Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Afgelopen zaterdag stond ik in de Applewinkel enigszins, ja ik moet het toegeven, te kwijlen bij de aanblik van de laatste van de 400 nog aanwezige iPad 16 Gb wifi. Kopen of niet kopen? Uiteindelijk toch nog niet gekocht. Tenslotte € 500,00 neerleggen voor een mooi apparaatje, waarvan de meerwaarde voor mezelf nog niet duidelijk is gezien de aanwezigheid van een iPhone en een minilaptop, doe je niet zomaar. Dat bracht me ertoe na te denken wanneer ik die stap wel zou willen zetten. Welke functies moet zo'n veredelde eReader dan wel hebben? En met welk doel koop ik hem? Voor werk, voor privé of voor beide? Waarschijnlijk voor beide en dan zou ik graag willen dat er meer apps à la Flipboard aanwezig zijn; dat je net zoals in een boek of rapport aantekeningen kunt maken in het boek, dat-ie uiteraard multi-tasking is, telefoneren, een draadloos telefoonoortje, dat je ermee kunt skypen, iPod, enz. Ik ben benieuwd hoe jullie ideale eReader er uitziet?

Weergaven: 172

Berichten in deze discussie

Ook ik stond in de winkel verlekkerd te kijken en mocht er ook nog even mee spelen. Geweldig apparaat, heel gebruiksvriendelijk en inderdaad voor apps zoals Flipboard zou ik het bijna kopen. Echter 600 euro (16 gb is echt te weinig), voor een device naast mijn smartphone en laptop vind ik de prijs (nu nog ;-) te hoog. Van collega's die er wel 1 hebben begreep ik overigens dat het zeker (nog) geen laptopvervanger is. Ik hoop dat ik het geduld kan opbrengen om op de volgende generatie te wachten, wat mij betreft met een front-facing camera (om te skypen e.d.), bij voorkeur 1 die ook de mogelijkheid biedt om met geheugenkaarten (SD e.d.) de opslag uit te breiden en met vrije USB/HDMI aansluitingen e.d.. Mijn droom is een androidtablet waar men het gebruiksgemak van Apple op weet te kopieren :-) Tenslotte ben ik wel benieuwd of eReaders (Kindle e.d.) zich weten te handhaven naast de iPad en alle tablets die nog gaan komen, de huidige eReaders hebben ontegenzeggelijk voordelen (leesbaarheid, batterijduur) maar het is de vraag of ze zich kunnen handhaven.
Interessant is de bijgaande test (met een hoge score voor de Ipad-tevredenheid):
http://www.useit.com/alertbox/ipad-kindle-reading.html
Deze is ook hulpzaam voor een afweging:
http://weblogs.nrc.nl/hebben/2010/07/22/hardop-twijfelen-over-de-ipad/
Er is onder andere te lezen dat de Ipad als e-reader niet handig is.
Hoi Anne-Marie, Leuke blog.
Ik ben zelf een aantal jaren bezig met E-readers en Tablet PC's. Tot nu toe heb ik geen klein leesplankje (op A-4 formaat) kunnen vinden dat voldoet aan mijn wensen tegen een leuke prijs.

In je blog heb je het over e-reader. I-Pad is een tablet pc, dat ook gebruikt kan worden om te kunnen lezen.
Kenmerkend voor een e-reader is een scherm die de lezer dezelfde leeservaring geeft als papier.

Er zijn globaal twee stromingen: e-readers (voor lezen) en Tablet-pc's (voor multimedia).
Deze twee stromingen beïnvloeden elkaar.
Je hebt nu zelfs Dual-e-reader Entourage Edge -met twee schermen: 1 voor lezen en 1 voor multimedia

Persoonlijk wil ik een 10 inch scherm:
- combinatie van tablet pc met e-reader lees-gemak
- waarmee ik alle papieren documenten kan lezen (kan ik mijn papieren-berg weggooien)
- en uiteraard: met het gemak van de I-pad

Eind 2010 komen er diverse tablet pc's met 10 inch scherm op de markt. Tegelijkertijd komen er e-readers die meer kunnen dan alleen lezen.
Hallo Richard,
je hebt natuurlijk gelijk dat we het eigenlijk niet over een eReader hebben maar over een tablet pc ofwel een MacReader (want Apple kent natuurlijk geen pc's ;-), die meer moet kunnen dan alleen een veredeld leesplankje te zijn. De vraag is wat is de meerwaarde voor je werkprocessen van deze tablets tov smartphone en pc? Volgens mij op dit moment nog niet zoveel; het gaat hierbij eigenlijk om een gewild hebbedingetje. Waarom en wanneer zou het interessant kunnen worden? Jij en anderen hebben een aantal redenen al genoemd. Ik zou er aan willen toevoegen:
- boeken en documenten zijn volop beschikbaar en kunnen bewerkt worden
- nieuws / RSS idem
- snel internet
- gebruikmaking van open source / open standaarden
- verder gaande standaardisatie
- goed te beveiligen
- gemakkelijk en snel kunnen communiceren met andere hardware (phone, pc, beamer, printer, koelkast, thermostaat, enz.)

Waarom zou je het dan willen aanschaffen?
- alles in één in een klein, licht handzaam apparaat
- geen papierberg meer / duurzaamheid (hoewel ik niet weet hoeveel CO2 het productieproces met zich meebrengt)
- geen uitgebreide pc-opstelling werk / privé meer nodig
- enz.
Hoi Anne-Marie, helemaal mee eens.
Als zo'n apparaat (combi van Tablet met E-reader met scherm van ca 10 inch) te krijgen is voor minder dan 250 euro, dan wil hem meteen hebben.
En als in overheidsland zo'n apparaat massaal wordt gebruikt/ingezet, dan betekent dit een revolutie in de papiereren-verslinderende processen binnen de overheid.

Aanvulling op: "Waarom zou je het dan willen aanschaffen?".
- met zo'n apparaat heb je daadwerkelijk en praktisch overal toegang tot informatie, documenten en kan je eenvoudig bijdragen leveren (met smartphone kan het ook; maar scherm is te klein).
- voor bijhouden sociaal netwerken
- flexibiliteit
Ik ben niet zo van de definitiediscussies, maar de vraag is wel wat voor soort apparaat het nou is. Is het een netbook zonder toetsenbord? Een mobiele telefoon met een leesbaar scherm? Digitaal A4'tje?

Zelf zoek ik naar een simpel scherm dat op handige plekken in huis en op het werk kan hangen en waar je informatie kan raadplegen. Iets wat je kan laten rondslingeren en als aanplakbord kan gebruiken dus. Een digitaal A4'tje dus.

Een iPad is daarvoor veel te duur natuurlijk. En al die gigabytes ... die moeten gewoon in de cloud. Liever een goedkoop apparaat met een constante internetverbinding dus. Dan is het pas echt multifunctioneel.
Wij willen kijken of een e-reader de enorme tijd en papier verslindende informatievoorziening naar de raad kan verbeteren. Dus stukken alleen nog digitaal en met een e-reader naar de raadsvergadering. Hier is speciale software voor ontwikkeld en bij enkele gemeenten is er al enige ervaring mee opgedaan. Wie heeft hier nog meer ervaring mee of goede ideeën voor?
De insteek om de e-reader of IPad voor andere zaken als 'compterachtige toepassingen' te gebruiken maar juist voor bijvoorbeeld voorbereiding van besluitvorming, aanbieden van enquetes, voorkomen van reproductie en verzending van stapels stukken voor vergaderingen, het online samen kunnen aanpassen van moties etc is nog het meest interessant. Dat betekent namenlijk dat stukken 24 uur per dag kunnen worden aangeleverd en makkelijk kunnen worden doorzocht op de gewenste thema's. Het ministerie van Sociale Zaken heeft een pilot in die zin lopen. Mijn contactpersoon was Mark Timmer daar. (mtimmer@minszw.nl). Ik ben zelf ook benieuwd naar de uitkomsten.


 

Inmiddels is er ook een discussie ontstaan over wat ieders favoriete iPad app is. De discussie kun je vinden via de volgende link 'Wat zijn jouw vijf favoriete iPad apps'?
Er is al een nieuwe digitale krant, Project geheten van Richard Branson. Hiermee is hij een stapje voor vergeleken met de plannen van Murdoch en Jobs voor de Daily. Het lijkt erop dat Project gemaakt is mbv de app Flipboard. Voor krantenliefhebbers, of beter gezegd nieuwsliefhebbers, breken gouden tijden aan.

De eReader voor op het werk moet vooral goed aangesloten zijn op de infrastructuur van de organisatie. Zo moet je bij alle documenten kunnen waar je normaal ook bij kan. Met de iPad is dit volgens mij nog vrij lastig. Ik heb zelf een android-tablet maar dat werkt ook niet ideaal. Het is nu nog vooral een fijn ding om mee op de bank te zitten thuis. Maar voor op het werk is het nog niet snel genoeg. Je moet nog los de bestanden overzetten. En dat kost tijd en is niet handig (al duurt printen even lang maar dat voelt korter). 

Ik denk dat voor de tablets de goede programma's er al zijn (of komen) maar dat er vooral ondersteuning moet zijn vanuit het netwerk.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden