Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Facebook wordt primair gezien als een online ontmoetingsplatform. Voor sommige alleen voor mensen die zij echt kennen voor anderen ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor een kleine groep zelfs als intercommunicatieplatform

Op Facebook vallen naast het entertainement een paar dingen op.
1) De mogelijkheid om je aan te melden bij doelgroep pagina's (bedrijven, causes, interesses etc)
2) De newsfeeds geven een twitterachtige update van het belangrijkste nieuws
3) Anderen binnen het eigen netwerk kunnen zien waarop iemand heeft gereageerd
4) Door commentaar te leveren is het mogelijk om heel direct feedback te geven
5) De mogelijkheid om iemand aanvullende informatie te sturen die van belang zou kunnen zijn
6) De opkomst van tweeweg communicatie. De vergrote kans dat iemand antwoord geeft op een vraag
7) De mogelijkheid tot een zakelijke discussie te komen
8) De brugfunctie die FB heeft t.a.v. het combineren van maatschappelijk overstijgende vraagstukken

Waarom ik deze discussie heb toegevoegd is het volgende. De opzet van Facebook maakt het mogelijk om een breed interesse gebied te bestrijken zonder het character van de persoon te verliezen. Het is dus als een virtueel huis waarmee organisaties in contact kunnen komen op persoonlijk vlak met de 'burger'. Ookal wordt FB als zodanig nog niet zo gezien; door de opzet is het wel mogelijk om dit gebruik er uit te halen of deze trend te versterken.

Mits met een goed communicatie plan, kunnen ambtenaren goed gebruik maken van o.a. deze vorm van sociale media. Facebook combineert de verscheidene mogelijkheden tot nu toe het krachtigst. Het is dus heel goed mogelijk om tot een doorlopende peiling, communicatie met de burger te komen.

Mijn vraag is nu hoe deze tendens tot een krachtig instrument om te buigen waarmee zowel burgers als ambtenaren hun voordeel kunnen doen. Ik beweeg mij zelf op het snijvlak van participatie en communicatie tussen burger en beleidsmakers.

Weergaven: 96

Berichten in deze discussie

Dag Helen, dank voor je mooie heldere stuk. Ik wil er graag (kort) op in gaan. Later hopelijk eens wat meer tijd hiervoor. Ik ben filmmaker en maak veel opdrachtfilms in opdracht van de gemeente Amsterdam. Ook ik werk met mijn films soms op het snijvlak van participatie en communicatie, net als jij, en ook ik zie Facebook als een prachtig middel om op heldere, gevarieerde manier te communiceren en te DELEN! De entertainment industrie en sommige omroepen (VARA) zetten Facebook al lang succesvol in om met doelgroepen te communiceren; inderdaad 'tweeweg communicatie.' Iedereen kan tekst, foto' s en filmpjes toevoegen, steeds weer op elkaar reageren.. Ik probeer een volgend filmproject in die richting te bewegen maar merk dat het nog lang niet leeft bij de meeste opdrachtgevers en communicatiemedewerkers. De vraag is: hoe krijgen mensen hier zo snel mogelijk ervaring mee..
Dank je Evelien, het duurde even voor ik het goed kon verwoorden. Zelf beweeg ik mij ook veel tussen mensen die vooral 'offline' werken. Die begrijpen de voordelen en het enthousiasme niet goed. Door vooral naar initiatieven die dichterbij liggen te wijzen gaat het makkelijker. Succesverhalen uit België of Duitsland geven aan in hoeverre we met onze tijd meegaan. Ook een goed argument is dat mensen met een afstand tot de samenleving in de gelegenheid zijn om relaties en netwerken op te bouwen. Mogelijk maken is een van de belangrijkste taken van de digitale snelweg. Daarom is die metafoor zo belangrijk.

Overigens lijkt het mij leuk om op een later tijdstip in de toekomst eens te brainstormen over korte films. Dergelijke activiteiten staan nog op mijn verlanglijst, maar daarvoor is het nu nog te vroeg.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden