Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0


College 3

STAAT VAN VERWARRING 


Gelooft u in wat u doet? Dat is best een confronterende vraag. Zeker als je het op iets groters betrekt zoals het publieke goed waar je voor werkt. Kijk maar eens naar de ontsporingen in het publieke goed zoals Vestia, Amarantis, InHolland, de NS en tenslotte ook de explosieve stijging in de zorgkosten. Enerzijds hebben wij dit systeem opgetuigd en anderzijds zien wij dat zich daar verschijnselen in voor doen die wij niet wenselijk achten. Wordt het niet tijd dat wij fundamenteel gaan nadenken over dit systeem en een andere manier om dit in te richten? Dat is de vraag die Ad Verbrugge, filosoof en auteur van Staat van verwarring, het offer van liefde ons stelt. Hij neemt ons mee in de zoektocht naar de wisselwerking en samenwerking tussen bestuurders en ambtenaren en de rol die politiek en ambtenarij hierin zouden moeten nemen. Om te beginnen moeten wij ophouden om te denken in kwantitatieve termen. Daarmee verliezen wij het gemeenschappelijk goed uit het oog en bovendien roept het wrevel op bij het publiek. Kortom, we gaan differentiëren en denken in termen van kwaliteit en kwalitatieve afwegingen maken. Het wordt tijd dat we gaan nadenken over een fundamenteel andere manier over wat we doen als overheid waarbij we geen moment het publieke en gemeenschappelijke belang uit het oog verliezen.


Leren van de besten
Het online college van Ad Verbrugge is de derde uit de collegereeks Waar is de overheidsmanager van? die 11 april jongstleden van start is gegaan waar Annemarie Jorritsma, VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer en voorzitter Overheidsmanager van het jaar, aftrapte met Leren van de besten. Hierin legt zij uit wat zij verstaat onder een voortreffelijke overheidsmanager. Aan de hand van een aantal manager tools geeft Jorritsma aan wat een goede overheidsmanager nodig heeft.
 

Nu of nooit relevant
Het tweede college werd verzorgd door kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan bij de Koninklijke Luchtmacht en hoofd innovatiecentrum AIR met het videocollegeNu of nooit meer relevant. Bij AIR, wat staat voor Ambitie, Innovatie en Resultaat, houden ze zich bezig met incrementele en radicale innovatie waaronder non-kinetische beïnvloeding en big data. Boekholt-O’Sullivan stelt dat elke organisatie, elke beroepsgroep ingrijpend zal gaan wijzigen of zelfs zal verdwijnen als niet elke dag nagedacht wordt over wat de technologische innovaties voor consequenties zullen hebben voor hoe we ons werk moeten, kunnen en willen doen.


Bekijk het college. Log in op omooc »
 

Over omooc

sprekers collegereeks

Omooc is de oplossing voor bestuurders en managers in de publieke sector. In korte tijd borgen en voeden wij de professie met de laatste inzichten en ontwikkelingen. Als deelnemer kun je in jouw eigen tijd en tempo deelnemen aan de online colleges. Deze serie bestaat uit acht colleges die na lancering (elke maandag vanaf 12.00 uur) via omooc.nl zijn terug te kijken. De komende weken is het de beurt aan:

  • 2 mei: Denken over de toekomst (Maarten Hajer)
  • 9 mei: Van klachten kun je leren (Arre Zuurmond)
  • 23 mei: Botsen zonder ongelukken (Roel in ’t Veld en Albert Jan Kruiter)
  • 30 mei: De handelingssnelheid bij de overheid kan zoveel hoger (Marloes Pomp)
  • 6 juni: De smeltende piramide (Farid Tabarki)

Weergaven: 39

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2017   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden