Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Storify helpt bij het destilleren van een verhaal uit de enorme hoeveelheid real-time informatie die via sociale media tot ons komt. Persoonlijk vind ik het ontzettend leuk om te doen. Niet dat ik het heel vaak gebruik, maar als er een goede aanleiding is en ik de tijd heb/neem? Ooit zat ik een hele avond en een deel van de dag aan #FE11 Een fake event op 1 april 2011. Het was een feest om er online bij te zijn en een feest om de Storify te maken. Uiteindelijk kreeg ik 11.546 bezoekers en er komen er nog bij. Want wat wij die dag meemaakten.. Lees het verhaal maar eens.

Een Storify kun je van alles maken. Het lekkerste is echter indien er voldoende openbare tweets, nieuwsberichten en foto's beschikbaar zijn. Ik was gisteren op de Ambtenaren 2.0-dag en zette mij al in de trein aan het verhaal. Dat is vrij simpel. Ik heb natuurlijk al een account, maar dat maak je via storify.com zo aan, onder andere met je Twitter- of Facebook-account.

Vervolgens maak je een Story aan, je geeft em een titel en een korte omschrijving, en je kunt aan de slag. Ik noemde mijn verhaal, laten we het nederlands houden, Ambtenaar 2.0-dag 2013, schreef een korte omschrijving en publish. Daarna kon ik echt van start. En na elke keer dat ik het verhaal op had geslagen en weer wat anders ging doen, deed ik automatisch een tweet uit naar de tweeps die ik had geciteerd. Beetje spam moet kunnen. Want zo krijg je ook de bezoekers vanaf het begin.

Apps

Ik maakte het verhaal overigens aan met de speciale iPad-app en werkte later verder met de webversie. Bij die laatste vind ik het bijvoorbeeld handiger om tussenkopjes te maken. Ik maakte de keuze om het verhaal direct te publiceren. Voor mij betekent dat direct alles online gooien dat ik tegenkom. Dat gaat heel handig en is juist tijdens een evenement leuk voor de lezers.

Het gaat heel makkelijk. Storify geeft allerlei bronnen waarin je kunt zoeken. Bijvoorbeeld Twitter, maar dan ook favorieten of op hashtag, in youtube en instagram et cetera. Storify laat je het gevonden simpel verslepen naar het verhaal en de plek daarin die jij wilt. Met een evenement als gisteren, komt er alleen wel heel veel langs. Eigenlijk kun je niks ernaast doen als je het professioneel wilt houden.

Niet af

Gisteren gaf ik echter ook twee workshops, dus ik miste nogal eens wat. Mocht je dat niet willen, dan kun je (tijdelijk) anderen als helpers toegang geven. Ik vond dat niet zo'n probleem. Het ging mij om de indrukken en nam mij voor vanavond en van het weekend het verhaal af te maken.

Gaande de dag werden de contouren van het verhaal duidelijker. Ik maakte wat kopjes aan en versleepte het een en ander. Zo kwam er een kopje humor bij, natuurlijk Serious Ambtenaar en verdween de heenreis naar beneden. Helaas lette ik niet op en verdween er een hele update.. Beginnersfoutje.. ;-) Dat worden nog wat herstelwerkzaamheden.

De nette manier

Indien je er nu niet op zit te wachten tijdens een evenement alles bij te houden en meteen naar Storify te verplaatsen zoals hierboven beschreven? Dan is er natuurlijk ook de mooie manier. Houd bijvoorbeeld gedurende het gebeuren de betreffende tweets bij en geef aan wat je interessant vindt door favorieten vast te leggen of deelnemers in een lijst te zetten. Een duidelijke hashtag helpt ook, maar die dwing je niet altijd af en  vele ambtenaren 2.0 bij elkaar produceren nog steeds megaveel tweets, teveel om te overzien door te nemen. Vervolgens kun je op een tijdstip dat het jou uitkomt alsnog het verhaal op Storify zetten. Wacht alleen niet te lang, want dan kan het toch wel eens heel erg zoeken naar de juiste berichten worden.

Ik heb het nu steeds over evenementen. Maar je kunt Storify ook voor andere zaken gebruiken. Een verhaal over je familie online, een nieuwsfeit of je gemeente bijvoorbeeld. Het is gemakkelijk, voor iedereen te bekijken en laat zich gemakkelijk exporteren naar bijvoorbeeld Wordpress of Posterous.

Aan het verhaal van 7 februari 2013 over de ambtenaren 2.0-dag in Zwolle en Rotterdam werk ik nog even door. Lees vooral mee op Storify..

 

 

 

Weergaven: 249

Het is niet mogelijk op deze blogpost te reageren

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden