Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Op 8 maart 2013 presenteerde de commissie 'Cohen' de uitkomsten van het onderzoek naar de 'facebook rellen' op 21 september 2012. De commissie beveelt onder meer aan onderzoek te doen naar strategieën voor overheden om social media in te zetten bij ongewenst gedrag. In mijn blog 'De invloed van social media tijdens de Slag om Haren' dat ik 4 dagen na ProjectX schreef, vroeg ik me af of Burgemeester Bats via het DJ collectief Yellow Claw - 12.000 volgers op Twitter- en rapper Kraantje Pappie - toen 28.000 volgers op Twitter - hun volgers had kunnen oproepen NIET naar Haren te komen en laten weten dat de DJ's en rapper niet zouden optreden.
De snelheid en pluriformiteit van sociale media zijn enorm. Daarnaast is elk incident moeilijk te voorspellen, zowel in de online wereld als in 'real life'. Welke communicatiestrategie op social media gebied kun je als overheid ontwikkelen?


Letterlijk schrijft de commissie: "De interventie van de overheid in de sociale media is nog grotendeels onontgonnen terrein. Dat is overigens ook een kwestie van principes: hoe ver kan de overheid hierin gaan? Er moet onderzoek verricht worden naar de mogelijke strategieën en tactieken van interventie. Zij moeten in elk geval positief ingesteld zijn met het oog op de overtuiging van sociale mediagebruikers. Mogelijkheden als niet bevoogdende overheidsvoorlichting en het inschakelen van ambassadeurs en intermediairs die een gewenst standpunt verkondigen binnen de sociale media moeten op hun merites onderzocht worden. (...) Hierbij is het essentieel om na te denken over de vorm waarin deze interventies plaatsvinden –van subtiele interventies tot een strenge aanpak."
Commissie 'Project X Haren' aanbeveling 6, deelrapport 2 pag. 124


controlreflex
Het woord 'interventie' suggereert volgens mij de wens om de onberekenbare sociale media 'onder controle' te krijgen: een typische reflex van de overheid na een crisis of incident. Misschien is een mediacode af te spreken met de traditionele massamedia waardoor radio DJ's in vergelijkbare gevallen zich zullen inhouden. Maar sociale media hebben een heel ander karakter en dynamiek. Het zijn platformen voor meningen en standpunten van individuen. Individuen die zich afhankelijk van onderwerp of belang verenigen in wisselende samenstellingen en verbanden. En die niet gehouden zijn aan principes van 'hoor en wederhoor'. Moet je als overheid dan maar afwachten? Natuurlijk niet.

sociale media strategie
Hoewel geen recept voor een succesformule zal een goede strategie op het gebied van sociale media in ieder geval de volgende ingrediënten bevatten: 
1. open en transparante communicatie via social media kanalen (dus niet alleen zenden)
2. inventariseren en herkennen van actieve social media gebruikers (wijkagenten, wijkprofessionals, ondernemers, onderwijsinstellingen etc)
3. inrichten webmonitoring en webcare in je organisatie 
4. opleiden en trainen van medewerkers in professioneel gebruik van social media
5. kennisdeling met andere overheden in landelijke netwerken  zie ook blog David Kok  

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw aanvullingen en reactie.

Weergaven: 610

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Gilbert Sewnandan op 10 April 2013 op 17.02

woensdag 10 april heeft burgemeester Rehwinkel zijn 'lessons learned' gepresenteerd in een brief aan de gemeenteraad van Groningen: http://gemeente.groningen.nl/gemeenteraad/gemeente-groningen-traint.... De brief zelf lees je hier

Reactie van Marie Louise Borsje op 10 April 2013 op 16.50

Met het netwerk van Ambtenaar 2.0 moet toch ook iets te organiseren zijn? Velen hebben vorig jaar meegedaan met train je collega... Even met elkaar de schouders eronder? Doe je mee? Pleio-groep X+Y=Z en Wat doen we na Cohen

Reactie van Gilbert Sewnandan op 1 April 2013 op 22.05

@Ina : ik denk dat het geen 10 jaar hoeft te duren; ik zie op vele plaatsen bij overheden al nieuw denken en doen (met netwerk Ambtenaar 2.0 als katalysator) Over 3-5 jaar zijn er weer veel nieuwe - jonge- ambtenaren nodig. We moeten als (semi)overheden wél een aantrekkelijke werkgever blijven. Dank voor je reactie.
@Wouter : Actief participerend op de social media platformen is voor de meeste overheden nieuw en spannend. daardoor zijn we nu (nog) in het nadeel. Wanneer het veel gewoner is om ambtenaren (in al hun exotische verschijningsvormen) tegen te komen op sociale media, zal de kloof kleiner worden. (noem me chronisch positief maar dat geloof ik echt! ;-))  Dank voor je reactie. 
@David Klopt, als we relevante social media gebruikers voor ons kunnen laten participeren op allerlei sociale platformen, hoeven we niet alles zelf/centraal te zenden. Dat zenden werkt sowieso niet. Dank voor je reactie; je voorstel voor kennisdeling door grotere gemeenten ondersteun ik van harte!
@Cock Dank voor je reactie. Meer 'Digital natives' bij de overheid zijn zeer gewenst (we hebben alleen vacaturestops en anciënniteitsprincipe om mee af te rekenen...)  Dank voor je reactie.

Reactie van Ina Strating op 1 April 2013 op 18.02

Dag allen,


Vanmiddag las ik een artikel over het boek "De brievenbus van Mevrouw De Vries", geschreven door Stephan Steinmetz. Dit boek gaat over "gekmakende post van onze (semi)overheid". 

"De overheid daalt nog steeds grotendeels op je neer via de brievenbus", zo vindt Steinmetz. Ik denk dat zo het systeem ook in elkaar. Dat verander je ook niet zomaar. Want de meeste (semi)overheidsmensen zijn gewoon zo ingeregeld.

Zolang 80% van ons overheidssysteem zo denkt en handelt, verwacht ik niet dat er fundamenteel veel verandert in de overheidscommunicatie. Eraan werken en ermee bezig zijn, zoals hier op Ambtenaar2.0, is heel belangrijk. Innovators zijn overal nodig.

Over 10 jaar, wanneer de "Haren-jongeren" van nu de (semi)overheidsmensen zijn van straks, verwacht ik de eerste fundamentele veranderingen. Want deze jongeren weten tenslotte niet beter, zijn opgegroeid met de nieuwe vormen van communicatie(middelen). Een natuurlijke groei.

Ik ben het dus met Wouter eens dat we realistisch moeten zijn&blijven en vanuit de overheid geen hooggespannen verwachtingen moeten creëren. Zeker in de crisisbeheersing niet. Want dan kunnen er doden vallen.

En dan zijn we nog veel verder van huis.

Alles wat onze mind kan helpen setten en scherpen is uiteraard mooi en goed. Daarom dank voor deze blogpost Gilbert. Ik neem er weer een paar elementen van mee in mijn trainingen.

groet van Ina

Reactie van Wouter Jong op 1 April 2013 op 16.38

Noem het oud-denken, ik wil vooral op een realistische manier kijken hoe je wel invloed zou kunnen uitoefenen, in de spaarzame gevallen dat je dat überhaupt zou willen als overheid. 

Ik sta open voor nieuwe manieren om wel invloed uit te oefenen, maar ben bang dat we de impact ervan overschatten. Zo denk ik niet dat je Giel Beelen had kunnen bewegen om op Facebookpagina Project X Haren een posting te plaatsen dat het feestje niet doorgaat. Waarom zou hij?

Reactie van David Kok op 1 April 2013 op 14.02

Hoi Gilbert, goed stuk.

Cock en Wouter: mag ik zeggen dat jullie een beetje "oud-denken"? Volgens mij probeert Gilbert juist te zeggen dat we onze manier van communiceren moeten veranderen. Natuurlijk luistert er nu nog niemand naar de overheid als we iets proberen te zeggen!! We zijn nog een zendende partij die op sociale media nog niet serieus worden genomen, omdat we niet sociaal zijn. Daarbij moeten we, zoals Gilbert ook constateert, misschien niet altijd zelf willen communiceren, maar juist via actieve sociale media gebruikers binnen onze gemeenschap. Dat proberen we nu soms wel offline, maar begrijpen niet dat dat online ook heel goed kan helpen.

En nee, Cock, ben het helemaal met je eens dat communicatie niet het toverstokje is. Al is communicatie veel breder dan sociale media. Bij Haren is het niet alleen mis gegaan door het niet gebruiken van sociale media, maar door veel meer communicatie momenten, zoals bijvoorbeeld om te beginnen het niet duidelijk communiceren of er nu wel of geen feest was. En Wouter, ik denk dat die studenten zeker thuis waren gebleven als dat vanaf het begin 100% duidelijk was geweest!

Reactie van Cock van Vliet op 1 April 2013 op 13.51
Beste Wouter, een mooie en heldere constatering dat communicatie niet een toverstokje is. Bewegingen op en via sociale media zijn lastig te sturen, zo niet onmogelijk te beinvloeden. Hoe ziet Cohen dan de interventie?
Reactie van Wouter Jong op 1 April 2013 op 13.13

Het grappige is dat ik tijdens een gastcollege bij 4e jaars communicatiestudenten - waarvan drie studenten ook daadwerkelijk in Haren waren geweest - vroeg hoe "Haren" nu had moeten communiceren om ze thuis te houden. Antwoord was simpel: dat was niet gelukt. Ik heb er een hard hoofd in dat je het met communicatie zou redden. Communicatie is geen toverstokje.

Reactie van Cock van Vliet op 1 April 2013 op 13.05
Probeer het eens van de andere kant te bekijken. Wellicht moeten we de jongeren eens aan het woord laten die sociale media gebruikte om dit feest te organiseren. Hoe zijn zij toen met de sociale media omgegaan, welke ideeen hadden ze daarbij, welke plannen en wat voor gedachten hadden ze. Vermoedelijk kunnen ze logische dingen vertellen hoe ze met sociale media elkaar beinvloeden. Laat die jongeren hun de mening geven. Misschien komen er verrassende eyeopeners naar voren.
Reactie van Wouter Jong op 1 April 2013 op 11.13

Het lijkt een eenvoudige aanbeveling van Cohen cs maar de praktijk is weerbarstiger. Ik herinner me de blogpost van Tanja Jans over de interventies die het ministerie van VWS probeerde te plegen tijdens de Mexicaanse griep. Met open vizier participeerden ambtenaren van VWS in de online discussies waarin voors en tegens van vaccinatie werden gedeeld. De ambtenaren kregen geen voet aan de grond, omdat hun postings er door de moderators uit werden gegooid. Zie de post op http://www.ambtenaar20.nl/?p=4967

 

Aanbevelen dat de overheid meer moet participeren om grip te krijgen op de discussie is leuk, maar iets concreter HOE de overheid dat dan zou moeten doen - rekening houdend met eerdere ervaringen - komt in het rapport oko niet echt uit de verf.

 

 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden