Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Aan de slag met ....tips van Peter Schmeitz

“Van elkaar leren doen we nog te weinig bij EZ. De eiwitdiscussie bevat eenzelfde dynamiek als de schaliegasdiscussie. Ik benut die ervaringen nu uit mijn eigen praktijk, maar oa Agro en ETM of EZ en IenM kunnen zoveel meer van elkaar leren dan we nu doen”. 

  
Peter Schmeitz is sinds 1 juli projectmanager Schaliegas en onderzoekt of co-creatie en netwerkmanagement mogelijk is op het schaliegas dossier en zoja hoe we met die partners tot een goed gewogen afweging komen en waar de ruimte zit. Compensatiemodellen, milieuvriendelijke alternatieven om te fraccen, boorlocaties landschappelijk inpassen. Er zijn diverse thema’s te bedenken die aan bod kunnen komen tijdens co-creatie.
Maar allereerst is het belangrijk dat er een duidelijk verhaal is. Daar werkt hij momenteel aan. Waarom verkent ons ministerie schaliegas en hoe past dat in ons totale energieverhaal? Dat het past in de duurzaamheidsdoelstelling en het kleine veldenbeleid is helder, maar in 2023 is nog steeds 84% van onze energie fossiel tenzij we veel besparen en innoveren. Wat doen we daarmee? Kiezen we voor kolen uit Colombia, Russisch aardgas, Amerikaans schaliegas?
 
Het schaliegas dossier kent momenteel veel weerstand, NIMBY en hooglopende emoties en actievoerders die de discussie aanwakkeren. “Die dynamiek zag ik eerder bij Agro in de eiwitdiscussie en die ervaringen kan ik nu goed gebruiken. “
 
Ervaring met:

  • In kaart brengen argumenten en afweging wanneer start je wel of niet als netwerkpartner (proceslogboek)
  • storytelling
  • eiwitdialoog

Zoekt:
Praktische tips/tools wat je als netwerkpartner kunt inzetten
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden