sommigen raden aan een PR campagne in traditionele media zoals buurtkranten en de wekelijkse aanwezigheid van informatiestands op de markt. Een oudere Hollandse dame, sinds 1976 actief bij buurtbeheer in Oost, was komen kijken samen met haar Surinaamse partner. Zij beviel met klem aan het bereikbaar en toegankelijk maken van de site voor ouderen en allochtonen.

Mijn oordeel
Technisch gezien heb ik de site nu kunnen testen. Erg veel web 2.0 mogelijkheden (eigen inbreng en interactie). Misschien te veel mogelijkheden. De logica van de digitale dashboard is niet echt gebruikersvriendelijk. Het blijft zoeken en doorklikken. Voor de modale bezoeker wordt het even doorbijten. Zeker een punt van aandacht is de bereikbaarheid van de site die ik zelf heb kunnen ervaren: het loadt zeer traag zelf met mijn 20 MB glasvezelverbinding. Groot punt van zorg: aan de rechterkant van de site blijft een grote dynamische google map constant in zicht. Dit zorgt voor een zeer trage opbouw van pagina. Dit zal anders moeten want anders zal het zeker de belangrijkse reden zijn voor het wegblijven van gebruikers.

Video-reportage
Later zal ik mijn video-reportage van de opening uploaden.

Voor een beeld van de opening klik op de thumbail rechtsboven: een collage die ik gemaakt heb met een aantal fotos van de opening door Harry Mertens.
Reactie van Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat op 5 Februari 2009 op 11.56
Morgen vrijdag 6 februari opent burgemeester Cohen buurtleven.nl op de Dappermarkt. Ik neem deel aan dit experiment van de Alliantie. Morgen ben ik aanwezig bij de opening.
Reactie van Kim Spinder op 5 Februari 2009 op 9.59
Wat leuk dat er diect al 7 leden van Amsterdam 2.0 zijn. Hopelijk gaan we dat aantal dit jaar fors uitbreiden! Ben erg benieuwd naar jullie ideeen en of jullie al 2.0 projecten hebben.
Groet,
Kim
Reactie van Agatha Stroo op 3 Februari 2009 op 8.30
Na het lezen van het boek Ambtenaar 2.0 ben ik enthousiast geworden over de mogelijkheden die web 2.0 te bieden heeft on ons werk. Na aanmelding op het ambtenaren netwerk zag ik direct dat er ook binnen Amsterdam al een netwerk aan het ontstaan is. Een goed initiatief waarbij ik mij graag aansluit.
Ik werk bij de Dienst Wonen als medewerkster informatiemanagement en ga mij de komende tijd verdiepen in de materie web 2.0. Ik hoop dat we in de toekomst mooie initiatieven kunnen ontwikkelen voor de gemeente Amsterdam.
Reactie van Brieuc-Yves (Mellouki) Cadat op 28 Januari 2009 op 22.56
Interessante initiatief! Ik ben lid van de denktank sociale cohesie Zeeburg (zeeburg.denktanksocialecohesie.nl) en direct betrokken bij de wijkaanpak in Amsterdam Zeeburg (behandelende ambtenaar: Rob van Veelen).
 

Leden (78)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden