Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Het gebruik van web 2.0 instrumenten is alleen zinvol als de overheid volgens 2.0 principes is ingericht.

Als de overheid het publiek willen betrekken bij beleidsvorming is dat alleen zinvol als het proces van het begin af aan hiervoor is ingericht. 'Oude' trajecten moeten op een 'oude' manier worden afgerond.

Weergaven: 68

Berichten in deze discussie

Hoi Pierre, interessante discussie die je opstart.
Hiermee suggereer dat je eerst de overheidsorganisatie geheel moet verbouwen, voordat je zinvol verder kan gaan.
Ik denk dat dit een utopie. Zeker binnen het poldermodel van Nederland.

Ik geloof meer een stapsgewijze benadering. Op globaal niveau moeten we overeen zien te komen over de nieuwe wijze van inrichting. In kleine stapjes ga je praktisch invullen om uiteindelijk te komen tot het gewenste eindplaatje.

De grootste uitdaging is daarbij niet de inrichting, maar de grote culturele verandering die doorgevoerd moet worden.
Reken maar om minimaal 10 jaar!
Hallo Richard,
Dank voor je reactie. Ik ben het wel met je eens. En als het in 10 jaar volbracht is mogen we ons een hele pief noemen. Overigens, ik ben net van baan veranderd, en probeer de web2.0 gedachte daar onder de aandacht te brengen. Wat mij opvalt is dat mensen ook hier een zekere schroom hebben, a.g.v. onbekendheid met de techniek en vooral ook de ministeriële verantwoordelijkheid, maar dat uiteindelijk de nieuwsgierigheid de boventoon voert. Heel bemoedigend.
Ik kreeg via de mail nog een reactie van Ralf Mohnen, hij zei:

"Ik las net je discussie in Participatie 2.0. Ik werk zelf bij de overheid maar vindt een verandering op korte termijn zeer noodzakelijk om er voor de burger te zijn ipv voor de bureaucratie.
Ik ben aan het proberen de overheid van buitenaf (privé) aan de 2.0 (of op termijn 3.0?) te krijgen, krijg daar alleen maar positieve reacties op!
Heb voor deze prille privé-initiatieven ook al een uitnodiging mogen ontvangen om voor de Amerikaanse overheid te komen spreken. Gaaf toch? Zie http://www.nederland20.nl/"
Hallo Pierre,

Wat versta jij onder oude trajecten en oude manieren? Als je nu eens begint met experimenteren met een nieuwe manier van werken? Dan kan je vast ervaring op doen met nieuwe methodes. Op het moment dat nieuwe trajecten zich aandienen kunnen deze op een nieuwe manier worden aangepakt. Eigenlijk van voren naar achteren werken. Mijn ervaring is dat dit goed werkt bij de trajecten die ik heb gedaan met social media. Soms moet je in een bepaalde fase gewoon beginnen met 2.0 instrumenten. Volgens mij is het managen van de verwachtingen van het publiek belangrijker dan de vraag wanneer je wat inzet. Duidelijk communiceren wat je doelstelling is, wat je verwacht van de participerende burgers en wat je vervolgens gaat doen met de informatie die het je oplevert.

Groet, Paula
Beste mensen,

Ik ondersteun de gedachte op meerdere terreinen, met name door Open Werkplek en daarbinnen wat ik Open Proces heb gedoopt. Op dit moment stel ik hier een open protocol voor dat is ontwikkeld van Erik Koopman. Hij heeft hiervoor zelf voor een aanpak gekozen dat op eParticipatie leunt. Dat wil zeggen dat een ieder mee kan werken aan de invulling van het protocol. De website hiervoor is te vinden op www.c-o-o-p.nl.
Tevens maken wij deel uit van het RvB van de onlangs geïntroduceerde Stichting BendeBurgers (i.o.) die ten doel heeft eParticipatie projecten te stimuleren.

Jullie input is dus van harte welkom.

Groet,

Volker

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden