Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Ambtenaar 2.0: wat betekent dit voor het Noorden?

Ik denk dat dit voor het Noorden zoveel kan en gaat betekenen. Noorderlingen staan bekend om hun nuchterheid en betrouwbaarheid. Aangezien ik zelf een rasechte noorderling ben durf ik dit wel te bevestigen. Mooie eigenschappen om ambtenaar 2.0 gedrag te kunnen versterken. Immers daar waar een noorderling 1 keer de kracht en noodzaak hiervan ziet zal de noorderling hier met volle overgave dit ten uitvoer brengen.

De bezuinigingen waar bijna iedere organisatie mee te maken heeft en krijgt zal bovendien volop kansen bieden, waardoor steeds sterker nut en noodzaak worden bekrachtigd. Samenwerken en samen doen levert synergie op en bespaart tegelijkertijd tijd en kosten.

Binnen de eigen organisatie zullen we aantonen hoe we op een andere manier kunnen werken en bovenal willen werken. Het thema zal zich richten op communiceren / informeren. Mooie voorbeelden laten zien waarmee met minder overleg meer efficiency en effectiviteit wordt bereikt. Bovendien ben ik er heilig van overtuigd dat daarmee plezier, betrokkenheid en verantwoordelijkheid worden vergroot. Plezier 1 van de belangrijkste drijfveren om je werk uit te oefenen, omdat je daarmee bereid bent tot zoveel stappen meer!

Buiten de organisatie wil ik samen met anderen kijken welke inhoudelijke thema's we kunnen bedenken voor een open koffie Ambtenaar 2.0. Wat mij daarin intrigeert is vooral het leren van elkaar. Het inspireert me en dankzij de prikkels die ik daarbij ontvang wordt bovendien het creatieve denken gestimuleerd. Creativiteit is voor mij een belangrijke motor, omdat daarmee ontwikkeling wordt bereikt. Ontwikkeling betekent positieve groei.

Weergaven: 56

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Henri Achterkamp op 16 November 2009 op 23.42
Beloofd is beloofd. Ik zou nog reageren op je blog. Wat je schrijft in de eerste alinea over Noorderlingen, geld net zo goed vor Oosterlingen. Zij zijn toch een beetje hetzelfde.
Minder overleg: daar is een organisatie zeker gebaat bij. Dit zijn vaak "verborgen kosten", omdat ze niet altijd goed inzichtelijk zijn. Of je moet een ambtenarenapparaat hebben dat heel nauwkeurig tijdschrijft.
Nee, met behulp van handige web2.0-tools zul je het aantal vergadermomenten kunnen verminderen, alhoewel ze niet helemaal uitgebannen kunnen worden (en dat lijkt me ook niet de bedoeling).
Zo denk ik dat er veel meer in communities gewerkt kan worden. Daar kun je meningen met elkaar delen. Bijv. binnen je eigen team zet je een community op en bespreekt daar de dingen die moeten gebeuren. Laat iedereen z'n zegje er maar over doen en bespreek het dan besluitvormend in een teamoverleg. Dit teamoverleg zal veel minder frequent nodig zijn dan nu. Dus besparing in efficiency van tijd.
Maar ook brede inzet van Yammer levert veel op. Stel een vraag via Yammer, informeer waar je mee bezig bent via Yammer en je zult zien dat zaken in een stroomversnelling terecht (kunnen) komen. Weer een besparing van tijd.
Mensen die elkaar nodig hebben zoeken elkaar op om verder samen te werken. Dat is pas krachtig. Ongekende samenwerkingsvormen ontstaan en mensen krijgen hierdoor wellicht (nog) veel meer plezier in hun werk. Ik denk zelfs dat het verantwoordelijkheidsgevoel tov het werk toeneemt, omdat zoals jij zelf ook aangeeft, dat plezier in het werk voor de meeste mensen toch wel erg belangrijk is (drijfveer).
Reactie van Geertjan Benus op 20 Oktober 2009 op 1.54
Hoi Maud,
Dank je wel voor je duidelijke reactie. Ik vat je 'minder overleg' op als 'minder vergaderen' - is dat juist? Ik denk zelf dat overleg met collega's altijd nodig is in het werk. Maar wellicht dat het goed is wanneer het management kritischer is op wat wel en wat niet in plenaire vergaderingen te bespreken. Ik denk ook dat de hoeveelheid overleg die nodig is, afhankelijk is van wat je doet in je organisatie: heb je vaak andere deskundigheden nodig of kun je opdrachten zelfstandig uitvoeren?
Reactie van Maud Mulder-Haaijer op 17 Oktober 2009 op 21.02
Geweldig dat jij mij als open ervaart (ben ik ook). Dat betekent dat jij mij ook toegankelijk vindt en transparant. Nou prachtig en uit je reactie blijkt ook dat je een open discussie met me aan wilt gaan. Allemaal punten waarvan ik zeg dat hoort ook bij het ambtenaar 2.0 gebeuren. En tuurlijk heb je gelijk dat een overheid vanuit zorgvuldigheid bepaalde informatie niet gelijk openbaar geeft, maar los van de ambtenarenwereld voor welke organisatie geldt dat niet?
Voor mij staat gedrag voorop in het uitdragen van ambtenaar 2.0. Techniek is puur ondersteunend, maar de wens en wil om te leren van elkaar door informatie te delen helpt enorm. Bovendien nogmaals het stimuleert en verbreedt je wereld.
Zelf ben ik groot voorstander van minder overleg, omdat ik vind dat er vele mogelijkheden zijn om met elkaar te communiceren (we communiceren nu ook zonder overleg en toch kunnen we daarmee informatie met elkaar delen). Je vraagt op welke wijze dit de efficiëncy en daarmee de effectiviteit vergroot? Overleg kost tijd en daar waar je nieuwe vormen invoert treedt bewustwording op. Dankzij nieuwe methodes zijn we in staat om ook op andere manieren te communiceren en dus overleg te voeren.
Reactie van Geertjan Benus op 17 Oktober 2009 op 17.33
Gek, dat ik als niet-ambtenaar me zo aangesproken voel door jouw mooie woorden. Mijn ouders komen uit Groningen - ik hoop dat ik in de ogen van de mensen die mij kennen als 'praktiserend Utrechter' de Groningse betrouwbaarheid waarmaak en dat ze die dan ook waarderen.

Ik heb zeker ervaren op het Nederlands Medianetwerk hoe mijn betrokkenheid bij dat netwerk mijn creativiteit prikkelde. En creativiteit is altijd opbouwend. Ik ben op zoek naar de overheid die zijn gezicht laat zien en die opbouwend is. Ik vind dat 'gezicht' en die opbouwendheid horen bij de functies van de bureaucratie, zoals de factor tijd daarbij hoort gezien bijvoorbeeld de te volgen procedures bij het doen van aanvragen voor van alles. De factor tijd van de bureaucratie biedt zoveel meer mogelijkheden om oplossingen te vinden - dat vind ik overigens iets anders dan erg lang niets doen om te hopen dat het probleem in de tussentijd zichzelf oplost. Ik denk als Nederlands staatsburger dat met Ambtenaar 2.0 een alertere en directer reagerende overheid ondanks de handhaving van die bureacratie mogelijk is.

Jouw blog post is open en nodigt uit tot het stellen van vragen. Als niet-ambtenaar kan ik dat, denk ik, gemakkelijker doen dan wanneer ik ambtenaar zou zijn - ik zou mogelijk als ambtenaar al gauw denken dat ik wist waar jij over spreekt. Dat is dan weer het voordeel van dat ik bij dit netwerk betrokken ben als niet-ambtenaar.

Wat is volgens jou het Ambtenaar 2.0 gedrag? Kun je in het openbaar meer vertellen over jouw organisatie en de manier waarop jouw organisatie werkt en zal gaan werken met Ambtenaar 2.0? Kun je mij toeleiden naar de voorbeelden die je bedoelt van 'minder overleg, meer efficiëntie en effectiviteit'?

Ik denk dat ik als geen ander jou kan bevestigen dat plezier in je werk en betrokkenheid bij grotere verbanden (al is die betrokkenheid alleen maar in jezelf) zelfs een enorme drang geeft om te overleven.

Ik ben benieuwd naar je antwoord op mijn vragen. Je kunt mij ook per e-mail antwoorden, wanneer sommige zaken bij jullie 'bedrijfsgeheim' zouden horen.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden