Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De Waard: decentraliseren tot op het individu

Afgelopen maandag waren mijn collega Bart Beukers en ik op bezoek bij  werkorganisatie De Waard voor een sessie kennis brengen en halen. De Waard verbouwt de drie gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland tot een nieuwe gemeente: "De Molenwaard". Daarbij gaat de werkorganisatie dwars tegen de stroom in, want in plaats van te herindelen door te centraliseren wordt er tot op het individuele niveau gedecentraliseerd.

Naar mijn mening omarmt De Waard Het Nieuwe Werken (HNW). Dit doet het door een tweetal ambitieuze doelen na te streven. Na afschaffing van de vaste werkplek ziet De Molenwaard op haar toekomstige geboortedag (1 januari 2013) er als volgt uit:

 

Doel 1: Er zijn geen balies meer,

Doel 2: Medewerkers werken zonder restricties met de hard- en software van hun keuze,

 

Geen balies? Simpel. Per afdeling worden alle huidige werkzaamheden in kaart gebracht. Vervolgens wordt er gekeken wat de afdeling nu wettelijk MOET doen. Rondom deze kern worden andere taken naar orde van belang geplaatst. Stelregel daarbij is dat wegstrepen een deugd is. Burgers kunnen bepaalde taken prima zelf oppakken, terwijl de gemeente een meer adviserende rol op zich neemt. De slanke, LEAN kern die per afdeling overblijft wordt vertaald naar het digitale domein (e-formulieren), waarbij zoveel mogelijk leentjebuur wordt gespeeld bij collega- gemeenten. Zo heeft De Waard de best gejat prijs 2011 van KING gewonnen door e-formulieren over te nemen (zie: http://bit.ly/GGFnjR). Voor de taken die zich (nog) niet laten vertalen naar een e-formulier (zoals bepaalde aanvragen en vergunningen) kan de burger een afspraak maken. De ambtenaar in kwestie maakt   in dergelijke gevallen een huisbezoek.

 

Werken met de hard- en software naar keuze van de ambtenaar doet me denken aan de gevarieerdheid van politieauto's in Spanje, waar budgetten meer vrijelijk besteed mogen worden. De Waard zet haar hard- en software beleid enerzijds in om medewerkers te verleiden, immers een iPad is immers begeerlijk tot en met. Anderzijds gunt De Waard haar medewerkers Vertrouwen: als de wettelijke taken en de daarbij horende documenten volgens standaarden worden gemaakt en bewaard dan is het De Waard verder een zorg welke programma's en devices apparaten de medewerkers gebruiken. De afdeling IT is daarbij adviserend en gaat er vanuit dat mensen zelf graag hun werk goed doen en daarbij prima in staat zijn zelf de juiste instrumenten te kiezen. Bijkomende IT-problemen worden grotendeels door de medewerkers zelf opgelost. Doordat IT als adviseur en vangnet fungeert worden medewerkers techsavvy, volwassen dus.

 

Door ambitieuze doelen te stellen en andersdenken werkt De Waard aan een nieuwe organisatie. Het andersdenken wordt ook toegepast op een onderwerp als rijbewijzen en identiteitsbewijzen. Zo wordt er gekeken of deze via de post verstuurd kunnen worden. De bancaire wereld (die al jaren bankpassen via de post verstuurd) geldt hierbij als een inspiratiebron. Dit is er een die zeker niet te beroerd is om kennis te delen. Net als in de andere vernieuwingen van De Waard geldt ook hier: niet denken in onmogelijkheden!

 

Er moet nog wel wat gebeuren hoor. Ter ondersteuning van "Geen balies" zijn de communicatiekanalen waarmee de burger de gemeente kan bereiken (en andersom!) nog niet optimaal. Zo is Twitter vooralsnog vooral een zender (@De_Waard) en worden er vooralsnog slechts verkennende stappen op Facebook gemaakt. En natuurlijk heb je niet direct de hele ambtenarij mee (cultuur!), echter een open cultuur, krachtige vlaggendragers als de algemeen directeur (@JanCvanGinkel) en een positief zelfbeeld (perceptie van De Waard bij andere gemeenten is zeer positief) bouwen helpen enorm.

 

Door een voorbeeld als De Waard lijkt het er op dat gemeenten weer 'van deze wereld' worden. Broodnodig ook, want de burgermaatschappij en de commercie hebben zich de afgelopen tijd zo snel ontwikkelt dat de kloof tussen dezen en de overheid is gegroeid. Social Media is een uiting van deze ontwikkeling waarin mensen meer en meer gaan participeren, samenwerken en beïnvloeden. Ik wil afsluiten met de woorden van Alec Ross, de innovatie- adviseur van Hillary Clinton: "[social media is] a massive shift in geo-political power" (http://tnw.co/GGRGil). De Waard begrijpt dat het moet aansluiten bij deze nieuwe wereld.

 

Tegen andere gemeenten zou ik zeggen: “Maak eens een afspraak met De Waard.”.

(of neem contact met me op, via: dennis@eigendraadsadvies.nl of andere wegen)

Weergaven: 736

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Ad Gerrits op 28 Maart 2012 op 18.24

Los van het feit wat er uiteindelijk allemaal wel en niet gerealiseerd gaat worden voor 2013 vind ik de vernieuwende manier van denken alleen al een dik compliment waard. Go go go De Waard! 

Reactie van Dennis Ringersma op 26 Maart 2012 op 15.15

Naast een reactie via IM een reactie via deze weg. Ik/mijn collega gaat aanwezig zijn op de BYOD dag. We kennen twee goede voorbeelden uit de (semi-) overheid wereld betreft BYOD. Daarnaast ga ik binnenkort op bezoek bij het nieuwe Rabobank kantoor in Utrecht. Ga ik zeker weten gave dingen zien!

Reactie van Davied op 26 Maart 2012 op 14.03

Gezien jullie ervaringen is het misschien ook leuk om mee te doen met de BYOD-dag. Die wordt nu georganiseerd in deze groep.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden