Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Op iBestuur staan 3 blogs van mij over beroepsverboden. Ze vormen een drieluik. Het eerste blog is ook hier op Ambtenaar2.0 te vinden. Ik wilde jullie de drieluik niet onthouden en daarom plaats ik de links naar de drie blogs hier.

Hoe denk jij over meningsuiting voor docenten of lidmaatschap van een politieke partij van een ambtenaar?

Laat je reactie hier of bij iBestuur achter. Je mag natuurlijk ook rechtstreeks naar me mailen via info@ixpressie.nl. Ik ben heel benieuwd.

Deel 1: Terug naar beroepsverboden?
‘Schaf artikel 125a Ambtenarenwet af’, zei Paapst. Hij vindt dat de grondrechten van de ambtenaar bij normalisatie voldoende geregeld zijn wanneer hetzelfde rechtsstelsel geldt als nu voor werknemers.

Nee, juridisch is het niet wenselijk en mogelijk want artikel 125a Ambtenarenwet (AW) is onmisbaar voor de ambtenaar of de werknemer in overheidsdienst. Zeker in een tijd waarin volksvertegenwoordigers oproepen tot wetgeving om lidmaatschap van politieke partijen voor ambtenaren te verbieden en burgers openheid (geen lobby in achterkamertjes) vragen.

Deel 2: Vrije meningsuiting voor docenten
Ik refereerde in mijn vorige blog aan een mogelijke terugkeer van het beroepsverbod bij het afschaffen van artikel 125a Ambtenarenwet. Voor sommige functionarissen lijkt het alsof het beroepsverbod nooit is weggeweest. Daarom deel twee in een drieluik over ‘beroepsverboden’.

Een docent heeft recht op vrije meningsuiting. Voorwaarde is dat hij tijdens het lesgeven en op de werkvloer geen formeel wettelijk voorschrift overtreedt. Hij mag de goede vervulling van zijn functie of het goede functionering van de school of vakgroep niet in ontoelaatbare mate aantasten. Opvallend aan deze jurisprudentie is dat het voornamelijk docenten maatschappijleer betreft. Voorlopig houd ik het op toeval.

Deel 3: Neutrale ambtenaar in een wereld 2.0
Het lidmaatschap van een politieke partij leidde tot de jaren 80 tot afwijzing van aanstelling of bevordering, of ontslag. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat dit niet meer voorkomt. Toch ontslaan overheidswerkgevers ambtenaren en roepen politici op tot neutraliteit van ambtenaren.

Nu is slechts 3 procent van de bevolking partijlid. Ambtenaren zijn tien keer vaker dan andere Nederlanders partijlid en volgens BinnenlandsBestuur is eenderde van alle ambtenaren partijlid. In de ambtelijke top lopen de schattingen op tot honderd procent. Onderzoeker Baakman zegt dat de politieke kleur doorslaggevend is bij benoemingen.

Weergaven: 233

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden