Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Een incidentje leidde in 1998 tot wat in de wandeling de 'Oekaze Kok' is gaan heten, officieel de Aanwijzing externe contacten rijksambtenaren. Wat er echt in de regeling staat is minder relevant dan wat er over gezegd wordt in de wandelgangen van de ministeries: "ambtenaren mogen niet met Kamerleden praten". Ook niet met journalisten. De spreker trekt dan een bezorgd gezicht. Laat het uit je hoofd. Wil je hier morgen ook nog werken? Alleen de term "oekaze" zegt al genoeg.

De werkelijkheid is rijker dan deze ambtelijke stadsmythe. Er zijn en waren altijd al allerlei formele en minder formele vormen van overleg tussen Kamerleden en ambtenaren. Ook de andere kant spreekt voor zich. Als iemand het niet met een standpunt van zijn baas eens is, dan is het handig om met zo'n meningsverschil zorgvuldig om te gaan. In een context waar we 'het primaat van de politiek' dienen is dat niet anders. Je hoeft niet hoogsensitief te zijn om dat te bedenken.

Vorig jaar vertelde minister Cramer al aan De Volkskrant dat ambtenaren moeten kunnen meepraten op internetfora. Deze zomer verscheen op het Communicatieplein een verstandig stuk over wat een ambtenaar mag en niet mag op het internet. En nu heeft Rutte gisteren bij de begrotingsbehandeling gezegd: ''Ik ben voor een ontspannen contact tussen ambtenaren en de Tweede Kamer''.
Wat Rutte allemaal nog meer zei kan goed geïnterpreteerd worden als een herbevestiging van de oekaze Kok. Alleen het Kamerlid, en niet de ambtenaar, mag het initiatief nemen, vindt Rutte. De minister moet er van weten. Is er eigenlijk wel nieuws, of heeft het ANP zich vergist?

Het nieuws is vooral de term 'ontspannen'. Rutte doet een oproep tegen de ambtelijke neiging tot risicomijdend gedrag. Doe gewóón. Dóé gewoon. Een ambtenaar die een Kamerlid wil speken kan zich altijd al presenteren als burger die ook op een ministerie werkt. Het Kamerlid kan zo'n burger natuurlijk ook op zijn werk bellen. Laten we met ieders mogelijke lange tenen zorgvuldig omgaan en, ontspannen, vooral de samenleving voorop stellen.

Weergaven: 2300

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden