Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Informatie

Burgerzaken 2.0

Dit is een plek voor het uitwisselen van ideeen over toepassing van ambtenaar 2.0 bij burgerzaken

Leden: 166
Meest recente activiteit: 7 Okt 2013

Hoe kunnen we slimmer gebruik maken van internet?

Waarom burgerzaken 2.0?
Tot voor kort bleef het internetgebruik van de meesten van ons beperkt tot websitebezoek en emailverkeer. Maar internet ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe manieren van werken, via "sociaal internet", worden samengevat onder de term web 2.0. Allerlei programma's maken het mogelijk om plaatsonafhankelijk samen te werken, in een besloten of openbare omgeving. Ook kun je jezelf presenteren, bijvoorbeeld via Twitter of Hyves.

In deze groep onderzoeken we samen wat deze verandering voor Burgerzaken betekent. In de discussies worden de diverse onderdelen van ons vakgebied besproken. Dat begon met de vraag welke hulpmiddelen geschikt zijn voor gebruik op de afdeling? Een aantal groepsleden wees op de mogelijkheid om Hyves of Facebook in te zetten bij adresonderzoeken. Maar mag je er ook berichtjes achterlaten?

Burgerzaken en internet
Volgende discussies behandelden de mogelijkheden van modernisering van de burgerlijke stand (of opheffen?), online samenwerking en de populaire enquêtevraag over elektronische communicatiemiddelen in plaats van het loket. Specifiek over de I-phone/ Android (Android is ook een soort I-phone) gaat de discussie van Erik Jonker. De nieuwe mogelijkheden gaan overigens ook gepaard met verantwoordelijkheden. Marcel Bullinga besprak tijdens het congres een enquête over de toekomst van burgerzaken. Ook heeft KING de vraag toegevoegd wie mee wil denken over e-dienstverlening. Heel belangrijk is natuurlijk ook de vraag wie deze groep wil beheren. De groep is opgericht door Eric Gubbels, maar wordt vanaf juni 2010 beheert door de leden gezamenlijk. Doe mee en meld je hier aan.

IND
Remco Rekoert stelt in de discussie over naturalisatie voor om een digitaal collegiaal trefpunt voor degenen die naturalisatiedossiers behandelen.

Verkiezingen
Het is heel interessant om ook eens naar verkiezingen 2.0 te kijken. In deze discussie, die door de redactie van ambtenaar 2.0 werd uitgelicht, is te zien hoe in Den Haag alle nieuwe media uit de kast werden gehaald om stemmers naar de urnen te trekken. Volg de links en onderga een rondleiding langs de mogelijkheden van web 2.0!

Inhoudelijke discussies
Sinds kort is uw groep een nieuwe richting ingeslagen, begonnen met de vraag van Remco Rekoert over de MGBA. Daarbij ligt niet meer de nadruk op web 2.0 zelf, maar gaan we er zelf mee aan de slag. Remco zet de discussie stevig in: "We worden afnemers van onze eigen gegevens". Dat vraagt om uw reactie! Inmiddels heeft ook de commissie Persoonsregistratie een vraag ge-"crowdsourced". Peter Mooren zet de discussie voort in 12 voorstellen: elke week één. Hoda Kasmi vraagt zich af hoe in andere gemeenten op ongebruikelijke uren toestemming voor een spoedhuwelijk kan worden verkregen en Bert Kuijer heeft de discussie over kosteloze huwelijken opnieuw geopend.

En verder...
De NVVB heeft samen met een aantal andere organisaties een filmpje laten maken voor nieuwe raadsleden. Moet je zien! Een filmpje van een geboorteaangifte bij onze Utrechtse collega's. En een filmpje van de Zuiderburen over de electronische ID-kaart. Maar kijk ook eens naar Haarlem waar de klant online kennis kan maken de Haarlemse trouwambtenaren.

Op verzoek van de redactie van ambtenaar 2.0 heb ik zelf in de blog "10 tips" beschreven hoe je succesvol een groep opzet. Uiteraard vanuit de ervaringen met deze groep hebben opgedaan.

Discussieforum

Inschrijven met DIGID

Begonnen door Dick van der Gugten. Laatste reactie van Xander Seijs 7 Okt 2013. 1 Beantwoorden

Thuiswerken en de GBA

Begonnen door Saskia van Eldijk 25 Jan 2013. 0 Antwoorden

Overeenkomst bewerker

Begonnen door Saskia van Eldijk. Laatste reactie van Saskia van Eldijk 4 Okt 2012. 2 Antwoorden

Mutaties in de GBA door woningbureau

Begonnen door Dick van der Gugten. Laatste reactie van Leo Quist 18 Jun 2012. 1 Beantwoorden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Burgerzaken 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Remco Rekoert op 10 Januari 2011 op 9.54

@Mieke

Skeptisch ben ik ook. Ik ben ook nog op zoek naar antwoorden. Als je vragen hebt, stel ze dan op het forum. Laat i.i.g. zien dat er nog veel onduidelijk is en/of wellicht anders zou kunnen. KING zegt zelf dat zij er voor de gemeenten zijn. Door onze reacties kunnen zij acties ondernemen. M.i. is dit de enige mogelijkheid om zaken aan te passen.

Reactie van Mieke Hensen op 10 Januari 2011 op 9.34

Hallo Remco,

Ik heb me aangemeld. Maar ik ben skeptisch. Ik heb gehoord dat vorige week maandag bij de bijeenkomst voor de mGBA KING geen antwoorden had op de vragen van de aanwezige gemeenten.

Reactie van Remco Rekoert op 7 Januari 2011 op 14.20

WAKKER WORDEN OPROEP.

 

Ik ben van de generatie die vroeger naar “Barend en van Dorp” keek op TV. Dit was een praatprogramma dat wat later op de avond uitgezonden werd. En om te voorkomen dat kijkers in slaap vielen, waarmee ik zeker niet wil zeggen dat het een saai programma was, kwam er een gezicht van een dame in beeld en schreeuwde “WAKKER WORDEN!!”.

Eigenlijk zou ik dit ook naar de mensen van Burgerzaken willen uitschreeuwen. Want ik denk dat het tijd wordt dat we een belangrijke rol moeten gaan spelen in de ontwikkeling van de mGBA. Waar staan wij nu en waar willen wij heen. Wellicht ten overvloeden wil eerst een korte terugblik geven.

In januari 2010 werden wij als gemeenten uitgenodigd een bijeenkomst bij te wonen van de mGBA. Hier werden we overrompeld door de (geweldige?) plannen die waren gemaakt door een groepje mensen over de doorstart van de GBA. Door een “M” ervoor te zetten was er iets nieuws geboren. Want, wat waar is, is maar, een doorstart was noodzakelijk. De boodschap was om de GBA gegevens echt centraal op te slaan in een verlengstuk van de GBAv en oja, er werd ook nog iets gezegd over aanvullende modulen. Verder kon je je nog opgeven om mee te werken cq. denken. Onder het motto eerst zien dan geloven vertrok ik huis. Gezien de reacties van anderen kreeg ik de indruk dat ik echt niet de enige was.

In juni 2010 was er een tweede bijkomst. Eigenlijk werd er niet nieuws gezegd. Op de vraag wat het allemaal gingen kosten kon geen antwoord worden gegeven. Dit was echt zo bijeenkomst die, achteraf, meer vragen opriep dat er beantwoord kon worden. En wat jammer dat er zo weinig tijd was om op de vragen goed en diep in te gaan.

In oktober 2010 was de derde bijeenkomst. Ook hier werd geen nieuwe zaken gemeld. Alleen dat KING gemeenten komt helpen met de implementatie. En hiermee had het programma mGBA weer voldaan aan de eis de gemeenten in te lichten.

Achter de bekende schermen wordt erg hard gewerkt. En strak tijdschema wordt gehandhaafd. Een handje vol medewerkers van gemeente, burgerzaken, hebben de tijd vrij kunnen maken om mGBA te ondersteunen in de zg. reviewgroep. De reviewgroep zorgt voor de inhoud van de Bugerzakenmodulen (BZM, voorheen AM aanvullendemodulen genoemd). Met deze BZM moeten wij dadelijk allemaal mee gaan werken. Ook die gemeenten die nu zich afwachtend opstellen. Ook zij moeten over twee drie jaar werkelijk met de BZM gaan werken. De financiële als organisatorische gevolgen zijn niet gering. Zijn de BZM wel noodzakelijk en waarom kan het niet met de huidige GBA systemen? Wellicht dat zij er dan achter komen dat dingen eigenlijk anders hebben moeten gaan. Maar ja dat ben je te laat. Dan heeft het geen zin meer. Dan is het net zo als met “missen”……..Als je dit doet is het te laat!

 

Daarom wil ik bij deze alle mensen cq. belanghebbenden oproepen zich aan te melden http://mgba-gemeenten.ning.com/ om hun stem cq. mening te laten horen en mee te praten op het forum van KING over de ontwikkeling van de mGBA.  Want als er iets veranderd moet worden, zeggen zij dit voor te kunnen doen. Tenslotte zijn zij er voor de gemeenten. Laat hun daarom weten hoe je erover denkt en ook al heb je geen mening, laat dit dan ook weten want dat is dan toch een mening. Missen wij nu allemaal niet de stemmachines……Laat dit ons niet weer zo overkomen.

Reactie van Eric Gubbels op 24 December 2010 op 10.46

Het Europese Hof van Justitie heeft opnieuw een uitspraak over naamrecht gedaan. Ditmaal betreft het een beslissing inzake Ilonka Fuerstin von Sayn-Wittgenstein. De Oostenrijkse autoriteiten wilden haar naam wijzigen in Ilonka Sayn-Wittgenstein. Adellijke titels zijn in Oostenrijk grondwettelijk verboden. Het EU hof heeft de wijziging toegestaan, omdat de naam van de "Fuerstin" strijdig is met de Oostenrijkse openbare orde.

Sappig is, dat Wikipedia vermeldt dat deze naam eigenlijk niet tot een adellijk geslacht behoort, maar een gekochte adellijke naam is. De naam behoort toe aan een familie van vastgoedmakelaars. Ze verkopen landgoederen en kasteeltjes. Ilonka heeft de naam door adoptie verkregen. Zij was 44 jaar oud ten tijde van de adoptie. Ik stel mij voor dat zij is geadopteerd omdat zij een goede makelaar was, en niet om redenen van familierecht...

 

Op het eerste gezicht lijkt de uitspraak weinig gevolgen te hebben voor ons werk. Belangrijk is vooral de vaststelling, dat lidstaten met een beroep op de openbare orde bepaalde namen zouden mogen weigeren.

 

Wel valt op hoe vaak het Europese Hof zich uitspreekt over het namenrecht. Na Konstantinides, Garcia Avello en Grunkin-Paul is dit de vierde keer dat het Hof zich over naamrechtelijke vraagstukken buigt. En eigenlijk de vijfde, omdat het Hof inzake Grunkin-Paul twee maal heeft beslist.

Reactie van Ramon de Louw op 21 September 2010 op 22.21
Hoi Eric,

Het gaat hier om een door de EU gesteund project met als doel te kijken hoe 'open & user driven innovation methodologies' toegepast kunnen worden in de publieke dienstverlening van (grote) steden. Welke kansen bieden 'future internet services' en augmented reality in mobiele telefoons om met burgers te interacteren of om service te verlenen?
Het project heeft pilots in een viertal steden: Berlijn, Amsterdam, Parijs en Barcelona. Het project moet zorgen voor een versnelling in de ontwikkeling van een infrastructuur voor samenwerking en het beschikbaar stellen van (open) data.
Tijdens de Open Koffie wordt het project toegelicht en wordt het publiek uitgenodigd te reflecteren op 'de kansen en valkuilen van Open Cities. Ik ben benieuwd hoe vanuit andere (NL) gemeenten tegen dit soort ontwikkelingen aan kijken? En het lijkt me ook interessant als we het project nog zaken kunnen meegeven.
Reactie van Eric Gubbels op 21 September 2010 op 15.18
Ramon,

Klinkt spannend. Kun je misschien toelichten waarom deze open koffie voor burgerzakenmedewerkers interessant is? Heb je concrete voorbeelden?
Reactie van Ramon de Louw op 20 September 2010 op 17.54
Voor deze groep lijkt me deze Open Koffie op 27 september over Open Cities erg interessant!
Reactie van Hoda Kasmi op 6 September 2010 op 12.07
Een update van week 36. Het aantal leden staat op 132. Wellicht je vakantie nog vers in je geheugen en ben je aan het werk begonnen.
In de nieuwe discussie " internationale akte en homohuwelijk" proberen we mee te denken hoe de burger het bestaan van zijn huwelijk in internationaal verband aan kan tonen aangezien de Overeenkomst van Wenen (nog) niet in een internationaal uittreksel voor huwelijken van personen van gelijk geslacht voorziet. Ook staan we deze week stil bij het ongelooflijk hoge aantal van anderhalf miljoen mensen die in Nederland nauwelijks kunnen lezen of schrijven en waar wij dagelijks ook mee te maken hebben aan een balie bij Burgerzaken bijvoorbeeld. Nu bijna iedereen terug is van vakantie, hoop ik ook dat jullie weer actief mee denken in de groep en schroom overigens niet om zelf ook te participeren in het Discussie topic.
Reactie van Remco Rekoert op 27 Augustus 2010 op 9.15
De vakanties zijn achter de rug. De meeste zullen weer uitgerust op de werkvloer actief zijn. En dan blijkt weer hoe snel de tijd gaat. Ook zit mijn (vervangend) beheerschap er volgende week al weer op. De taak wordt overgenomen door Hoda Kasmi uit Rotterdam
Twee nieuwe leden hebben zich aangemeld t.w. Robert Vos en Jan van der Veen. Het aantal leden staat nu op 130! Waarmee we op één na grootste groep zijn op Ambtenaar 2.0..
Er zijn ook nieuwe discussies gestart, Leo Quist die op zoek is naar informatie/ervaringen van bevolkingscontroleur/
toezichthouders en Dick van der Gugten die zich opwindt over de fraude die op marktplaats aangeboden wordt. Tenslotte heeft ondergetekende die zich vergist in de opzet van het beheer van de begraafplaatsadministratie en is op zoek naar een snelle mogelijkheid om deze administratie goed in te richten.
De vakantieperiode nog merkbaar gezien het aantal op- /aanmerkingen en mededelingen die op de discussie worden gegeven. Wellicht dat dit nu toeneemt. Het zelfde geldt voor eventuele aanmeldingen.
Verder hoop ik de komende tijd verrassende ontwikkelingen mee te maken. Zowel op breed (landelijk) gebied als bij ons in de gemeente. Op 9 september 2010 is er weer een bijeenkomst van KING in Meeting Plaza in Utrecht als vervolg van de bijeenkomst in Amersfoort (zie ook de oproep van Jakobien Groeneveld). Ik neem aan dat geïnteresseerden nog welkom zijn. Verder zijn er ook interessant praktijkdagen op gebied van het KCC. Op 14 september in Alphen aan de Rijn en 6 oktober in het WTC in Rotterdam. En natuurlijk is er veel meer. Er kan in deze aanbiedingen een ruime keuze worden gemaakt, maar dat is voor iedereen weer verschillend.
Zoals eerder gezegd, mijn taak zit er bijna op. Het was mij dan ook een waar genoegen om op deze wijze een steentje bij te mogen dragen.
Reactie van Remco Rekoert op 6 Augustus 2010 op 10.27
Na Erik van Tellingen is het aan mij de taak het beheer van Erik Gubbels voor één maand over te nemen. Dat doe ik graag. Ik heb dan ook een nieuw lid, Anita van de Leur, die direct een vraag stelde over verkiezingsprogrammatuur, mogen verwelkomen. Wellicht dat er meerder zullen volgen en nemen de mensen tijdens hun vakantie nog even de tijd om ook lid te worden.
Trouwens het (vervangend) beheer is echt leuk. Ik kan het iedereen een maandje aanraden te doen. Je kan je nog aanmelden bij Eric.
Verder is de rust van de vakantieperiode wel voelbaar. Niet alleen op de (snel)weg. Het is in ieder geval wat rustiger waardoor je wat meer aan andere werkzaamheden toekomt. Maar alles gaat toch gewoon zijn gangetje. Zo zijn er toch facetten van de burgerlijke stand die de media heeft weten te bereiken. Enerzijds over het doen van digitale aangiften en anderzijds over veranderingen in de procedure geslachtnaamswijziging. Beiden met de intentie zaken makkelijker en digitaal te laten verlopen. Hebben de discussies op deze site nu al invloed?
Zelf heb ik de impact van een gestarte discussie op deze site wel mogen ervaren. Naar aanleiding van de discussie over de mGBA ben ik bij het agentschap BPR uitgenodigd voor een gesprek. Een verslag hiervan is bij deze discussie gevoegd.
Ook Davied heeft het ons makkelijker gemaakt door het internetadres te wijzigen in http://burgerzaken.ambtenaar20.nl i.p.v. http://ambtenaar20.ning.com/group/burgerzaken20.
Het is ook merkbaar rustiger met de reacties. Maar dat wil niet zeggen dat, zoals Erik al voor mij vermelde, de ontwikkelingen minder belangrijk zijn. Ook Burgerzaken en Recht 7/8 staat bol van belangrijke ontwikkelingen. Maar of deze allemaal duidelijk zijn??
 

Leden (158)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden