Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Nelson Mandela was een groot leider. Hij is velen tot voorbeeld. Wat zijn kracht was is dat hij kon verbinden. En ook: dat hij kon vechten. Constructief vechten is net zo belangrijk als verbinden. Dat is te lezen in het boek van Prof.dr. Martin Hetebrij Politiek Meesterschap,  dat begin 2015 is verschenen.

We hebben heel veel verbinders in Nederland. Waar zijn de vechters gebleven? Hetebrij onderscheidt constructief vechten en fysiek vechten. In geval van het eerste deel je met de opponent een gemeenschappelijk doel en ook gemeenschappelijke waarden. Als deze gemeenschappelijkheid er niet is, dan rest het primitief vechten, waar we recentelijk via de media veel voorbeelden van zien.

Vechten waar je voor staat, met open vizier. Dat is ook iets wat we te leren hebben. Op school, op het werk. De vechtkunst staat in andere culturen in hoger aanzien dan in die van ons. Nederland staat onderaan in het lijstje dat Generaal Hans Daemen vandaag op Twitter heeft gepost. Is het tijd om weer te leren vechten voor Onze Zaak?

Lilian Boonstra

15 juni 2015

Weergaven: 77

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Dirk Jan van der Wal op 17 Juni 2015 op 9.25

In dit lijstje staan we bedroevend laag. Vraag me tegelijkertijd af op welk onderzoek dit is gebaseerd. Dat wordt nergens aangegeven.

Misschien is het ook de vraagstelling geweest? Ik verwacht dat als de vraag was geweest "Would you be willing to fight for your freedom?" de score hoger was geweest. Idem als ons land nu in een acute dreigingssituatie had gezeten.

Ik schat in (hoop?) dat dit staatje niet zoveel zegt over onze werkelijke strijdbaarheid maar meer over een gezond gebrek aan blind nationalistische gevoelens? 

 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden