Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De broedplaats.

 

Peter Camp is organisatieadviseur en managementdocent. Hij schrijft over de broedfactor, de metafoor van een hoopje as. Het vuur lijkt gedoofd, maar als je blaast, blijkt er toch nog leven in te zitten. Dan krijg je er zin in om je  te bemoeien met processen  en voor je het weet slaat de vlam in de pan. Dat zijn de broedplaatsen voor nieuwe ideeën binnen organisaties.

Wij kennen allemaal zulke broedplaatsen. Aan de koffietafel wordt geklaagd en gekankerd, maar er ontstaan ook goede  ideeën. Tijdens themadagen en workshops ontstaan de mooiste ideeën om de organisatie te stroomlijnen, om de essentie van het politieberoep nieuw leven in te blazen of om het monster van de bureaucratie te bevechten.

Maar, zoals Peter Camp ook in dat bewuste artikel schreef, worden onze ideeën geïnstitutionaliseerd, er worden kaders aangebracht. Werkgroepen worden gevormd en er wordt eindeloos overlegd en vergaderd over de toe te passen strategieën. Mensen moeten hun uren verantwoorden. Er moeten rapporten worden geschreven, implementeren kan nu eenmaal niet zonder een papieren tijger. Daardoor verdwijnt de spontaniteit van de ideeën, in feite worden ze in de kiem gesmoord. Collega's raken gefrustreerd, want zij willen immers met de nieuwe voorstellen aan de slag, ze willen graag inhoudelijk bezig zijn en niet met allerlei bureaucratische regeltjes.

Mijn broedplaats is het nieuw gevormde regionale beslaghuis, als voorloper van een centraal beslaghuis in de organisatie van de Nationale Politie. Daar broed  ik, samen met drie andere collega's, prachtige  ideeën die iets opleveren en waaraan wij plezier beleven.

Vanaf het moment dat leidinggevenden van buitenaf gingen opleggen hoe het proces diende te lopen, ging het mis. De belangstelling voor onze ideeën en ons werk verdween. Toen wij echter het heft opnieuw in eigen hand namen en dat wat wij bedachten, zelf gingen uitvoeren, volgden vanzelf positieve ontwikkelingen. Wij kregen weer plezier in het werk en konden verder gaan met broeden.

Peter Camp verwoordde dit initiatief voortreffelijk door te stellen dat het een stuk leuker wordt wanneer je ergens verantwoordelijkheid voor neemt.

Doe het maar eens en je zult het zelf ervaren.

 

Voor meer informatie over Peter Camp verwijs ik naar de broedfactor

 

Jacques

www.deblauwediender.nl

 

Weergaven: 190

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden