Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen de organisatie meewerkt aan dezelfde identiteit?

Binnen de organisatie is vorig jaar geprobeerd (o.a. via intranet) om een eenheid te creeren in de identiteit. Niet iedereen is daarin meegegaan en dat willen we wel graag. Ik ben dus benieuwd naar hoe andere organsiaties dit voor elkaar hebben gekregen. Dus wellicht ben je zelf een adviseur/medewerker die een dergelijk traject heeft bedacht en ingezet. Dan zou ik graag willen weten hoe je dat hebt aangepakt en wat je allemaal hebt gedaan. Of misschien heb je het zelf binnen je organisatie wel meegemaakt. Dan zou ik graag ook willen weten hoe je bent benaderd en wat je daarvan vond.

 

Concrete voorbeelden zijn;

- Hoe krijg ik het voor elkaar dat iedere medewerker de automatische handtekening installeert en op dezelfde manier ook instelt?

- Hoe krijg ik het voor elkaar dat iedere medewerker zijn voicemail inspreekt?

Weergaven: 250

Berichten in deze discussie

Voor al die aspecten (eenheid in identiteit, uniforme aanpak, correct gebruik van de huisstijl, ...) werken we altijd volgens hetzelfde principe: zorg er voor dat een goed gefundeerd voorstel is uitgewerkt, stel modellen ter beschikking van de medewerkers, help hen sjablonen en modellen te installeren, corrigeer - op een vriendelijke maar kordate manier - indien nodig én geef altijd zelf het goede voorbeeld.

 

Hierna info over de stijl van het e-mailbericht en het model van handtekening dat elke medewerker verplicht moet instellen in de e-mailhandtekening in Outlook.

 

Wat is voor ons belangrijk:
- gebruik van het huisstijllettertype Arial
- de slogan in de kleuren zoals vooropgesteld in het grafisch handboek; eenvoudigste is copy paste van de slogan uit een correcte handtekening; Outlook heeft immers weining lay-outmogelijkheden en zeer beperkt kleurenpalet.
 
Waar zijn we streng op:
- geen extra logo' s toevoegen in het bericht
 - geen slogans toevoegen ("Thank you for considering the environment en not printing this e-mail"; "Jong ben je als je je zorgen maakt over de rest van de wereld. Oud ben je als je je alleen nog zorgen maakt over jezelf.")
- geen behangpapier (wallpaper) gebruiken
- geen VCD-kaartje als bijlage toevoegen
- de BIN-normen gebruiken voor telefoon- en fax-nummers
 
Bij elke mail die naar externen gaat wordt de disclaimer en de juridische informatie over de VLM automatisch toegevoegd. Dit is geregeld via de mailserver.
  
Wat is minder belangrijk voor ons:
- de lettergrootte in Arial; mensen werken met verschillende versies van MS Office en het zou wel eens kunnen dat het technisch niet helemaal lukt om alles volgens het boekje op te maken in de voorziene lettergrootte.
 
We krijgen overwegend positieve reacties, af en toe een suggestie. Mensen die het goed doen krijgen van ons altijd positieve feedback:
Je mailbericht is volledig conform de aanbeveling in het grafisch handboek!
Bijlagen:

Dank je Paul voor je reactie! het grafisch handboek ga ik zeker eens uitgebreider bekijken. Wie weet dat we dat ook nog eens kunnen ontwikkelen.

 

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden