Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Hoe kan 2.0 de samenwerking tussen gemeenten (en provincie/waterschappen/bedrijfsleven etc.) sterker maken

De Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) jaagt nu een proces aan om gemeenten meer en beter te laten samenwerken met elkaar. En dat kan met stuurgroepen, klankbordgroepen, projectgroepen, portefeuillehoudersoverleggen en zo kan ik nog even doorgaan.

Onderdeel van samenwerken is: kennis delen en uitwisselen met elkaar. Wat jij weet, weet ik niet. En wat ik wel weet, weet jij vaak niet. Dan moeten we dus weten wie waar verstand van heeft.

En vaak vinden we hetzelfde van een onderwerp: als ambtenaar, vaak ook als bestuurder. Gezamenlijke belangen ontdekken is belangrjik. Dat geldt voor gemeenten onderling. Het geldt ook vaak voor bestuurslagen onderling.

Kortom: samenwerken is niet zo moeilijk: je moet elkaar kennen, je moet willen delen met elkaar en zorgen dat je dat ook leuk vindt. En er zijn natuurlijk nog wel meer randvoorwaarden.

Maar...die vele ambtenaren en bestuurders in Groningen: die willen natuurlijk niet telkens heen en weer reizen....Ambtenaar 2.0 is dan misschien de oplossing?!?

De vraag is dus: hoe gaan we dat behoorlijk organiseren in Groningen?

Weergaven: 54

Berichten in deze discussie

Hoi Jeroen,

Goede discussie. Probeer hetzelfde voor elkaar te krijgen in het brabantse (Brabant2.0). (Ga ook maar even een brabantse groeps evenknie opzetten) Een voortrekkende rol vanuit de provincie past daar goed bij in mijn ogen. Ik ben in ieder geval gestart met een brabantse variant voor de Open Koffie. Iedereen is hierbij van harte welkom maar ik stuur nog expliciet uitnodigingen naar enkele gemeenten & waterschappen. Daarnaast stimuleer ik de inzet van 2.0 instrumenten voor kennis/informatie-deling bij de beleidsdirecties die veel activiteiten in de regio hebben.
Intern heb ik een brabant2.0 platform ingericht om de ambtenaren in 'een gesloten' omgeving te laten ervaren wat het is om in een netwerk te acteren (alle beleidsdirecties zijn nu vertegenwoordigd). Noem het maar even het 'pierebadje' voordat ze toe zijn aan het diepe water ;-)

Zodra de Brabant2.0 groep in de lucht zouden we binnen deze 2 groepen actief kennis met elkaar delen. Wat denk je, zou dat lukken? Als laatste heb ik nog een 'initiatief' opgenomen, maar dat levert nog weinig tot geen reacties op. Teveel nog op het Rijk gericht.

Laten we elkaar verder helpen op de provincies Groningen en Brabant op de nederlandse 2.0-kaart te zetten!
@pieter: Ohw jaa helemaal mee eens hoor Pieter. En daar gaan ze in Groningen niet aan ontkomen. Het wordt een soort mengvorm. (Eerst) elkaar leren kennen in real life, en daarna ontdekken dat je verder kunt kletsen via het net. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen in elkaars energie hebben kunnen zitten (zonder gelijk zweverig te zijn haha), dat ze elkaar dan ook meer gaan 'gunnen'. En inderdaad: vooral je werk leuk maken! En met dat laatste help ik graag iedereen een handje :- Heb je trouwens ook contact met m'n evenknie-secretaris VNG Overijssel...ik weet dat provincie en gemeenten veel met elkaar optrekken daaro??

@Monique: Mooi al die initiatieven. En prettig dat jouw leiding daar ook in voor is. Want die snappen dat nog niet altijd zo...zijn vaak (zonder oordeel) nèt nog niet aan toe. Gewoon zo'n generatie-ding, nix mis mee hoor. Slim om met een pierebadje te werken! Laten we elkaar idd goed in de gaten houden. Ik ga ervan uit dat de Brabant2.0 zeker lukt; wel zul je langs allerlei wegen reclame moeten maken. Dat gold in 1996 voor het digitaal verkeersplein, en ik merk dat dit nu ook nog geldt.

@iedereen En verder: kijk eens op htp://www.adminpedia.org Da's een initiatief om beleidsnota's en dergelijke met elkaar uit te wisselen in een wiki. Eén probleempje: ik krijg de pagina nog niet goed geschikt voor Explorer...dus al er nog ergens een goede php-er is die hier een avondje aan wil besteden, houd ik me aanbevolen.
Hoi Jeroen,
Een hele goede stap vooruit zou zijn om ook de SecondLife slurl van de Gemeente Groningen hier neer te zetten. De stad heeft een sim in SecondLife. Laten we elkaar daar ontmoeten en elkaar helpen en leren om web 2.0 naar een niveau van volwassenheid te brengen en voor alle informatie uitwisseling als ambtenaren onderling en met burgers te bevorderen. Door van de Groninger sim in SecondLife gebruik te maken krijgen we ook meer ervaring met het gebruik van de 3D browser die SecondLife is. Overigens heeft de gemeente Zoetermeer ook een sim in SL. Het wordt tijd voor 13 regions - voor elke provincie één en als geheel de kaart van Nederland vormend.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden