Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

College 6. Botsen zonder ongelukken. Omgaan met botsingen tussen rationaliteiten in de publieke sector.

College 6

BOTSINGEN TUSSEN RATIONALITEITEN 

Albert Jan Kruiter en Roel in ’t Veld zijn de auteurs van het boek Hij begrijpt er dus helemaal niets van! over de omgang met botsende rationaliteiten in de publieke sector.
 
We moeten meer en beter samenwerken in het openbaar bestuur, maar zijn moeilijk vanzelf in staat om effectief, efficiënt en legitiem samen te werken. Voor ingewikkelde vraagstukken kunnen we alleen door samenwerking vanuit verschillenden invalshoeken een bevredigende oplossing vinden. Het is dus belangrijk het goede antwoord op de vraag te vinden hoe professionals beter kunnen samenwerken.
 
Daar zijn natuurlijk allerlei oplossingen en modellen voor bedacht. En ieder nieuw model, dan wel iedere nieuwe benadering heeft een eigen focus. Sommigen richten zich op begrotingssystematieken, andere op de uitvoering, weer andere op politiek-ambtelijke verhoudingen, maar de kern blijft hetzelfde: samenwerking is geen vanzelfsprekendheid in de publieke sector. En zonder samenwerking is de prestatie van de organisatie ondermaats. Kruiter en In ’t Veld gaan in het zesde deel van de collegereeks Waar is de overheidsmanager van? in op de botsingen tussen rationaliteiten die als verklaring dienen voor onvoldoende samenwerking. Eerst beschrijven ze de rationaliteiten, wat ze zijn en waar ze uit voortkomen. Daarna wordt de aard van de botsingen besproken waarna aanbevelingen worden gegeven over hoe hiermee om te gaan. Kern daarbij is dat botsingen niet uit de weg worden gegaan maar mogelijkheden worden gepresenteerd om ze productief te maken.
 
Het college van Kruiter en In ’t Veld wordt voorafgegaan door Arre Zuurmond, de Gemeentelijke Ombudsman voor de regio Amsterdam die zich afvraagt waarom het aantal klachten over overheidsorganisaties per jaar niet daalt terwijl 95% van alle aanbevelingen wordt opgevolgd.
 
Andere colleges uit dezelfde reeks worden gegeven door Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht die zich bezighoudt met de toekomst. Lastig, want de toekomst is onvoorspelbaar en Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het Jaar. In haar college legt uit wat zij verstaat onder een voortreffelijke overheidsmanager. Aan de hand van een aantal manager tools geeft Jorritsma aan wat een goede overheidsmanager nodig heeft.
 
Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd innovatiecentrum AIR stelt in haar college Nu of nooit meer relevant dat elke organisatie, elke beroepsgroep ingrijpend zal gaan wijzigen of zelfs zal verdwijnen als niet elke dag nagedacht wordt over wat de technologische innovaties voor consequenties zullen hebben voor hoe we ons werk moeten, kunnen en willen doen.
 
En Ad Verbrugge, filosoof en auteur van Staat van verwarring, het offer van liefde, staat stil bij de vraag ‘Gelooft u in wat doet?’. Een confronterende vraag, zeker als je het betrekt op iets groters als het publieke goed waar je voor werkt.

Bekijk het college. Log in op omooc »

Volgend college 30 mei

College 7. De handelingssnelheid bij de overheid kan zoveel hoger.
Inhoud: Hoe voorkom je achter de feiten aan te lopen als overheid?

Marloes Pomp is oprichter van meerdere start-ups. Voordat zij deze start-ups oprichtte was zij ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Pomp is bij de overheid weggegaan omdat zij de handelingssnelheid bij de overheid te laag vindt. Vanuit haar huidige functie werkt echter nog veel samen met de overheid. Zo heeft zij op dit moment een adviesbureau, een bedrijf rondom medezeggenschap, Rewear (Airbnb voor designkleding) en een sieradenlabel. LinkedIn Twitter

Weergaven: 68

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden