Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Ik ben nu binnen Buitenlandse Zaken bijna drie maanden actief op Yammer. Een van de mooie dingen van dit netwerk is dat iedereen kan meediscussiëren en dat het er niet toe doet wie je bent, wat je functie is, en hoeveel er op je salarisstrook staat.

De vraag is of dat ook doorwerkt in de formele verhoudingen binnen de organisatie. Wie heeft daar ervaringen mee? Wie kan daar wat over zeggen?


Weergaven: 30

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Chris van Dongen op 1 Juli 2010 op 14.34
Wie je bent, wat je functie is en hoeveel er op je salarisstrook staat en de 'formele verhoudingen binnen de organisatie' zijn wat Jacques Wallage in het rapport 'Vertrouwen op Democratie' (http://www.rob-rfv.nl/default.aspx?skin=Rob&inc=detail&id=1...) de 'verticale wereld' noemt. Het netwerk Yammer is een kenmerk van hoe de 'horizontale wereld' vandaag de dag in elkaar zit.
Ogenschijnlijk werken we in organisaties met formele verhoudingen (wanneer je door een politieke bril naar de cultuur in de eigen organisatie kijkt). De werkelijkheid is anders. Een goed voorbeeld kan gevonden worden in de tweets tussen Maxime Verhagen en Ramon1974 (blz. 66 Ambtenaar 2.0 beta).
Onder invloed van de technologie van vandaag de dag is de afstand tussen mensen steeds korter. Een 'formele verhouding' is daarom niks anders dan de illusie van een zekere afstand. Eigenlijk is die er niet. Zo kan je formeel in een heel hierarchische organisatie werken, maar als je kijkt hoe de communicatielijnen lopen is het in theorie mogelijk dat de werknemer 'onderin' de organisatie het meeste contact heeft met de Algemeen Directeur.

Een kort en naar ik hoop helder antwoord

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden