Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

College 8

De smeltende piramide 

In het laatste deel van de online videocollegereeks Waar is de overheidsmanager van? constateert Farid Tabarki, oprichter van Studio Zeitgeist en columnist bij het FD, dat we terecht zijn gekomen in een maatschappij van extremen. De hiërarchische piramide smelt en gaat op zijn kop, het midden wordt geherdefinieerd. We leven in een steeds transparantere wereld met vervagende grenzen en een economisch model dat aan het veranderen is. Alles gaat er zo anders uitzien, dat we onszelf moeten afvragen wat het betekent voor de samenleving. Er komt nu zoveel tegelijkertijd op ons af, loopt dit wel goed af? Welke rol pakt de overheidsmanager hierin? Is een overheidsorganisatie in staat al die verbindingen te organiseren?
  
Het college van Tabarki maakt deel uit van een achtdelige reeks. Eerdere colleges waren van:
  • Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het Jaar. In haar college legt uit wat zij verstaat onder een voortreffelijke overheidsmanager. Aan de hand van een aantal manager tools geeft Jorritsma aan wat een goede overheidsmanager nodig heeft.
  • Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd innovatiecentrum AIR. Zij stelt in haar college Nu of nooit meer relevant dat elke organisatie, elke beroepsgroep ingrijpend zal gaan wijzigen of zelfs zal verdwijnen als niet elke dag nagedacht wordt over wat de technologische innovaties voor consequenties zullen hebben voor hoe we ons werk moeten, kunnen en willen doen.
  • Ad Verbrugge, filosoof en auteur van Staat van verwarring, het offer van liefde, die stilstaat bij de vraag ‘Gelooft u in wat doet?’. Een confronterende vraag, zeker als je het betrekt op iets groters als het publieke goed waar je voor werkt.
  • Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht die zich bezighoudt met de toekomst. Lastig, want de toekomst is onvoorspelbaar.
  • Arre Zuurmond, de Gemeentelijke Ombudsman voor de regio Amsterdam. Zuurmond vraagt zich af waarom het aantal klachten over overheidsorganisaties per jaar niet daalt terwijl 95% van alle aanbevelingen wordt opgevolgd.
  • Albert Jan Kruiter en Roel in ’t Veld over over de omgang met botsende rationaliteiten in de publieke sector.
  • Marloes Pomp voormalig ambtenaar en nu oprichter van verschillende start-ups over de handelingssnelheid van de overheid. Deze ligt nu zo laag omdat de oude werkwijzen niet meer aansluiten bij de huidige snelle informatiestromen.

Bekijk het college. Log in op omooc »

Weergaven: 35

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden