Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Informatie

Heroverweging 2.0

Is het tijd voor Heroverweging 2.0? Hier kun je ideeën kwijt over mogelijke kostenbesparingen door middel van 2.0-toepassingen of een 2.0-aanpak. Voeg je idee toe in onderstaand formulier of discussieer mee in het discussieforum.

Webpagina: http://www.ambtenaar20.nl/?p=5644
Locatie: http://www.ambtenaar20.nl/?p=5483
Leden: 24
Meest recente activiteit: 21 Mrt 2011

Voeg jouw idee toe:

Discussieforum

Artikelen en inspiratie voor heroverweging 2.0

Begonnen door Davied. Laatste reactie van Raymond Lunes 8 Mei 2010. 10 Antwoorden

Plaats in deze discussie links en teksten die als inspiratie kunnen dienen voor de discussies over heroverweging 2.0.

Tags: heroverweging2.0

NUP, heroverwegingen en Web 2.0

Begonnen door Jeroen de Miranda. Laatste reactie van Jeroen de Miranda 7 Apr 2010. 2 Antwoorden

'Het NUP omvat afspraken tussen de vier overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) over de ontwikkeling, implementatie, aansluiting, beheer en gebruik van de basisvoorzieningen op het…Doorgaan

Heroverweging 2.0 op Twitter

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Heroverweging 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Freek Driesenaar op 21 Maart 2011 op 16.57

@Raymond:

Bedankt voor je uitgebreide reactie: het is precies de reactie waar ik op hoopte.

Achtergrond van mijn vraag was inderdaad de adviesvraag of Web20 mogelijkheden biedt om meer met minder te doen en zo ja hoe dan. In mijn ogen bestaat het antwoord ('mijn advies') hierop idealiter uit:

1. een lijst van gebieden met in ieder geval een indicatie van het te halen voordeel in Euro's (mogelijk uitgesplitst naar de #inwoners van een gemeente).

2. per gebied een uitwerking van het 'hoe' (concretisering).

Natuurlijk had ik hier zelf op kunnen ploeteren, maar voordat ik daaraan begin wil ik natuurlijk weten wat er op dit moment beschikbaar is en zo nee of er mogelijkheden zijn om dit "op zijn 2.0's" te doen en zo ja, hoe dan en of er anderen zijn die daar al mee waren begonnen.

Uit jouw reactie leidt ik af dat 'mijn advies' nog niet bestaat (maar wel een stappenplan), dat er handvaten zijn hoe web20 'mij' (want ook andere gemeenten) kan helpen en tot slot: dat nog niemand begonnen is om met web20 aan 'mijn advies' te werken.

 

De vraag die nu bij me opkomt is of ik nu de deelnemende gemeenten moet adviseren om vooral ook zelf te web20 te gaan gebruiken om te kijken hoe en wat ze met web20 kunnen winnen. Heb je daar misschien nog ideeen over?

 

Reactie van Raymond Lunes op 18 Maart 2011 op 14.37

Hoi Freek. Bedankt voor je vraag. Deze groep is al een tijd niet meer actief, maar ik ben blij dat je de vraag hier stelt. Je doel is mij niet helemaal helder, omdat je meerdere dingen schrijft. Wat wil je bereiken: web 2.0 zelf slim inzetten, antwoord op je vraag krijgen, discussie, concreet inzicht in kosten/baten, goede voorbeelden, of jouw gemeentelijke klanten goed adviseren over web 2.0 o.b.v. een stappenplan? Uit je blog wordt dat me ook niet direct duidelijk.

Via social media kun je aandacht vragen voor je vraag, discussies voeren, mede-standers vinden etc. Zo heb ik voor mijn blog over heroverweging 2.0 deze groep opgericht, opgeroepen tot goede voorbeelden, die verzameld en daar een selectie uit gemaakt en aangevuld met internetbronnen, dit in samenwerking met anderen. Je stelt eigenlijk zelf al een aanpak voor hoe je antwoord wilt krijgen op de hoe-vraag.

Goed startpunt is een blog te schrijven met jouw eigen visie, mede gebruikmakend van beschikbare bronnen (blogs, onderzoeksrapporten, nieuwsberichten, best-practices etc.). Vervolgens kun je via meerdere kanalen (pleio, ambtenaar 2.0, twitter, linkedin etc.) vragen of mensen erop willen reageren, aanvullen, concretiseren etc. Er zijn meerdere manieren om online discussies te voeren en online samen te schrijven (het boek van Davied biedt je goede handvatten).

Maar mogelijk is stap 4 je einddoel (een stappenplan voor gemeenten), waarbij 1 en 2 de businesscase van dat plan vormen (waarom is het voor een gemeente interessant), de wiki voor vervolgvragen is dan ondersteunend.

Hoor graag wat je precies wilt bereiken. Kijk alvast naar de volgende sites:

http://www.frankwatching.com/archive/2011/03/17/social-media-stappe...

http://www.frankwatching.com/archive/2011/03/18/hou-op-met-vragen-o...

http://republic.nl/nieuws/2010/45/Gemeenten-huiverig-voor-nieuwe-me...

http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2011/03/kritiek-op-rapport-...

Inmiddels ben ik er van overtuigd dat gemeenten nut en noodzaak inzien van web 2.0 en ook zeker besparingspotentieel. Maar het kan geen kwaad dat nog eens een keer op een rijtje te zetten. Maar de vraag is vervolgens, wat wil je ermee!

Reactie van Freek Driesenaar op 14 Maart 2011 op 9.46

Als beleidsadviseur informatievoorziening van een gemeentelijk shared service centrum ICT met 7 aangesloten gemeenten ben ik op zoek naar een antwoord op de vraag:

Hoe krijg ik met het Web20 het beste en snelste antwoord op de vraag 'Biedt Web20 gemeenten mogelijkheden om meer met minder te doen? En zo ja, hoe?'?

Deze vraag had ik al eerder gesteld op mijn blog op Ambtenaar20 waarna Davied me op deze groep wees. Ik heb de informatie doorgelezen en blijkbaar zijn er aanmerkelijke besparingen mogelijk met Web20 op verschillende gebieden, maar is het misschien mogelijk om het antwoord concreter te maken voor in mijn geval gemeenten, ergo:

  1. Een overzichtlijst met gebieden en mogelijke besparingen;
  2. Per gebied een lijst met mogelijkheden met verwachte kosten, baten, lasten, lusten.
  3. Per mogelijkheid een wikipagina voor vervolgvragen.
  4. Een (generiek) stappenplan waarmee een gemeente 'web20' kan gaan.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie(s).

Reactie van Raymond Lunes op 8 April 2010 op 12.38
@Erik Dank! Interessant dat er wordt ingegaan op kostenbesparingen en dat er ook verschillende studies naar zijn gedaan met verschillende uitkomsten. Dat nuanceert het beeld ook wel weer. De eindconclusie is wel dat het besparingen oplevert (25-50%). Wellicht zijn er ook Nederlandse voorbeelden. We kunnen in ieder geval wat leren van apps.gov van GSA (die site kende ik nog niet).
Reactie van Erik Jonker op 8 April 2010 op 9.16
Interessant als achtergrond een recent rapport (7 april) , "Saving money through cloud computing", specifiek gericht op de publieke sector, van Brookings Institute. Leuke is dat het korte rapport ook cases/voorbeelden bevat van zowel Google als Microsoft zijde.
 

Leden (23)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden