Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

In tijden van crisis gaan we meer gebruik maken van social media en/of SMS?

Naar aanleiding van de volksopstand in Egypte, waar de mensen veel gebruik maken van Facebook en Twitter, is er op Mashable een aardige blog, How we use social media during emergencies, geschreven met een duidelijke infographic erbij. Ook in andere politieke onrustgebieden wordt er door mensen hoe langer hoe vaker met deze media-tools gewerkt. Dit deed me afvragen of dit soort tools in een allerlei soorten crises kunnen worden ingezet. In het geval van Egypte maar ook in Iran en China kan de overheid deze media onbereikbaar maken, dat zal hier niet zo snel gebeuren. Hier in Nederland hebben we andere soorten crises in de vorm van o.a. zware ongelukken, rampen, ernstige dierziekten, enz. Zijn deze instrumenten dan nu ook hier de aangewezen middelen en welke van de 2 soorten werkt dan beter? Social media of sms/phone? En wat moeten wij als overheid nog doen om de bereikbaarheid van deze tools te verbeteren?

Weergaven: 89

Berichten in deze discussie

Er is al nauwelijks meer verschil tussen social media en SMS. Het maakt ook niet echt veel uit voor de gebruiker of hij/zij een bericht ontvangt via SMS, Google Talk, Ping, Twitter, Facebook etcetera. Het voordeel van SMS is nu dat iedereen het heeft, dat geldt nog niet voor internet op de telefoon. Maar binnen niet al te lange tijd heeft iedere mobiele telefoon internet. Als overheid kunnen we eigenlijk alleen iets doen mbt het garanderen van de mobiele netwerkverbinding, beschikbaarheid van Twitter en Facebook hebben we niet echt in de hand. Wel zou de overheid ervoor kunnen zorgen dat iedereen (al voor een crisis) weet wat de officiele overheidsaccounts zijn voor de verschillende sociale media. Dat helpt in tijden van crisis om feiten van geruchten te kunnen onderscheiden. De CDC, FDA en FEMA accounts van de amerikaanse overheid zijn een goed voorbeeld.

Je zult als overheid moeten gaan afvragen, of je nu al niet moet beginnen met een informatie groep op te richten die met behulp van software zich kan toe leggen op het halen van deze informatie van het social media netwerk. Als je dit nu goed regelt kun je in crisistijd direct inspringen en informatie halen waarin je snel de geruchten van feiten kunt onderscheiden.

Dit zul je dus niet alleen in crisissituaties moeten gaan gebruiken maar ook in de dagelijkse omstandigheden. Ik zie daar ook wel toekomst in voor de toekomstige grotere meldkamers die ook meldingen kunnen ontvangen op deze manier en daar dus ook op voorbereid moeten zijn.

RSS

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden