Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Kennisgroep Beleid en wetgeving 2.0

Informatie

Kennisgroep Beleid en wetgeving 2.0

Hoe ziet een open beleids- of wetgevingsproces er in de toekomst uit? Deze groep is voor mensen die daarover ervaringen willen uitwisselen en meedenken. Leden van deze groep worden ook uitgenodigd voor bijeenkomsten.

Webpagina: http://ambtenaar20.ning.com/page/beleid-20
Leden: 59
Meest recente activiteit: 16 Apr 2013

Introductie over beleid 2.0

Wat is de volgende stap na interactieve beleidsvorming, internetconsultatie en crowdsourcingexperimenten? In deze drie blogs worden beelden geschetst van een beleids- of wetgevingsproces 2.0:

Andere lees suggesties:

Aanvullingen en ideeën zijn welkom in het discussieforum hieronder.

Discussieforum

Onderwerp woensdag 2 maart a.s.: Platform @nders Ministerie VWS

Begonnen door Pierre Deen. Laatste reactie van Max Herold 1 Mrt 2011. 1 Beantwoorden

In de bijeenkomst van woensdag 2 maart a.s. presenteert de projectgroep Platform @nders van het Ministerie…Doorgaan

Iedereen kan beleid maken. Beleid 2.0

Begonnen door Pierre Deen 25 Jan 2011. 0 Antwoorden

Ik heb een blog geplaatst met bovenstaande titel op de startpagina. Doorgaan

Samen werken aan Beleid 2.0 op Pleio

Begonnen door Pierre Deen. Laatste reactie van Pierre Deen 12 Jan 2011. 2 Antwoorden

De Kennisgroep Beleid en Wetgeving 2.0 is een mooie start voor ambtenaren die interesse hebben in het ontwikkelen van beleid. Of zoeken naar informatie over beleid.Echter, Ambtenaar 2.0 is door zijn…Doorgaan

Tags: participatie, metataal, wetgeving, beleid2.0

Workshop beleid 2.0

Begonnen door Janneke de Groot. Laatste reactie van Albert Barth 25 Dec 2010. 2 Antwoorden

Hallo allen,Voor de middenmanagement conferentie van VWS ben ik uitgenodigd om op 25 november 3x een workshop te geven vanuit mijn eigen ervaringen met beleid 2.0. Ik zou het leuk vinden om hier…Doorgaan

Tags: voorbeelden, 2.0, beleid, workshop

Berichten op Twitter over #beleid20

Bezig met laden... Feed laden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Kennisgroep Beleid en wetgeving 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Gerdjan Hoekendijk op 22 September 2011 op 14.26

Via de 'Research digest' van de British Psychological Society

http://bps-research-digest.blogspot.com/search/label/Extras

werd ik geattendeerd op deze publicaties over het fenomeen 'wisdom of the crowd'.

 


 


 


Over hoe wederzijdse beïnvloeding het effect van 'wisdom of the crowd' teniet kan doen. 'Wisdom of the crowd' is het fenomeen, dat het gemiddelde antwoord van een grote groep niet-experts expert-oordelen kan evenaren of zelfs overtreffen.

 

 

 

http://www.wired.com/wiredscience/2011/05/the-web-and-the-wisdom-of-crowds/http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304066504576341280447107102.html?mod=WSJ_Books_LS_Books_8http://www.pnas.org/content/early/2011/05/10/1008636108.full.pdf+html
Reactie van Pierre Deen op 31 December 2010 op 11.49

Hallo Geertjan,

Jij ook de beste wensen alvast. Ik hoorde van meerdere mensen dat zij de uitnodiging niet of later hebben ontvangen (waaronder Davied). Zou het kunnen zijn dat je bij je instellingen van je profiel, bij 'email' hebt aangevinkt dat je van groepen geen bericht krijgt? Er zijn daar meerdere opties mogelijk.

Reactie van Geertjan Benus op 30 December 2010 op 18.35

Beste Pierre,

Ik zag je uitnodiging pas vandaag. Kennelijk krijg ik daarover niets in mijn mailbox. Moet ik dan ergens iets anders instellen? 

Ik zal het verslag lezen van de eerste bijeenkomst. Ik ben heel benieuwd. 

Ik wens je een gezellige jaarwisseling toe. Mijn wens voor jou voor in 2011 staat als blog gepubliceerd sinds een paar minuten. 

 

Reactie van Pierre Deen op 20 November 2010 op 9.31
Hallo,
Mijn naam is Pierre Deen en ik werk als beleidsadviseur bij het Ministerie van EL&I. Ik houd mij bezig met on- en offline participatie bij plan- en beleidvormingsprocessen. Een vraag die mij bezig houdt is hoe je de horizontale dimensie van de netwerkmaatschappij, verbindt met de verticale dimensie van besluitvorming. Hiervoor moet participatie m.i. een integraal onderdeel zijn van het proces (in plaats van bijvoorbeeld een paragraaf in het communicatieplan), met daarbij volledige instemming en betrokkenheid van de opdrachtgevers en beslissers.
Reactie van Davied op 10 September 2010 op 11.56
Het verslag van de eerste bijeenkomst is te vinden op:
http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/eerste-bijeenkomst-van-de

Ondertussen zijn ook uitnodigingen de deur uitgegaan voor de tweede bijeenkomst.
Reactie van Gerdjan Hoekendijk op 8 September 2010 op 12.16
Op het gebied interactieve beleidsvorming zijn een aantal interessante ontwikkelingen gaande in Engeland (of preciezer het Verenigd Koninkrijk). De nieuw aangetreden regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten heeft een drietal sites opgezet waar aan burgers en professionals wordt gevraagd een inbreng te leveren. Op de eerste site worden reacties gevraagd op het coalitie-akkoord http://programmeforgovernment.hmg.gov.uk/, op de tweede om ideeën over overbodige of vanuit privacy-overwegingen ongewenste wetten en andere regelgeving http://yourfreedom.hmg.gov.uk/ en op de derde om ideeën voor bezuinigingen http://spendingchallenge.hm-treasury.gov.uk/ . Deze laatste (inmiddels afgesloten) consulatie heeft tienduizende ideeën opgeleverd, overwegend van professionals. Een vierde, over de gewenste besteding van geld voor ontwikkelingssamenwerking, is in voorbereiding.

Belangrijker dan de concrete opbrensten, zijn voor ons de discussies hierover en de lessen die uit de Engelse ervaringen getrokken kunnen worden. Twee interessante artikelen hierover staan op het forum Our Kingdom (onderdeel van Open Democracy): http://www.opendemocracy.net/ourkingdom/simon-burall/myaid-or-whyaid
http://www.opendemocracy.net/ourkingdom/simon-burall/when-local-can...
Reactie van Jeroen Boon op 3 September 2010 op 15.04
Hallo, ik ben Jeroen Boon en werk als zelfstandige met mijn bedrijf Kiemkracht op het terrein van duurzame stedelijke ontwikkeling. Ik zie mij zelf als een initiatievemakelaaar/verbinder die bottom up initiatieven in de maatschappij weet te verbinden met de vaak abstracte beleidswereld (bijv. eiwittransitie, klimaatneutraal, syteeminnovatie en meervoudig ruimtegebruik)

Even iets waar ik jullie graag op attendeer.
Stichting Toekomstbeeld der Techniek is recent samen met experts, visionairs, enthousiastelingen en de crowd, aan het verkennen wat ontwikkelingen als social media, crowdsourcing, cocreatie en zelforganisatie in de toekomst kunnen gaan betekenen voor onze samenleving en organisaties zoals de overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Ze willen daarbij ongeveer tien jaar vooruit kijken. Tegelijkertijd kijken ze ook naar de opkomende technologische ontwikkelingen (bijvoorbeeld Web 3.0 en 4.0) en in hoeverre deze ‘wisdom of the crowd’ in de toekomst kunnen faciliteren en versterken.

Voor verschillende maatschappelijke thema's, waaronder ook burgerparticipatie zoeken zij nog samenwerkingspartners (bedrijven, hogescholen, universiteiten, kennisinstituten, overheden, etc.) die willen helpen bij het verder uitwerken en vormgeven van de toekomstbeelden (tekst, beeld, geluid, kunst, ... etc.), het organiseren van creatieve sessies, sponsoreren van dit soort activiteiten of een samenwerking willen aangaan.

Het lijkt mij dat leden uit deze groep daaraan wellicht wil meewerken?
zie hier een eerste verkenning van thema's.

Met vriendelijke groet
Jeroen Boon
Reactie van Alinda Zuidema op 2 September 2010 op 9.46
beste leden,

in mijn werk als beleidsadviseur op het sociale terrein bij de gemeente Emmen probeer ik nieuwe vormen te vinden om burgers te betrekken bij beleidsontwikkeling. Ik zou graag co-creatie en crowdsourcen inzetten om beleid rondom jongerenparticipatie/burgerparticipatie vorm te geven.

groet,

Alinda Zuidema
Reactie van Rutger Boot op 31 Augustus 2010 op 14.32
Beste kennisgroepleden

Vandaag een goed gesprek gehad met Justitie over gebruik van crowdsourcing. Gisteren was ik met VWS aan het praten en aan het informeren over de organisatie van een management conferentie over nieuwe media, crowdsourcing, etc.

Ook bij justitie en VWS is men op zoek naar ideen om mee aan de slag te gaan met co-creatie en crowdsourcing. Waar te beginnen, welk onderwerp, moeten we met een wet of een regeling beginnen, hoe om te gaan met de TK. Met welk idee je ook komt er is altijd makkelijk veel weerstand te vinden. Het is immers ook een onontgonnen terrein.

Toen schoot ons vanochtend iets te binnen wat ik wil delen. Waarom bedenken wij wat en hoe we gaan crowdsourcen. Waarom brengen we om te beginnen het crowdsourcven niet op een metaniveau. Waarom niet beginnnen met crowdsourcen bij het onderwerp zelf, samen met de crowd?

Ik heb er een paar redenen voor om aan te vangen op het meta-niveau. Ik hoop jullie reacties hierop te kunnen krijgen.

3 redenen
1) door zelf het crowdsourcen als onderwerp te crowdsourcen komen wij direct met onze doelgroepen in aanraking (voor zover we dat niet zijn) laten we hun meedoen, meedenken en meewerken aan de wijze waarop we invulling kunnen geven aan deze nieuwe werkwijze.
2) het crowdsourcen van het crowdsourcen is relatief veilig. Het onderwerp ter tafel brengen is algemeen, niet direct politiek gevoelig (zoals een wetsvoorstel te crowdsourcenwel is) en we doen direct ervaring op wat werkt en wat niet.
3) Als we het crowdsourcen zelf gaan bedenken en zelf de onderwerpen kiezen dan zijn we eigenlijk gewoon op wijze 1.0 beleidsniveau aan het werk. En dat is vreemd. Wij willen werken op 2.0 beleidsniveau, en dan moet je ook zorgen dat je die werkwijze op een 2.0 manier aanpakt.

Ik ben heel benieuwd naar eerdere initiatieven rond meta-crowdsourcing en naar reacties op bovenstaande ideeen.

groet Rutger Boot
Reactie van Marije van den Berg op 31 Augustus 2010 op 14.23
Hallo! Ik ben Marije van den Berg, een beetje vreemde eend in de bijt, want ik ben - afgezien van een jaar in het onderwijs - nog nooit ambtenaar geweest. Wel was ik jarenlang gemeenteraadslid voor de PvdA in Leiden en ik was met die pet op de eerste politicus in Nederland met een weblog. Sindsdien ben ik altijd zijdelings of direct betrokken gebleven bij online participatie en online politiek, bijvoorbeeld www.Overheid17.nl, een initiatief van mijn zus Karlijn en mij. Ook zit ik dit jaar voor de tweede keer (en tot mijn plezier!) in de jury van de ePartcipatie-awards .

In het werkend leven ben ik hoofd communicatie en marketing bij SWIS. SWIS is hier wellicht bekend vanwege www.vergunningenkaart.nl, www.verkiezingskaart.nl en www.europaomdehoek.nl. SWIS doet, kortom, iets met maps, location based en online delen van informatie :) en heeft daarvoor www.geostart.nl ontwikkeld. We zijn warm pleitbezorger van open data!
 

Leden (57)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden