Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Als ik weet wat ik mag schrijven, ga ik sociale media gebruiken!

Ambtenaren2.0 in de dop


Gisteren raakte ik na een vergadering in gesprek met een gemeenteambtenaar. Over hele andere beleidsonderwerpen dan waar Ambtenaar2.0 zich mee bezig houdt. Het was een jongere ambtenaar, zo rond de dertig schat ik. Aan het einde van het gesprek gaf ik haar mijn visitekaartje. Mijn functie "Adviseur vrijheid van meningsuiting" bracht een nieuw gesprek op gang. 

 

Na een uitleg wat ik doe, vertelde ze het volgende. 

"Ik weet vaak niet wat ik mag zeggen. Daarom zeg ik meestal maar niets. Ik ben toch een ambtenaar en zit in de vergadering namens de gemeente. Ik moet toch het standpunt van de gemeente vertegenwoordigen."

Als oud-gemeenteambtenaar klink mij dit niet onbekend in de oren. Hoewel het voor elke werkende geldt. Of je nu bij een overheidsinstantie of een commercieel bedrijf werkt. Niet voor niets geldt: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'.

 

Ze vervolgde haar verhaal.

"Ik heb ook een sociale media training gehad. Het doel was om kennis te maken met Twitter en dat ook in te zetten.

Als ik doorvraag, blijkt ze een zogenoemde 'knoppencursus' gevolgd te hebben. Tijdens deze sociale media vaardigheidstraining krijgen de deelnemers uitleg over bv. wat is Twitter, wat kun je ermee en hoe werkt het. Na afloop van de training kunnen ze een account aanmaken, een bericht versturen, mensen volgen en lijsten maken. 

 

Deze gemeenteambtenaar is op weg een 'Ambtenaar2.0' te worden. Toch gebeurt het niet. (en hoeveel nog met haar?)

Haar angst om verkeerde dingen te schrijven en zelfs tijdens vergaderingen te zeggen, houdt haar tegen. Ze legt zichzelf een behoorlijk vergaande zelfcensuur op, want ze houdt ook informatie onder zich die waarschijnlijk wel gedeeld kan of mag worden. 

 

Na mijn uitleg dat ik geen 'knoppencursus' geef en mijn training gaat om het leren kennen van de ruimte van vrijheid van meningsuiting die je als ambtenaar hebt. Vroeg ze, waarop ik de ruimte van vrijheid van meningsuiting baseer. Mijn antwoord was: de wet- en regelgeving en jurisprudentie. Aan de hand van casussen wordt namelijk het best duidelijk hoe de wet- en regelgeving geïnterpreteerd wordt. De discussie die daarover gevoerd wordt schept duidelijkere kaders.

 

Ze sloot het gesprek af met: "Als ik weet wat ik mag schrijven, dan ga ik het [sociale media] gebruiken".


Hoe heb jij jouw vaardigheden uit jouw training ingezet op online sociale netwerken?

 

Ik vind het leuk je reactie te ontvangen. Je mag een reactie ook mailen aan NF.vandenHoff@Ixpressie.nl.

Weergaven: 118

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden