Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

College 5. Van klachten kun je leren. Een organisatie omvormen voor een echt maatschappelijk verschil.

College 5

VAN KLACHTEN KUN JE LEREN 

Arre Zuurmond, Gemeentelijke Ombudsman voor de regio Amsterdam vraagt zich in het vijfde deel van de online collegereeks Waar is de overheidsmanager van? af waarom het aantal klachten over overheidsorganisaties per jaar niet daalt terwijl 95% van alle aanbevelingen wordt opgevolgd.

Gewapend met twee theorieën over bureaucratisch disfunctioneren gaat Zuurmond op onderzoek uit. Hij adviseert overheidsorganisatie die daadwerkelijk effectief te werk willen gaan alles tegelijkertijd te doen. Zowel kleine incidenten oplossen als structurele problemen. En ook raadt hij aan kleine radicale experimenten op te pakken. Durf L.O.L. te maken in je organisatie: luisteren, oplossen en leren. Pas dan gaat jouw organisatie echt beter presteren.

Het college van Zuurmond wordt voorafgegaan door Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht die zich bezighoudt met de toekomst. Lastig, want de toekomst is onvoorspelbaar. En toch moet hij als wetenschapper proberen die toekomst wetenschappelijk voorspelbaar te maken. Hajer vindt dat wij ons niet moeten richten op technologische gadgets als 3D-printers en robotisering, maar op het centraal stellen van de ‘stel dat’-vraag.

Andere colleges uit dezelfde reeks zijn die van Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het jaar. In haar college legt uit wat zij verstaat onder een voortreffelijke overheidsmanager. Aan de hand van een aantal manager tools geeft Jorritsma aan wat een goede overheidsmanager nodig heeft.

Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd innovatiecentrum AIR stelt in haar videocollege Nu of nooit meer relevant dat elke organisatie, elke beroepsgroep ingrijpend zal gaan wijzigen of zelfs zal verdwijnen als niet elke dag nagedacht wordt over wat de technologische innovaties voor consequenties zullen hebben voor hoe we ons werk moeten, kunnen en willen doen.

En Ad Verbrugge, filosoof en auteur van Staat van verwarring, het offer van liefde, staat stil bij de vraag ‘Gelooft u in wat doet?’. Een confronterende vraag, zeker als je het betrekt op iets groters als het publieke goed waar je voor werkt. Hij neemt ons mee in de zoektocht naar de wisselwerking en samenwerking tussen bestuurders en ambtenaren en de rol die politiek en ambtenarij hierin zouden moeten nemen. Het wordt tijd dat we gaan nadenken over een fundamenteel andere manier over wat we doen als overheid waarbij we geen moment het publieke en gemeenschappelijke belang uit het oog verliezen.


Bekijk het college. Log in op omooc »

Volgend college 23 mei

College 6. Botsen zonder ongelukken
Inhoud: omgaan met botsingen tussen rationaliteiten in de publieke sector.   
 

Roel in 't Veld is een Nederlands bestuurskundige, die kort staatssecretaris van onderwijs was. Van 1982 tot en met 1988 was hij directeur-generaal op het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. In 1989 richtte hij samen met Uri Rosenthal de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur op, en was tot 2004 decaan van de NSOB. Op dit moment is hij hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.

Albert Jan Kruiter heeft zijn hart al meer dan 20 jaar verpand aan de publieke zaak. Als docent en onderzoeker spant hij zich in voor gemeenten, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Hij is de oprichter van Instituut voor Publieke Waarden (IPW). IPW maakt hij zich hard voor een cultuur waarin ‘we the people’ het eigenaarschap over onze gezamenlijke problemen en oplossingen weer terugpakken.

Weergaven: 102

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden