Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Effectief leiderschap bij organisatieverandering - Presentatie onderzoeksresultaten leiderschap en veranderingsbereidheid

UTRECHT – Op 10 september 2009 worden de voorlopige onderzoeksresultaten gepresenteerd van het landelijke onderzoek naar de relatie tussen leiderschap en veranderingsbereidheid.

In de zomermaanden hebben honderden gemeenteambtenaren de vragenlijst ingevuld over hun veranderingsbereidheid en het leiderschap dat zij van hun direct leidinggevende ontvangen. Door de vragenlijsten statistisch te analyseren en te verbinden met wetenschappelijke literatuur laat het onderzoek laten zien welke factoren de veranderingsbereidheid van medewerkers het sterkst beïnvloeden. Op basis hiervan worden in de presentatie ook adviezen gegeven om de veranderingsbereidheid in organisaties te vergroten.

De case is de invoering van concept Antwoord© in gemeenten. Dat is het concept waarbij de gemeente de ingang wordt voor alle overheidsdienstverlening. Een typisch voorbeeld van een top-down benadering, maar hoe staan de mensen op de gemeentelijke werkvloer daar tegenover en hoe is dat door leiderschap te beïnvloeden? Het resultaat van het onderzoek beperkt zich echter niet tot deze case maar is in principe ook toepasbaar bij andere organisatieveranderingen in zowel de publieke als private sector.

De presentatie is onderdeel van een workshop waarin ook samen met de deelnemers wordt gesproken over het herkennen van veranderbereidheid, ‘best practices’ en ervaringen van de deelnemers. De opzet en locatie bieden de ruimte en mogelijkheid voor discussie.

Organisatie en aanmelding
De organisatie van de presentatie is in handen van Businesspreneur in samenwerking met Mindz. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via gverstoep@businesspreneur.nl. Er wordt een bijdrage gevraagd van 20 euro, inclusief lunch.

Tijdstip en locatie
De workshop vindt plaats op donderdagochtend 10 september 2009, van 9.30-12.30. De locatie is de Mindz lounge van Seats2meet, op Utrecht CS, Moreelsepark 65 (Hoog Catharijne, Kantoren Hoog Overborch, 2e etage), 3511 EP Utrecht.

Meer over het onderzoek
In het onderzoek worden ambtenaren van de gemeentelijke werkvloer ondervraagd door middel van wetenschappelijk gestandaardiseerde vragenlijsten voor veranderbereidheid en leiderschap. De diagnose van de veranderingsbereidheid ten opzichte van het concept Antwoord© is op zich al wetenswaardig, maar het onderzoek gaat verder met een statistische analyse van de relaties tussen componenten van veranderingsbereidheid en componenten van leiderschap die dezelfde medewerkers van hun direct leidinggeven ontvangen.

Het resultaat van het onderzoek kunnen gemeenten gebruiken voor organisatie- en leiderschapsontwikkeling in hun organisatie, om de weg naar implementatie van Antwoord© te vergemakkelijken en de dienstverlening te verbeteren. Andere organisaties kunnen het resultaat natuurlijk ook gebruiken, om organisatieveranderingen effectiever te leiden.

Het verloop van het onderzoek is te volgen via http://survey.vanderkolk.info

Meer over de onderzoeker
Drs. Ron van der Kolk is sinds 2,5 jaar teamleider Ontwikkeling Dienstverlening bij de Gemeente Enschede. Daarvoor werkte hij in diverse advies- en managementfuncties in de ICT dienstverlening. Ruim tien jaar geleden studeerde hij af aan de Universiteit Utrecht op kanaalkeuze van burgers bij het zoeken naar overheidsinformatie. Het huidige onderzoek wordt uitgevoerd als afstudeeronderzoek van de opleiding Master of Business Administration.

Weergaven: 176

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden