Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Gisteren was ik bij het Innovatielab Dienstverlening 2020 van de Blommestein Groep in Kasteel Vanenburg in Putten. Er waren veel interessante mensen aanwezig, maar het inhoudelijke programma was iets te breed en miste focus. Desondanks een interessante middag/avond, maar dat is niet waar ik het over wil hebben.

Twee dingen vielen me namelijk op gisteren:

1. De term Het Nieuwe Werken is niet één keer gevallen. Behalve dan die ene keer dat ik deze zelfde constatering plenair deed. Dat vond ik opvallend omdat HNW hét modewoord van dit moment is en ik normaliter geen vijf meter kan lopen zonder de term tegen te komen.

Waar zou dat aan liggen?
  • Is Het Nieuwe Werken te zeer verbonden met de interne organisatie, terwijl deze bijeenkomst ging over dienstverlening en dus de externe processen van overheidsorganisaties? Dat zou raar zijn: innovatie in de externe dienstverlening is onmogelijk als niet ook intern vernieuwing en verandering plaatsvindt;
  • Is Het Nieuwe Werken meer van de werkvloer dan van het topmanagement aldaar aanwezig? Ik zou verwachten dat dankzij alle adviesbureaus die zich nu profileren als HNW-expert ook de top ondertussen wel geïnformeerd zou zijn. Of is HNW nog niet doorgedrongen in gemeenteland, zoals iemand opperde?
  • Wordt Het Nieuwe Werken meer geassocieerd met kenniswerkers en is dienstverlening meer iets uitvoerends? Ik zie dat verschil niet. Ook in dienstverlening is behoefte aan nieuwe werkwijzen, zijn er nieuwe mogelijkheden en is behoefte aan nieuwe leiderschap en eigen verantwoordelijkheid.
Kortom, ik weet het niet. Iemand anders ideeën?

2. Het tweede wat me (weer eens) opviel, was hoe snel ambtenaren belemmeringen zien om als medewerker of als organisatie te veranderen en vernieuwen.

Het doel van de bijeenkomst was om een kruisbestuiving te krijgen, waarbij overheidsmanagers konden leren van goede voorbeelden uit het bedrijfsleven, zoals Rabobank of Jumbo. Zelf zat ik in een workshop van Jan Willem Sieburgh, zakelijk directeur van het Rijksmuseum. Hij had een inspirerend verhaal met veel voorbeelden van nieuwe aanpakken die volgens mij makkelijk te vertalen zouden zijn naar overheidsorganisaties:
  • verrassende samenwerkingsverbanden met andere organisaties om nieuwe producten te verzinnen of doelgroepen te bereiken;
  • specifieke doelgroepen uitkiezen om gericht te benaderen en te activeren;
  • niet iedereen naar het Rijksmuseum laten komen, maar ook het museum daarheen brengen waar de mensen al zijn, online en offline;
  • sterk gericht op visualiseren, prikkelen, betrokkenheid en interesse kweken, etc.;
  • samenwerking met collega-organisaties om efficiënter te werken.
De aanwezigen waren enthousiast over de ideeën en wat het losmaakte, maar zagen toch ook wel erg veel belemmeringen: "Daar is onze organisatie niet toe in staat", "De politiek geeft daar de ruimte niet voor", "Ons management heeft die competenties niet", "Wet- en regelgeving staan het niet toe", "De overheid is heel anders en moet zich op iedereen richten", etc. Ofwel: we willen wel, maar kunnen er niks aan doen. Iedereen kan weer achterover leunen.

Terwijl er genoeg voorbeelden zijn waar het wel kan en gebeurt. Dat zie je alleen al hier op Ambtenaar 2.0 en de ervaringen die hier langskomen, maar ook elders. Wat het verhaal van Sieburgh mij duidelijk maakte was dat er twee voorwaarden zijn voor zo'n aanpak: creativiteit en durf. Mijn oproep in Putten was dan ook:
  • Ga op zoek naar creatieve oplossingen, binnen je organisatie (elke organisatie heeft ze!) of daarbuiten (betrek studenten, maak nieuwe combinaties, etc.);
  • Durf te experimenteren en laat zien dat je bezig bent met vernieuwing en je inzet voor betere dienstverlening. Hoe? Pak de werkprincipes er nog even bij.
Dat is het soort leiderschap dat we nodig hebben. En dat zou ik verwachten van zo'n zaal met topmanagers en bestuurders.


Weergaven: 28

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Hans Damen op 8 Oktober 2010 op 15.33
@ Davied. Helemaal mee eens. Beter goed gejat dan slecht gedacht is al geen foute basisgedachte. Maar het gaat verder. Binnen Defensie doe ik nogal eens wat in de logistiek. Da's een vak wat ooit door het leger uitgevonden is, maar waar we links en rechts ingehaald zijn door de burgermaatschappij. De afgelopen 3, 4 jaar zijn we weer druk bezig om de contacten te herstellen, vernieuwen, danwel nieuwe contacten aan te gaan en te leren van onze omgeving. En af en toe hebben wij ook nog wel eens een leuke les. Creativiteit en durf. Naast buzzwords zou het de inzet van de komende 10 jaar moeten zijn.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden