Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De ´cloud´ inzetten in overheidsorganisaties...

Naar aanleiding van een artikel in de Computable (wederom) getriggerd door Google Apps. zie hier voor het artikel. de_pure_vorm_van_het_nw_werken.pdf.

Wat mij nu bezighoudt is dat ik meteen geloof dat dit per direct inzetbaar is voor relatief kleinschalige project en adviesbureau´s en dergelijke, maar bij de inzet van bijvoorbeeld Google Apps in overheidsorganisaties zie ik toch wel een paar uitdagingen. Ik ben dan ook naarstig op zoek naar antwoorden hierin en hoop deze ook te vinden op A20 uiteraard!

Hoe zit het met de integratie cq koppeling van bijvoorbeeld documenten in relatie tot zoiets als (digitaal) zaakgericht werken of andere essentiële zgn. backoffice systemen die in de eigen lokale omgeving draaien. Het gaat dan om samenwerking, interactie en ook waarschijnlijk koppeling tussen lokaal en cloud... Zijn er best practices en business cases hieromtrent in overheidsland. Zo ja, dan ben ik zeer benieuwd naar deze ervaringen.

Vanwaar de interesse? Als ICT-er bij de provincie Groningen zijn we druk doende met nadenken over hoe we in de toekomst onze dienstverlening zien, mede gezien alle bezuinigingen die er aan zitten te komen. Hoe doe ik kortom 'Meer voor Minder', het is niet voor niks de naam van ons meerjaren informatieplan :-)

Voor dat toekomstbeeld zijn uiteraard vele varianten met eigen uitersten bij voor te stellen. Een absolute eye-opener in deze is zonder meer het boek 'FruITion' van Chris Potts. Verplichte kost voor een ICT-manager om ook eens totaal 'andersom te denken'. Het boek geeft een prachtige andere kijk op een IT-afdeling.

Help me out here please :-)
Weergaven: 84

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Tom Verhoeve op 30 Juni 2010 op 11.08
Kom toevallig nog een interessant en relevant artikel tegen: http://cio.nl/nieuws/24524/waarom-u-geen-cloud-strategie-nodig-heef...
Reactie van Tom Verhoeve op 30 Juni 2010 op 10.10
Dag Bas, ik ben de collega waar Mike op doelde :)

Om met de eerste vraag te beginnen: bij mijn weten zijn er (nog) geen best practices in overheidsland, waarbij de back-office naar de cloud is overgegaan. Simpelweg omdat 'the cloud' pas net een hot issue is geworden, overheden en bedrijven investeringen hebben gedaan en doen in de bekende legacysystemen en die investeringen niet meteen overboord willen gooien. Er is geen groene weide situatie, en dus kost zoiets tijd. Van best practices kan daarom geen sprake zijn.

Uiteraard wel op onderdelen, kleine projecten die de mogelijkheid hebben om uit te groeien. Daar zullen diverse leveranciers voorbeelden van hebben.

Wat ik wel zie, is dat op het gebied van architectuur steeds meer gekeken wordt naar services ipv lokaal of cloud (waaronder de rijksoverheid). Welke services (modules) wil je inzetten om bepaalde informatiestromen te optimaliseren? Dan kan een combinatie van een cloudoplossing en een lokale oplossing helemaal niet verkeerd zijn. Allerlei overwegingen/randvoorwaarden spelen daarbij een rol. Denk aan Open Source Software, open standaarden, koppelvlakken, informatiebeveiliging, gebruiksgemak en flexibiliteit.

Jullie eigen uitgangspunten zijn hierbij leidend, niet de best practise van een ander. De huidige stand van de techniek stelt je absoluut in staat om meer met minder te doen, en dus goedkoper uit te zijn.

Afgelopen april heb ik de ICT managers in de regio Twente mogen meenemen in deze discussie. De ondersteunende presentatie is hier terug te vinden. En, net zoals alle mensen die hebben gereageerd, kom ik graag een keer langs (mag ook virtueel) om hierover verder te praten.
Reactie van Jeroen de Miranda op 25 Juni 2010 op 18.37
Bas, dit artikel geeft een interessante invalshoek. Enterprise 2.0 platforms worden steeds meer de basis voor de ICT architectuur: 'Enterprise Apps are Moving to Enterprise 2.0 Platforms'.
Reactie van Jorn Bijnsdorp op 25 Juni 2010 op 17.06
Een voorbeeld dat wellicht inspireert is nietOK.nl. Onderscheidend door de back-office in Google Apps. Lees hier meer.

De Google Apps API ontsluit On-Premise systemen in o.a. Gmail middels zgn. Contextual Gadgets. En Cordys (voorheen Baan) richt zich op Proces Software obv Google Apps. Ze waren in San Franciso op de wereldwijde Google I/O conferentie en gisteren nog in Houten bij de Google I/O comes to you die e-office organiseerde.
Reactie van Hedzer van Dijk op 24 Juni 2010 op 10.19
Ik raad je aan met Xander Coolen van Vintd contact op te nemen. Het bedrijf heeft als doelstelling de inzet van Google producten in de non-profit sector.
Reactie van leendert maarleveld op 24 Juni 2010 op 10.15
even een korte reactie van de geheel niet technische hoek. Soms is het leven simpeler dan je denkt. Ik probeerde de afgelopen week zo'n app. Dan blijkt dat er bij de gewoon een e-mail binnen komt. Ik heb het even getest en kreef keurig een mailtje van de medewerker die antwoordde dat als het geen proef was geweest, de mail gewoon was ingeboekt en digitaal naar de juiste medewerker zou zijn gezonden voor antwoord.
De vraag is dus: hoe handel je de stroom e-mails een beetje slim af. Daar hebben we hier gedachten over en invoering is gepland kort na de zomer. De aanleiding was ook simpel: we bleken dat niet goed voor elkaar te hebben ,in tegenstelling tot bijv. het telefoonverkeer.
Het voert hier denk ik te ver daar verder op in te gaan, maar ook hier geldt: hou het simpel en begin niet met technische oplossingen. Bel me desgewenst als je meer wilt wilt weten.

Leendert Maarleveld, secr. Smallingerland
Reactie van Mike van Holsteijn op 24 Juni 2010 op 9.51
Ha Bas,
leuk je hier digitaal aan te treffen met jouw interessante vraagstuk!
Ik zal dit eens voor je navragen bij mijn collega's (met name het ICT vraagstuk). Zoals je weet benader ik het vraagstuk 'meer met minder' vooral met een goede analyse van de kennis die je als afdeling/organisatie moet blijven beheersen. Bij een aantal overheidsorganisaties zijn wij nu druk bezig om de -/- 25 % doelstelling te vertalen naar wat er dan op de afdeling nog minimaal gedaan moet worden.

Ik vertel je graag meer. Laat maar weten!

groet,
Mike

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden