Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

DUO: “Als wij niet alsnog winnen, dan Groningen maar”

De verkiezing Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar kent naast winnaars ook runners-up. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bijvoorbeeld, die in 2011 de poedelprijs won. Dat is een prijs die je organisatie ook echt wat oplevert: DUO kreeg een workshop 2.0 aangeboden. Henk Bakker, initiatiefnemer van de deelname van DUO aan de verkiezingen in 2011:

 

“We deden mee omdat we de 2.0-ontwikkelingen heel belangrijk vinden voor overheidsorganisaties. De overheid moet slimmer gaan werken, en klanten naar binnen halen. DUO werkt bijvoorbeeld voor studenten, dat is een doelgroep waar veel te halen valt.

Daarom besloten we mee te doen aan de verkiezingen. In het rapport dat we vervolgens van de jury terugkregen stonden wel verbeterpunten, maar dat we de poedelprijs kregen was toch een verrassing.

 

Een leuke verrassing wel te verstaan, want de prijs die we wonnen was een workshop 2.0. Dat is een groot succes geworden. We hebben intern eerst gevraagd waar de medewerkers de meeste belangstelling voor hadden, en op basis daarvan hebben we de dag ingevuld. Ook is er een onderzoekje gedaan naar HNWbij DUO: daar kwam uit dat we de technische zaken goed hadden geregeld, maar dat de cultuurkant en de aansturing nog aandacht nodig hebben.

In totaal hebben er circa 50 mensen meegedaan met de workshop. Op de dag zelf was er al veel levendige discussie, en die is sindsdien eigenlijk niet meer gestopt.

 

 

Sinds februari 2011 is ook al veel veranderd. Door de verhuizing van DUO is flexwerken geïntroduceerd. Ook zijn we begonnen met vernieuwingsprogramma’s rond klantcontact. We hebben bijvoorbeeld studenten aangenomen als uitzendkracht en ze zo actief betrokken bij het verbeteren van onze website. En we hebben een prijsvraag uitgeschreven voor het doorontwikkelen van onze DUO-App, zodat studenten binnenkort mobiel wijzigingen kunnen doorgeven.”

 

Tot slot hebben we ook DUO gevraagd wie er dit jaar kanshebber zijn de titel te winnen. Henk noemde er twee: de gemeente Groningen vanwege hun vernieuwingsprojecten met sociale media en webcare; de Dienst Regelingen (EL&I) is een aansprekend voorbeeld door hun interactieve dienstverlening. En DUO zelf niet te vergeten: sinds de verkiezingen van 2011 zijn er grote stappen gezet en is de organisatie al op weg naar 3.0. DUO zelf gaat dit jaar in ieder geval weer meedoen.

Weergaven: 247

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden