Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Jacques Smeets
  • Man
  • Nederland
Delen op Facebook
Delen

Discussies van Jacques Smeets

Vigilat ut quiscant

Started 21 Jul 2015 0 Antwoorden

Vigilat ut quiscant (Hij waakt opdat zij rusten).Dat is de betekenis van deze oude strijdkreet die het logo van de Nederlandse politie sierde. Inmiddels is het motto waakzaam en dienstbaar ervoor in…Doorgaan

 

De pagina van Jacques Smeets

Profielgegevens

Je bent
Ambtenaar
Bij wat voor soort organisatie werk je?
Rijksoverheid
Organisatienaam:
regiopolitie Limburg-Zuid
Wat doe je daar?
Sinds 01/11/2012 gepensioneerd
Adres van je website:
http://www.deblauwediender.nl
Waarin ben jij ambtenaar 2.0?
In de politieman, die na een loopbaan van ruim 43 jaar, gepensioneerd door het leven is. Ik voel me nog steeds een blauwe diender, door deelnemer te zijn aan debatten over het beroep, over de weerbaarheid van de dienders en over de maatschappelijke beroering t.a.v. dit complexe en kwetsbare beroep. In mijn kroniek De Blauwe Diender beschrijft ik mijn persoonlijke leven als diender.
Ambtenaar 2.0 is een platform. Wat wil je zelf bereiken via Ambtenaar 2.0?
Dat er meer afbraak plaatsvindt van de machocultuur, dat de openheid en transparantie van de organisatie in relatie komt te staan met de samenleving. Er moet meer openlijk gediscussieerd worden over het politiewerk, en dan vooral samen met de samenleving. Het initiatief daartoe moet vanuit de politiewereld ontstaan.

De blauwe diender

Ruim 43 jaar politieman geweest, een proces van verandering doorgemaakt, en dan nu met pensioen, van diender van Hermandad naar auteur.

Nu heb ik alle tijd om me te wijden aan andere aspecten in de samenleving, maar die wel in relatie staan tot het politieberoep. Vertrek betekent geen definitieve breuk met het verleden.

Schrijfstof te over, de  ervaringen opgedaan in een wereld van criminaliteit, hulpverlening, (on)natuurlijke dood, verkeer, maatschappelijke problemen, organisatiecultuur, bureaucratie enz. zitten opgeslagen in mijn rugzak.

In 2007 gaf ik mijn eerste boek uit De bezieling van een politieman. Dat gebeurde in eigen beheer en is inmiddels uitverkocht. Voorlopig komt daar geen vervolgdruk op.

In september 2006 werd mijn vrouw getroffen door borstkanker. Zij overleefde die aanslag en in 2008 vond ik de moed om mijn persoonlijke beleving van dat proces op te schrijven in een boek Kanker, verwoesting en geneeskracht. Het boek werd uitgegeven door Gopher te A'dam. Opeens zat ik daar samen met mijn vrouw een contract te tekenen. Prachtige ervaring.

In december 2009 kwam het boek De blauwe diender tot leven en dat werd uitgebracht door Shaker-Media te Maastricht. Korpschef Gery Veldhuis van Limburg-Zuid was erg enthousiast en schreef er een voorwoord in, ik mocht het boek intussen persoonlijk gaan aanbieden aan oud minister Guusje Ter Horst en aan een aantal andere korpschefs in het land. De politieacademie en politiebonden toonden interesse, IPA Nederland en AllroundBlauw plaatsten publicaties in hun tijdschriften. Diverse politici toonden interesse. Het boek is intussen  in het Amerikaans/Engelse vertaald (To Serve and Protect, Trials and Tribulations of a Dutch Policeman).

Voor mij is er geen zwart gat na mijn vertrek bij de politie. Ik zit aan tafel met (ex)gedetineerden, ik sta voor de klas, lees verhalen voor in een Verhalencafé, ben columnist van een politievakblad etc.

De blog van Jacques Smeets

Loyaal aan het gezag. Hoelang nog?

Geplaatst op 20 Februari 2017 om 18.56 0 Opmerkingen

Van politieambtenaren wordt veel verwacht en geëist, heel erg veel zelfs.

Maar wat het meeste geëist wordt, is loyaliteit aan het openbaar gezag, aan de Korpsleiding en natuurlijk aan de wet. Toch merk ik dat de loyaliteit steeds meer scheurtjes begint te vertonen, vooral onder de politiemedewerkers die dagelijks lijfelijk worden geconfronteerd met de waan van de dag. De nooddienst heeft prioriteit 1. Wanneer 112 wordt gebeld moet politie ter plekke gaan. Als er dan een gevaarlijke…

Doorgaan

Campagneterreur

Geplaatst op 17 Maart 2014 om 22.01 0 Opmerkingen

Het is zaterdag, 15 maart 2014.

Zoals gebruikelijk breng ik, samen met mijn vrouw, op zaterdagmiddag een bezoekje aan de markt van Geleen. Deze waereldstjad, zoals men hier vooral tijdens carnaval pleegt te zeggen, hoort bij de gemeente Sittard-Geleen.

De zaterdagmarkt is in deze crisistijden een van de spaarzame…

Doorgaan

PTSS bij de politie - een beter beeld

Geplaatst op 15 Augustus 2013 om 10.44 0 Opmerkingen

PTSS is niet zomaar een ziekte. Uitermate complex, aangezien niet alleen je werk een rol kan spelen, maar ook je privéleven. Karaktereigenschappen, persoonlijke ontwikkeling, geaardheid. Er ligt van alles onder PTSS verborgen. Daar werd gedegen onderzoek naar gedaan. Het rapport PTSS bij de politie - een beter beeld, is het resultaat van een langdurig onderzoek. Toch staan we pas aan het begin van erkenning van PTSS als beroepsziekte.



Uiteraard komt PTSS…

Doorgaan

Politie in het nauw

Geplaatst op 24 Juni 2013 om 16.04 2 Opmerkingen

Elke dag opnieuw lees je ergens iets over het geweld tegen hulpverleners. De website geweld tegen politie spreekt boekdelen.



Geweld tegen gezagsdragers en autoriteit is van alle tijden.

Toen ik op 1 januari 1970 in dienst trad bij de politie was er geweld. Toen ik er op 1 november 2012 uitstapte, was dat ook nog het geval. In 1970 was er nog geen Internet, geen YouTube, niets van dat alles. De krant was er en natuurlijk…

Doorgaan

Prikbord

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

  • Nog geen reacties!
 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden