Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

ZZP en de overheid; de vruchten van het Nieuwe Werken

Hoe vaak hoor je het niet in organisaties? ‘Niet overdrijven hoor, morgen is er weer een dag’. ‘Kom op man, relax, je bent fanatieker dan je chef’. ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn, take a brake’. Van uitwassen zijn grappige reclamefilmpjes gemaakt, bijvoorbeeld die van cup a soup: "Frans? Die moet hier ergens rondhangen"  Deze reclame is zeer krachtig. Niet vanwege de soep, maar vanwege de herkenbaarheid. Wie kent er nu niet een dergelijke Frans? En misschien zit in ieder van ons wel iets van die Frans. Overdreven? Ja, zwaar overdreven. Dat maakt het filmpje leuk. En toch zit in de weergave een ernstige kern van waarheid.

De kern van de waarheid

Het begint al met dat elke werknemer zijn eigen taakomschrijving heeft. Een controller houdt zich niet bezig met het secretariaat en de productiemedewerker houdt zich niet bezig met het beleid.  Een goed Nederlands gezegde is dan ‘Schoenmaker, houd je bij je leest’.  Voeg daar het opgeheven vingertje van Vader Cats bij en de sociale controle in het Nederlandse bedrijfsleven bestaat voordat hij opgemerkt is. Dat is op zich zo erg nog niet, maar het kan te ver gaan…

En niet alleen heeft elke werknemer zijn eigen taakomschrijving waar hij zich aan moet houden, het productieproces is vaak in stukken gehakt. Delen van het eindproduct worden afzonderlijk gemaakt en het eindproduct wordt geassembleerd door de onderdelen aan elkaar te hechten. Voor de aanhechting van elk afzonderlijk onderdeel is steeds weer een andere werknemer verantwoordelijk. Alleen de directeur is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Waag het niet als werknemer gedrag te vertonen dat niet spoort met wat in dit licht van je verwacht wordt. Eén verkeerde opmerking kan dodelijk zijn. Zo zijn werknemers vaak slechts de schroefjes en de moertjes van de organisatie. En als er een schroefje los dreigt te raken, check je even of hij dol is. Zo niet, draai je hem weer vast. Dolle schroefjes gooi je er uit.  Die kunnen zo door naar het dolhuis. Komt de met ingang van 1 oktober duurder geworden verzekering, ook tot zijn recht.

Werknemers hoeven zich zo doende niet in te leven in het totaal van hun organisatie: ze concentreren zich op het stukje waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Dat levert een mentaliteit op die daarbij hoort: nooit overdrijven, zeker niet in het bijzijn van je collega’s.

 

Kennisorganisaties en Het Nieuwe Werken

In kennisorganisaties werken specialisten samen. Ze hebben elkaar nodig en ze vinden elkaar steeds weer in een ander deel van de organisatie. Ze ontmoeten elkaar in tijdelijk samengestelde projectgroepen: de zogenaamde matrixorganisatie. Het Nieuwe Werken gaat er van uit dat alle werknemers zich wél inleven en identificeren met het totaal van de organisatie. Waar gaat het de organisatie om? Alle werknemers treden op als is het bedrijf van henzelf. Al hun eigenschappen, vaardigheden en kennis zetten ze in. Op die manier ontwikkelen ze zich óók op de wijze die voortkomt uit wat ze ‘van huis uit hebben meegekregen’. Dat betekent dat in het Nieuwe Werken het eerder zal voorkomen dat je je ontwikkelt volgens je aanleg.

 

Het Nieuwe Werken en de Overheid

De Overheid is zeer voortvarend in het denken in totalen. Eigenlijk is de Overheid de grondlegger te noemen van Het Nieuwe Werken. De overheid maakt gebruik van vrijwilligers, uiteraard in het besef dat de overheid van iedereen is en dat we met z’n allen, ambtenaar of niet, de samenleving maken. Deze vrijwilligers worden ook steeds professioneler, getuige bijvoorbeeld dit participatieproject:  Participatieproces Arnhem Op die manier maakt de overheid van onze samenleving een netwerkorganisatie. De overheid stimuleert burgers op deze manier met de overheid mee te denken en van daaruit een rol op te pakken. Zo loopt de overheid voorop als het gaat om Het Nieuwe Werken. Dit moet ook de inspiratie geweest zijn voor een bedrijf om zich Lokaal Totaal te noemen.

Dit maakte dat ik als zzp-er óók door een overheid gestimuleerd werd verder te denken dan het product dat van mij verwacht werd. Gaandeweg groeide ik uit tot een bewuste meedenker met onze overheid. En leverde ik meer en meer kwaliteit. Mijn website is het bewijs: Notutekst, voor notulen en teksten Goed dat de overheid, dat wij dat doen.

Ik zie reikhalzend uit naar het moment waarop de overheid de vruchten plukt die hij met opdrachten aan mij in de hand heeft gewerkt...

Weergaven: 256

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van jack karelse op 2 Oktober 2012 op 20.38

positief verhaal over de overheid. En zo'n Frans werkt ook bij bedrijven, de overheid heeft daar zeker geen patent op.
Met name onder 'de kern van de waarheid' vind ik dat je de spijker op de kop slaat. Opmerkingen als 'daar ga ik niet over', 'dat doet m'n leidinggevende', enz. zijn een doorn in het oog.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden