Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De bedrijfsvoering van een zzp-er, leverancier aan de overheid

Op Prinsjesdag deze blog publiceren, leek mij in de huidige stand van zaken eerder een daad vanuit een zucht naar structuur dan een daad van wanhoop en verzet.

De toepassing van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties in de praktijk, levert in mijn beleving in de bedrijfsvoering verontrustende resultaten op: instellingen van de overheid die de wet in het leven heeft geroepen, onttrekken zich aan de wet door de standaard overeenkomsten van opdracht van de belastingdienst niet te ondertekenen. Feit is dat de overeenkomsten van opdracht niet ondertekend hoeven te worden, maar wanneer de zzp-er zich inspant om te voldoen aan de wet, is het in mijn beleving een vreemde figuur van de overheid wanneer die zelf zich niet houdt aan de voorschriften van de wetgever: heb je zelf geen zzp-contracten, gebruik dan de standaardcontracten van de belastingdienst. Zie hiervoor de website van de VNG: “Door gebruik te maken van een door de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomst, heeft u vooraf zekerheid over de arbeidsrelatie tussen u en de opdrachtnemer, waardoor geen loonheffingen ingehouden en/of afgedragen hoeven te worden.”

Sinds de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en voordat de wet van kracht werd in 2016 stuur ik mijn opdrachtgevers bewerkte standaardcontracten toe van de belastingdienst: Overeenkomsten van Opdracht. Daarbij doe ik het verzoek aan de opdrachtgever na te gaan of het contract nog een nadere aanpassing nodig heeft in zijn of haar ogen. Het is dan bijzonder dat ik van niet overheidsopdrachtgevers de overeenkomsten ondertekend terugkrijg, maar dat instellingen van de overheid de overeenkomst niet ondertekenen bijvoorbeeld “in afwachting van het contract van de VNG”. Dit voelt niet goed. Ondertussen wordt de spoeling dunner (mogelijk als gevolg van angst bij opdrachtgevers vanwege onzekerheden en onderlinge beïnvloeding) en kan ik de signalen bevestigen waarvan de media inmiddels bol staan. 

Als ik dan zie dat zzp-ers die opdrachten aannemen van grote organisaties en ook aan de overheid leveren en die zzp-ers bij bosjes wegzetten “in de markt”, geen enkel probleem ondervinden als het gaat om hun zzp-status, voelt dat aan als beklemmend en onrechtvaardig. Wanneer de overheid verhardt in deze opstelling, mag deze blog opgevat worden als mijn open sollicitatie: ik heb mijn sporen verdiend door prestaties te leveren die gedurende de rit bijzonder op prijs werden gesteld. Wanneer zzp-ers op deze manier op grote schaal uit hun kracht worden gehaald, hanteert de overheid de middelmaat als norm.

De wet DBA: wet Discriminatoire Beoordeling Arbeidsrelaties. Een wet die ruimte geeft te discrimineren. Vandaag leggen we ons oor te luisteren. Wat vindt de Koning ervan?

Weergaven: 180

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden