Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Informatie

Open Overheid

‘Open Overheid’ is een overheid die informatie vrij en toegankelijk beschikbaar maakt. Dit forum is bedoeld om verder te onderzoeken hoe in de Nederlandse context ‘Open Overheid’ ingevuld kan worden.

Leden: 122
Meest recente activiteit: 30 Jul 2014

Open Overheid

Dit forum is bedoeld om verder te onderzoeken hoe in de Nederlandse context ‘Open Overheid’ ingevuld kan worden.

Openoverheid op del.icio.us

Bezig met laden... Feed laden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Open Overheid om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Mikis de Winter op 23 April 2014 op 12.47

Wat leuk! Jullie zijn al lid van de groep 'Open Overheid' en ik heb vanuit het programma Open Overheid https://data.overheid.nl/openoverheid de opdracht om een expertisecentrum Open Overheid op te richten bij ICTU. Ik ben nog maar anderhalve week bezig, dus aan het inlezen erg benieuwd naar welke expertise er al vindbaar is in deze groep en op andere plaatsen op internet en IRL. Tips zijn uiteraard welkom!

Op twitter heet ik @micowico en ik heb een 'Open Overheid' lijst aangemaakt met meer dan 200 interessante twittercontacten over dit onderwerp. En ja, het is een open ;-) lijst, dus iedereen kan die lijst met 1x klikken gewoon volgen.

Reactie van Joost van Os op 22 Maart 2011 op 21.30

Vanmiddag discussie gevoerd over open data bij de Stadsregio. Ondersteund door Waag Society. Het was even spannend of er voldoende interesse was, dat bleek erg mee te vallen. De discussie gaf energie, al zien we wel de nodige haken en ogen om open data goed te ondersteunen.

Het idee is dat we binnenkort als pilot starten met enkele open te stellen bronnen. Voorbeelden van aanpak en ervaringen daarmee zijn van harte welkom.

Bijgevoegd de bullets van de presentatie, met daarin enkele bekende links naar voorbeelden van open data. 20110322_Open_data_bij%20Stadsregio%20Amsterdam.ppt

Reactie van Maurice Mommen op 11 Juni 2009 op 8.54
@Erik Jonker, interessant. Enig idee hoe men dan tot de kostprijs van de verstrekkingskosten komt? Is daar een model voor?
Reactie van Erik Jonker op 11 Mei 2009 op 14.09
Corine, volgens mij wel, de RvS heeft nu de ruimte beperkt om allerlei oneigenlijke zaken in die verstrekkingskosten mee te nemen. Bijvoorbeeld de afschrijvingen op je investeringen in de infrastructuur e.d. Het gaat echt om de pure additionele (!) verstrekkingskosten. Die zijn vaak zeer laag of nul.
Reactie van Corine Quarles van Ufford op 11 Mei 2009 op 10.33
Betekent dit nu dat er iets gewijzigd is in het advies wat Senternovem al sinds 2006 over het verstrekken van bodemdata aan gemeenten geeft? In de veelgestelde vragen wordt eigenlijk al aangegeven dat alleen verstrekkingskosten gerekend mogen worden. Zie http://www.senternovem.nl/Bodemplus/bodembeheer/informatiebeheer/faqlandmark.asp#3
Reactie van Ramon de Louw op 8 Mei 2009 op 20.05
Prachtig Erik! Ik hoop wel dat bestuursorganen dezelfde doorvertaling maken (internetverstrekking is gratis) als jij....!
Reactie van Erik Jonker op 8 Mei 2009 op 16.20
Belangrijke uitspraak Raad vanState ! Bestuursorganen houden databanken aan met gegevens, nodig voor hun publieke taken. Dat kost – vanzelfsprekend – geld: investeringen en onderhoud e.d.. Als uit zo'n databank dan gegevens worden verstrekt aan private partijen was de vraag, wat daarvoor in rekening mag worden gebracht: de kostprijs (dus inclusief een evenredig deel van investeringen en onderhoud) of alleen de "marginale verstrekkingskosten" – het bedrag dat gemoeid is met de feitelijke verstrekking van op zichzelf al voorhanden gegevens. De RvS oordeelt dat het alleen het laatste mag zijn. Redenering: voor die publieke taak zouden de kosten sowieso al gemaakt zijn, dus daar mag je private partijen niet mee belasten/in betrekken. Bij verstrekking via internet worden de marginale kosten van die feitelijke verstrekking zo niet nul :-)
Reactie van Erik Jonker op 8 April 2009 op 8.25
Onlangs is de stelselcatalogus voor het stelsel van basisregistraties gelanceerd op http://www.stelselcatalogus.nl , GBA en Nieuw Handels Register ontbreken nog e volgen later, het biedt inzicht in welke gegevens beschikbaar zijn binnen het stelsel van basisregistraties. Dat is (helaas) niet hetzelfde als dat de inhoud van die gegevens beschikbaar is voor iedereen/buiten de overheid. Overigens betreft het geen nieuwe informatie, het was er allemaal al maar verspreid in diverse wetten en regelingen. Dit is het begin van een ontwikkeling, deze catalogus biedt in de toekomst kansen om bijvoorbeeld een link aan te bieden waar je bepaalde gegevens ook daadwerkelijk kan ontsluiten.
Reactie van Ramon de Louw op 17 Februari 2009 op 10.52
@Paul
De actie waarover GeenStijl schrijft, legt wel precies bloot waar het bij WOB aan schort: het is te reactief van karakter. Het defacto openbaar maken van gegevens kan inderdaad aardig wat administratieve chaos voorkomen (Open Overheid). Toch is ook (pro-actieve) openbaarheid in dit geval niet zaligmakend. Openbaarheid werkt goed als er tussen de partijen (in dit geval overheid en burger) een vertrouwensrelatie bestaat. In dit specifieke geval verwacht ik dat het gevolg is dat er wel minder WOB-verzoeken komen, maar juist meer beroepzaken...
Reactie van Michel Spekkers op 6 Januari 2009 op 9.34
Voor de ontwikkelingen van jijendeoverheid.nl heb ik een groep gestart binnen ambtenaar 2.0. Binnen deze groep hoop ik dat we samen ideeën op te kunnen doen, te kunnen discussiëren, en concluderen welke weg jijendeoverheid.nl in jullie optiek heen zal moeten gaan. Hierbij nodig ik jullie uit om je aan te sluiten bij deze groep.

http://ambtenaar20.ning.com/group/jijendeoverheid

Daarnaast zullen we regelmatig via deze groep updates geven over de ontwikkelingen van jijendeoverheid.nl
 

Leden (120)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden