Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Hey!
Ik zal me eerst even voorstellen als newbie/n00b hier. Ik ben Michiel en ik werk in de Ruimtelijke Ordening bij een kleine Brabantse gemeente (Alphen-Chaam).

Er zijn bij ons wel eens discussies op het werk over het hele 2.0 werken. En dan vroeg of laat komen de standaard dooddoeners uit de kast zoals
- 'Nou mijn telefoon kan gewoon bellen'
- 'Voor dat soort onzin heb ik allemaal geen tijd hoor, dat jij daar tijd voor hebt'
- 'Ik zie iemand liever gewoon in het echt'

Nouja ga zo maar door. Wat zeggen jullie tegen die mensen? Dat zijn namelijk niet de mensen die zich snel laten overtuigen van het nut van 2.0. Ik ben benieuwd hoe andere hiermee omgaan.

Weergaven: 350

Berichten in deze discussie

Volgens mij hoef je hier niet niet of nauwelijks op te reageren. Zelf kies ik ervoor om aan te geven dat social media mij helpen mijn werk effectiever te doen. Het levert me tijd op. Verder laat ik regelmatig horen als dat gebeurt. Mijn persoonlijke "showcases". Dat zorgt er uiteindelijk voor de mijn omgeving zich er vanzelf in gaat verdiepen. Sneller, beter én leuker werken wil iedereen toch? :-)

Eens met opmerking van Mickel. Hou het klein en laat zien wat de voordelen van sociale media/netwerken zijn. De reacties op jouw vraag in dit netwerk zijn ook al 'n mooi voorbeeld. Daarnaast moet je je realiseren dat 'n kleine groep nooit in beweging zal komen. Hierin moet je weinig energie steken.

Een andere reactie die ik geef (nav deze opmerkingen) is: Straks komt er 'n medewerker die slim netwerkt en de opdracht in 1/5 van de tijd kan doen, eens kijken wie je manager dan nog kiest. Dit levert wel vaak schrik-effect op ;-)

Als ik iets voor je kan betekenen (ik ben werkzaam als strategisch innovatie adviseur bij de provincie noord-brabant) dan hoor ik dat graag. Succes en hou vol!

eens met Mickel en Monique. Verzamel een lijst je concrete voordelen (die die voor jou heeft opgeleverd) en houdt een beetje de tijdsbesteding bij (dat is anders meteen de volgende vraag). Succes. Jw.

Bedankt voor de reacties!


Inderdaad niet proberen te parareren maar proberen te overtuigen met voorbeelden werkt beter.
Heb inmiddels presentatie gehouden voor collega's en college over social media. Dus wat het is en wat je ermee kan.

Misschien voor andere ter inspiratie: http://prezi.com/jgmgy8y4pqxn/social-media/.

Op internet kan je met iedereen overal ter wereld in contact komen. Via een website over koeien kreeg ik reacties uit Canada, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en Turken uit België. Het was weliswaar een 1.0-site, maar dat soort sites bouwen en vindbaar maken is veel lastiger dan actief zijn met social media. Misschien zijn internationale reacties te veel van het goede voor een bericht over je directe omgeving? Met social media kan je je verhaal meteen plaatsen in een groep voor de lokale gemeenschap. Drie voordelen dus: contact overal ter wereld, minder werk dan ouderwetse website en meteen voor goede doelgroep publiceren.

Weet je, voor mezelf ben ik het wel met jullie ens dat zake sneller en efficienter en daarmee ook leuker kunnen worden door deze manier van werken. Maar toch wil ik eens aanstippen dat dit nu niet helemaal goed voelt. Het kost bijzonder veel tijd om je weg te vinden in deze 2.0 wereld, en als ik nu hier op mijn kamer een collegaatje zie zitten zuchten en steunen met een project dat ze 1.0 oplost dan lijkt het toch of ik niets doe.

Uiteraard kost iedere omslag tijd, maar ervaren jullie het ook dat je werk door onze 1.0 collega's die zeggen dat hun telefoon gewoon alleen belt als hobby wordt beschreven en hoe gaan jullie daar mee om??

Hallo Michiel,

Wat je kan helpen is dat je medestanders zoekt over het 2.0. werken. Zoek enthousiaste medestanders en ga daar in een kleine groep mee aan de slag. Juist medestanders inspireren en laat de olievlek verder zijn werk maar doen. Ik probeer dat op mijn werk nu ook te doen en het werkt! En succesjes mag je vieren, dus laten zien. Stop niet teveel energie in de groep die echt niet open staat voor 2.0 Kun je hiermee verder?

Vanaf volgende week dinsdag kun je het tijdschrift van Ambtenaar 2.0 bestellen, speciaal om uit te delen aan collega's en managers die wat uitleg kunnen gebruiken. Je kunt er dus gewoon gratis tien bestellen en uitdelen in je omgeving. Hou de voorpagina in de gaten!

Deze discussie is een goed voorbeeld van Sociale Media in de praktijk.
Zonder vergadering, en meepraten als jou het uitkomt en interesseert!

Top, ga zo door!

Niet meedoen is een afwijzing van de mensen die wel op de social media zitten. Zoiets als zeggen dat je niet naar een vergadering, lezing, inspraakavond, receptie, feestje of gezamenlijk cafébezoek komt. Met bijeenkomsten in het echte leven zijn er wel eens problemen met agenda, oppas, files, enz. maar social media kan op elk moment gedaan worden. Wel kost het aanmaken van elke account of serieus meedoen met een discussie gauw een uur werk, maar dat geldt ook voor bijeenkomsten in het echte leven of zelfs tv-programma's.

De jonge generatie zit veel massaler op de social media dan de ouderen, dus door niet mee te doen, richt je je vanzelf op oudere belanghebbenden, zo gemiddeld genomen dan. Tegenover elke actieve oudere die wel op de social media zit, blijft daar weer een jongere weg.

Wel moet bedacht worden dat een deel van de mensen geen (trage verbinding, alleen op werk of wijkhuis een uurtje) toegang tot internet heeft, dus met alleen social media sluit je ook weer veel mensen uit.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden