Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

En ineens is het weer Kerst

Terwijl ik in de veronderstelling leef dat Kerst net achter de rug is zie ik mensen alweer in de weer met kerstversiering en worden de dagen korter. Vandaag is de kortste dag, dus vanaf morgen worden de dagen weer langer, ik kan niet wachten. Afgelopen Kerst schreef ik een blog over het vlinder effect (blog). Het stormachtig effect wat je ondervindt als aan de andere kant van de aarde een vlinder zijn vleugels uitslaat, effecten die zich voornamelijk voordoen door toedoen van menselijk ingrijpen.

Wel..., aan de ‘andere kant van de wereld’ is er inmiddels iets meer aan de hand dan het uitslaan van vlindervleugels, en menselijk ingrijpen heeft een meer dan stormachtig effect gegeven op onze ‘vrije’ manier van leven. Zover is deze theorie weer eens bewezen. De contrasten worden groter, het ‘rijke’, ‘vrije’ westen versus de armoede en het geweld waaronder hele bevolkingsgroepen elders gebukt gaan. Ik schrijf aanhalingstekens, want velen van ons zijn verre van rijk en verre van vrij. Het gedoe lijkt een schier eindeloze weg en het zet langzaamaan veel van wat wij ‘normaal’ vinden in een geheel ander daglicht. Ik merk bij mijzelf dat ik er meer mee bezig ben dan anders. Mensonterende incidenten zijn geen incidenten meer en het geweld komt steeds frequenter dichterbij. Dit belooft wat voor de nabije toekomst.

Vertrouwen is niet langer vanzelfsprekend, de politiek voorop. Over voorleven gesproken. Populisme en snelle resultaten zijn in opmars, terwijl de kwaliteit van producten en diensten zich in de andere richting bewegen. Het een heeft vast met het ander te maken… Zegt dit iets over een afnemende betrokkenheid, wordt onze samenleving sneller en vluchtiger?

Dit alles doet me denken aan een wijze spreuk waarvan ik mij een tijd lang heb afgevraagd wat de precieze betekenis is. “Als je haast hebt, maak dan een omweg”. De betekenis hiervan tekende zich echter steeds duidelijker af en nu de filters in mijn hersenen vol open staan zie ik steeds meer voorbeelden waarop deze spreuk van toepassing is. We hoeven voor dit vlindereffect niet naar de andere kant van de wereld.

Onder druk van ‘de omgeving’ worden er in profit- en non-profit organisaties veel bochten afgesneden; kortere wegen die tot snellere resultaten moeten leiden. Veranderingen die elkaar opvolgen, nog voordat deze zijn ingebed. Het gevolg; verandermoeheid, meer cognitief bezet zijn (blog), ‘geestelijke emigratie’ en een afnemende betrokkenheid met de organisatie én met waar de organisatie voor staat.

De ‘omweg’ hier zit ‘m in tijd nemen en aandacht geven, in omdenken dus! Dat lijkt omslachtig en tijdrovend, echter het levert in de uitrol een stuk minder weerstand op en werkt daarmee uiteindelijk sneller. Minder machtsvertoon en meer leiderschap. Eerst aansluiten en dan leiden, een basisvoorwaarde voor communicatie die leidt tot meer betrokkenheid én tot werken vanuit verbinding. Meer lezen over de voorwaarden voor werken vanuit verbinding, lees dan verder op onze nieuwe website voor de lokale overheid www.werkenvanuitverbinding.nl.

Ik wens je voor het komende jaar alvast veel omwegen én geniet vooral van het proces.

Rolf

Weergaven: 47

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden