Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Bureau Taal heeft een begrijpelijke versie van de grondwet geschreven, wat vonden jullie daarvan?

Weergaven: 164

Berichten in deze discussie

Het blad "Onze Taal " heeft behoorlijk kritisch commentaar geleverd op de veronderstelde begrijpelijke versie van onze grondwet, onder de titel "Wie Nederlander is, staat in de Wet; de grondwet in eenvoudig Nederlands?", geschreven J. Renkema (nr 1 2008). Het betreffende artikel is soms zelfs hilarisch.
Ondanks dat er een aantal juristen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze versie van de
grondwet van Bureau Taal, blijkt uit reacties van enkele middelbare scholieren en van 'de gewone man op straat' dat bepaalde formuleringen tot veel misverstanden leiden. Ook vereenvoudigingen leiden dus tot verwarring en onduidelijkheid. En als dat het geval is, moet er weer meer (juridisch) worden uitgelegd. Het blijkt dus niet zo simpel te zijn.
Ik heb het stuk gelezen inderdaad. Van tevoren was ik van plan om de herschrijvingen te gaan gebruiken in mijn trainingen, als voorbeeld van hoe het ook kan. Het artikel en de daarin genoemde voorbeelden hebben me ontmoedigd; ik vond de kwaliteit minder goed dan ik gehoopt had.
Het grootste nadeel is dat de herschrijvingen vaak op verschillende manieren te lezen zijn. En dat mag niet bij juridische teksten. De betekenis moet eenduidig zijn.

Juridische teksten herschrijven in eenvoudige taal is lastig. Het is precisiewerk. Toch is er veel mogelijk. Zie mijn boekje 'Check je juridische tekst' met schrijftips voor juristen. Eerder schreef ik voor de gemeente Den Haag het boekje 'Helder Haags. Schrijftips voor ambtenaren'. Bij Den Haag en andere organisaties kwamen daarna steeds vaker juridische teksten boven, zoals vergunningen en beschikkingen.

Vaak kan er meer dan men vooraf denkt. Geef de moed niet op!
Leuk, je boekentip. Ik ga hem doorgeven aan meer schrijftrainers die ik ken!

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden