Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Design als innovatiemotor van de overheid

Hoe kan de overheid design thinking optimaal benutten, zodat we mensen binnen én buiten de overheid optimaal in staat stellen om te innoveren? Design gaat namelijk niet alleen over hoe mooi een product eruit ziet, maar vooral ook over het ontwikkelen van hoogwaardige en gebruiksvriendelijke producten en diensten. En juist daar heeft de overheid behoefte aan. Design is eigenlijk een strategische manier om innovatie te bevorderen waarbij de gebruiker centraal staat. In Engeland wordt design thinking al volop ingezet.

De ambitie is torenhoog. Als designers werken we dagelijks om het leven van mensen beter te maken, en om miljarden te besparen. – Ben Terrett (UK Government)


Het design proces is voor het ontwerpen van verpakkingen in principe hetzelfde als voor diensten en beleidsvorming:
1 Onderzoek de behoeften van gebruikers
2 Visualiseer oplossingen
3 Maak een prototype en verbeter deze


Deze methode kan de overheid ook inzetten bij het oplossen van complexe problemen. Hiervoor moeten nieuwe vormen van op design gerichte innovatie worden onderzocht en getest. Tijdens Agri meets Design 2013 is hier een start mee gemaakt door het creëren van een platform waarbij de agrowereld kennis maakte met design. Duidelijk werd hoe waardevol de inbreng van designers is bij innovatievraagstukken in de voedselketen en op de boerderij. Ook vanuit het oogpunt van beleid heeft de wereld van design veel te bieden.

"De beslissingen die wij hier iedere dag maken hebben een enorme impact op hoe eindgebruikers dat beleid ervaren, aldus Roald Lapperre, plv. directeur-generaal Agro (Ministerie van Economische Zaken). Design thinking biedt waardevolle principes en methoden voor het ontwerpproces om uiteindelijk de gebruikerservaring te verbeteren."


Na de succesvolle eerste editie is op 12 maart de kickoff van Agri meets Design 2014. Designers gaan komend jaar onder de noemer Design for Policy aan de slag met vijf ontwerpopgaven: verdienmodellen, gewasbescherming, groen onderwijs, duurzame veehouderij en biomimicry. Deze vraagstukken doorlopen allemaal hun eigen design cyclus, waarbij we gebruikmaken van het creatieve talent in Nederland.

Uitnodiging 12 maart
Op 12 maart start om 12.00 uur award-winning design thinker Peter Smart. Hij vertelt aan de hand van voorbeelden wat design thinking is. Het projectteam van Agri meets Design toont de hoogtepunten van 2013 en presenteert de plannen voor 2014. In break out groepen wordt daarna onder begeleiding van design thinkers gewerkt aan verschillende ontwerpvraagstukken (van 13:45 tot 15:45 uur).

Om 16.00 uur sluit Peter Smart af met een reflectie op Design for Policy. Wat kan de overheid leren van Design Thinking? Hij gaat daarover in gesprek met Roald Lapperre (plv DG Agro, ministerie EZ), Elies Lemkes (directeur ZLTO) en Loet Visschers (clusterdirecteur, provincie Noord Brabant).

Datum: 12 maart 2014
Tijd: 12-17 uur
Locatie: Ministerie van Economische Zaken, Veegeszaal
Wil je erbij zijn, reserveer hier je stoel!

Hashtags: #AgmD #DesignForPolicy

Bron: Design Council

DesignForPolicy

Weergaven: 98

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden