Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Aanwakkeren angstcultuur onnodig en niet correct

Het antwoord van minister Rosenthal op de kamervragen van Pechtold is deze week aan de Tweede Kamer gestuurd. In de beantwoording gaat de minister niet inhoudelijk in op de vragen van Pechtold. De minister onthoudt zijn reactie op 1) de mogelijke irritatie en onvrede onder ambtenaren op zijn ministerie, 2) de zorgen van de OR en de stappen die minister gaat ondernemen om onenigheid uit de wereld te helpen, 3) de angstcultuur en bijbehorende zelfcensuur en 4) de verwijdering tussen de minister en ambtenaren en mogelijke aanscherping van de beperking van meningsuiting.

De minister heeft alleen herhaald wat in artikel 125a AW en Aanwijzing 15 staat zonder naar de aanwijzingen te verwijzen. Daarbij wordt voorbijgegaan aan de Europese regelgeving die ook van toepassing is of het verwijzen naar de verplicht consultatie van het AGFA alvorens sancties aan rijksambtenaren opgelegd kunnen worden.

Ik vind het een gemiste kans om alle betrokkenen op de ruimte van vrijheid van meningsuiting te wijzen die ambtenaren hebben. Met alle betrokkenen bedoel ik bestuurders, volksvertegenwoordigers, burgers en alle ambtenaren zelf. Pas wanneer iedereen weet welke ruimte een ambtenaar heeft om zijn mening te uiten kunnen excessen beperkt worden. 

De kop boven het artikel van InOverheid vind ik jammer. Dit bevordert de angstcultuur en doet geen recht aan het antwoord van de minister. Hij doet namelijk geen uitspraak. Het enige dat de minister heeft gedaan is een weinig zeggend antwoord op belangrijke en zeer actuele vragen geven. Deze vragen houden vele ambtenaren bezig. Van InOverheid had ik een meer inhoudelijk artikel verwacht.

Ik hoop dat Pechtold hier geen genoegen mee neemt en de vragen nogmaals stelt, eventueel in andere bewoordingen. Het zou voor de ambtenaren en alle andere betrokkenen goed zijn als de minister een meer inhoudelijk antwoord geeft. 

Wil je meer weten kijk dan op www.Ixpressie.nl of volg me @Ixpressie.

Weergaven: 435

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden