Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Bring your own device (BYOD)

Informatie

Bring your own device (BYOD)

De discussie over 'bring your own device', kortweg BYOD, barst langzamerhand los. In bredere zin gaat het om de vraag in hoeverre professionals consumentenelektronica mogen/kunnen gebruiken binnen een zakelijke context en wordt het snel gekoppeld aan bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken. Wat zijn de (on)mogelijkheden van BYOD voor overheidsorganisaties? 

Leden: 103
Meest recente activiteit: 30 Nov 2013

Wat is er gaande op BYOD gebied?

Op Evernote hou ik een gedeeld notitieboek bij met knipsels van artikelen rond het onderwerp 'Bring your own device'. 

Voor wie ook op Google+ actief is: een BYOD-kring.

Op 8 juni vindt de BYOD-dag plaats in Utrecht. Denk mee over het programma!

Discussieforum

AIVD zegt: geen BYOD naar CYOD

Begonnen door Jan Stedehouder. Laatste reactie van Jan Stedehouder 13 Sept 2012. 2 Antwoorden

De AIVD heeft een advies uitgebracht over BYOD door overheidsorganisaties. Ik moet er nog even rustig voor gaan zitten,…Doorgaan

Peer review BYO beleid provincie Groningen

Begonnen door John Tomassen. Laatste reactie van Pieter Reekers 1 Aug 2012. 6 Antwoorden

Onderstaand Concept beleid provincie Groningen is ingebracht tijdens de BYOD-dag.Ik begrijp echter van diverse mensen dat het wat moeilijk vindbaar is. Daarom zou ik het verzoek en de link hier…Doorgaan

Tags: Device, Own, Your, Bring

Vergoedingenstructuur

Begonnen door jack karelse. Laatste reactie van Ronald Smit 2 Mei 2012. 15 Antwoorden

Ik ben benieuwd naar de manier waarop vergoedingen tot stand komen. Grofweg geldt dat er een standaardbedrag wordt vergoed, waarbij het standaardbedrag staat voor een middel met bepaalde…Doorgaan

Tags: regeling, budget, BYOD

Een BYOD-dag?

Begonnen door Davied. Laatste reactie van Davied 25 Mrt 2012. 4 Antwoorden

Bring your own device is een onderwerp waar veel overheidsorganisaties mee bezig zijn, vandaar deze groep. En veel ambtenaren gebruiken nu al hun eigen apparaten. Daar valt veel van elkaar te leren:…Doorgaan

Tags: organiseren, dag, byod

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Bring your own device (BYOD) om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Floor Martens op 13 November 2012 op 9.15

Hoe ziet HNW eruit bij Uitvoeringsorganisaties binnen het Rijk? Incl BYOD?? Kijk eens naar deze inspirerende filmpjes http://www.youtube.com/user/HNWrijk

Reactie van Rob Heimering op 30 Juli 2012 op 10.54

@Rense,
Ik heb, vrees ik, onvoldoende juridische kennis om een concrete wet of regel te kunnen aandragen. Waar ik op doel is bijvoorbeeld de wet op de bescherming van persoonsgegevens die aangeeft dat persoonsgegevens die voor het ene proces zijn ingewonnen, niet zo maar voor een ander proces gebruikt mogen worden.

Reactie van Rense Bos op 30 Juli 2012 op 10.12

@Rob, ik snap de consequenties van verschillende generaties die anders met (openbaarheid van) informatie omgaan of de worsteling om werk en privé te combineren ondanks/dankzij toegang tot informatie.

Voor de pilots zijn we op zoek naar regels die in de weg zitten om dat (werk en prive/ betrekken burgers) te bereiken.  Heb je een voorbeeld hoe een regel in de weg zit om werk en prive te balanceren? Of een regel die het moeilijker maakt om met burgers de dialoog aan te gaan? Daar kunnen we dan wat aan proberen te doen! 

Reactie van Rob Heimering op 30 Juli 2012 op 10.04

@Rense,

Mijn rol binnen de gemeente is die van beleidsadviseur O&I. Ik zie dat medewerkers soms moeite hebben op een flexibele manier werk en prive te combineren als gevolg van beperkingen in de toegang tot informatie (dit betreft dan vooral zaakgerichte informatie). Ook zie ik dat er een toenemende discussie is over hoe we onze gegevens met elkaar kunnen en willen delen. Vooral het verschil tussen "de traditionele" en de nieuwe generatie die de dialoog met de burger op andere wijze wil vormgeven zal nog echt wel om een stuk afstemming vragen.

Reactie van Rense Bos op 30 Juli 2012 op 9.53

@Jan, ik had je reactie bijna gemist. Ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met BYOD en lastige regels. Binnenkort even bellen?

Reactie van Rense Bos op 30 Juli 2012 op 9.34

@Patrick, klinkt als een herkenbaar probleem/ obstakel. Binnenkort even bellen?

@Rob, bedankt voor de analyse. En heb je in het werk  dat je doet zelf ook 'last' van regels als het gaat om 'data en documenten over- en van- burgers en bedrijven uit de gestructureerde werkprocessen' ofwel 'De overheidsgegevens en documenten die betrekking hebben op beleidsvorming, gedachtenwisseling tussen overheden onderling en met belangenpartijen over uiteenlopende onderwerpen?

Reactie van Rob Heimering op 30 Juli 2012 op 8.54

@Rense & @Patrick,

Sluit me aan bij de opmerking van Patrick. Zie kansen, maar ook beperkingen in huidige situatie. Ik stel voor om bij het kijken naar (on)mogelijkheden van BYOD in overheidsland niet alle vormen van informatie(delen) over één kam scheren. Ik denk zelf aan een groffe tweedeling:

1- De data en documenten over- en van- burgers en bedrijven uit de gestructureerde werkprocessen.

2- De overheidsgegevens en documenten die betrekking hebben op beleidsvorming, gedachtenwisseling tussen overheden onderling en met belangenpartijen over uiteenlopende onderwerpen.

Voor de eerste categorie zullen we paal en perk moeten stellen mbt toegang met eigen apparatuur en plaatsen op beperkt/-ongecontroleerde omgevingen (zoals sommigge vormen van de cloud en social media). Voor het tweede deel geldt over het algemeen geen privacy of andere wettelijke bepalingen (behalve dan de WOB). Voor het omgaan met- en delen van deze tweede categorie van informatie liggen volgens mij vooral de kansen van BYOD en HNW.

Reactie van Patrick Castenmiller op 30 Juli 2012 op 8.26

@Rense: Goed om te horen. Er is een grote tegenstelling tussen wat we willen berieken in de modernisering van het werken binnen de overheid (flexibilisering, eigen verantwoordelijkheid, etc) en wat vanuit fiscale, arbo en andere wettelijke kaders mogelijk is. Ik ben erg geinteresseerd.

Reactie van Jan Stedehouder op 28 Juli 2012 op 17.35

@Rense

Interesse altijd. BYOD is imho inderdaad een goede mogelijkheid om obstakels aan te pakken.

Reactie van Rense Bos op 27 Juli 2012 op 15.50

Met het gevaar dat het dubbel is (http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/byod-overzichtstekst?xg_...):

Ik kan me voorstellen dat met BYOD,  ICT paradigma verschuiving ed. 'oude' regels in de weg kunnen zitten. Voor BZK zijn we nu op zoek naar casuïstiek waar regels publieke professionals in de weg zitten. Met die casuïstiek wil BZK met pilots aan de gang om wat aan die in de weg zittende regels te doen. Volgens mij (= aanname) een mooie kans om BYOD een stap verder te brengen, danwel obstakels/ belemmeringen te elimineren. Klopt mijn aanname? Zo ja, iemand geïnteresseerd in meer informatie?

 

Leden (99)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden